Prijava letnega pridelka grozdja in vina
Pridelovalci, ki obdelujejo 0,1 ha ali več vinogradov ali manj, če dajejo grozdje, vino oz. druge proizvode iz grozdja in vina v promet, morajo v Register pridelovalcev grozdja in vina redno prijaviti letni pridelek. To storimo na svoji upravni enoti do 20. novembra, vsako leto prijavimo letni pridelek: grozdje, mošt, vino oz. drugi proizvodi iz grozdja in vina. Za prijavo je predpisan obrazec, ki se ga lahko dobi:
• v sprejemni pisarni Upravne enote ali
• na spletni strani eUprava:
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=544
(Vloga za prijavo letnega pridelka grozdja)
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=545
(Vloga za prijavo letnega pridelka mošta, vina, zgoščenega grozdnega mošta in ostalih proizvodov)
POMEMBNO
Pridelovalci vin z oznako PTP (cviček, metliška črnina, belokranjec, beli in rdeči bizeljčan) naj upoštevajo zahteve pravilnika posameznega vina PTP. Pri prijavi pridelka na UE je potrebno prijaviti vsako sorto posebej in nato v ustreznem deležu vsake sorte kot mešano vino za vsak PTP posebej, tako kot se zahteva po pravilniku o pridelavi določenega vina z oznako PTP.
Ne pozabite tudi na vodenje kletarske evidence.
Nega mladega vina
Redne trgatve se zaključujejo tudi v vinorodni deželi Posavje.
Živahno je v kleteh, saj mlada vina med vrenjem in po končanem vrenju, potrebujejo še posebno pozornost. Pazimo na temperaturo vrenja, jo po potrebi znižamo, spremljamo proces akloholnega vrenja in zračimo kleti. Da preprečimo oksidacijo mošta, že proti koncu vrenja omejimo dostop zraka. Na cisterne postavimo plavajoče pokrove, sode pa zalijemo do vrha. Pomembno pa je, da se prej prepričamo, da je vrenje v resnici končano. To ugotovimo s poskušanjem, še bolj zanesljivo pa z refraktometrom. Upoštevajmo, da so refraktometri umerjeni na raztopino vode in sladkorja, zato v tekočini z alkoholom sladkor na skali nikoli ne bo pokazal nič, četudi je mošt povret do konca. Za določitev okvirne vsebnosti nepovretega sladkorja, si lahko pomagate s tabelo. Za bolj natančno meritev se obrnite na enološki laboratorij.
Po končanem alkoholnem vrenju lahko nastopijo pogoji za biološki razkis, ki lahko poteče spontano. Iz jabolčne kisline nastaja blažja - mlečna kislina, proces pa spremlja sproščanje ogljikovega dioksida. Razkis omogočijo kvasovke jabolčno mlečnega razkisa, ki jih imajo droži. Neizkušeni kletarji zaradi izhajanja plina oz. aktivnosti vrelne vehe dostikrat napačno sklepajo, da primarno vrenje mošta ni končano, v resnici pa lahko poteka razkis, ki ob povišani temperaturi in ustrezni vrednosti pH vino skoraj v celoti razkisa! Preveč razkisano vino je zaradi pomanjkanja in porušene harmonije kislin neprijetnega okusa in plehko, prizadeto na barvi, predvsem pa občutljivo za razne bolezni. Biološki razkis jabolčne kisline poteče ob ustrezni temperaturi (okvirno med 15 in 20 stopinj), ustrezni vrednosti pH (nad 3,2) in v čim nižjih koncentracijah prostega žveplovega dioksida. "Mehkejši okus" mlečne kisline je osnovna karakteristika terana, prija tudi bogati modri frankinji, pri cvičku in pri belih vinih pa so mnenja o tem deljena - odvisno kakšno kakovost imamo in kaj želimo z vinom doseči. Vprašanje proti koncu vrenja zato vsekakor je, ali je razkis potreben. Spodbudimo ga z mešanjem droži, lahko tudi dodatkom bakterij jabolčno mlečnega razkisa in z gretjem na okvirno 20 stopinj, če je potrebno. Proces razkisa zaustavimo z žveplanjem in ločitvijo mladega vina oz. mošta od droži.
Čas prvega pretoka, ko vino izdatno žveplamo, je odvisen predvsem od značilnosti vina. Običajno ga opravimo kmalu po končanem vrenju, spet drugič se lahko (sploh za posebne trgatve in tehnologije vrhunskih vin) zavleče v pozni zimski čas ali celo pomlad. Veliko uspeha, potrpljenja in užitkov vam želimo pri negi vaših mladih vin.
Trgatev 2025

Podatki dozorevanja grozdja (KGZ Novo mesto) >>>
Napotki za kletarjenje letnika 2025 (KGZS Novo mesto) >>>
Uporabne povezave za trgatev:
- korelacijska tabela (SLADKOR - GOSTOTA - ALKOHOL) >>>
- približno določevanje nepovretega sladkorja z refraktometrom>>>
- Excel: tipizacija vin (izračun alkoholne stopnje in deleža za največ 5 vin) >>>
- dosladkanje - korekcija alkoholne stopnje >>>
- Pravilnik o kontroli kakovosti grozdja v času trgatve >>>
VEČ O TRGATVI >>>
Pomen mikroorganizmov pri pridelavi vina (D. Bavčar, 2017)
Pri trgatvi in predelavi poškodovanega in nagnitega grozdja se od vinarja zahteva še posebno odgovornost. Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, suhega ledu, dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in hrane za kvasovke so dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri predelavi grozdja. Glede na zdravstveno stanje grozdja in možnost hlajenja drozge in mošta svetujemo razsluzenje moštov z dodatkom tudi do 0,8 do 1,2 dl 5-6% raztopine žveplaste kisline na 100 l mošta in ustreznih čistil. Pri uporabi bistril je primerna kombinacija kalijevega kazeinata in želatine ali kombinacija bentonita, želatine ter kremenčevega čistila. Ob hujših primerih gnilobe je priporočljiv tudi dodatek aktivnega oglja.
Zakonodajna zahteva za minimalni volumenski delež naravnega alkohola za deželno vino PGO je 8,1 % vol (62 °Oe), za kakovostno vino ZGP 8,5 % vol. (64,5 °Oe), vendar mora biti minimalni volumenski delež dejanskega alkohola tako pri deželnem vinu PGO, kakor tudi pri kakovostnem vinu ZGP 8,5 % vol. Pri pridelavi vina cviček PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj posameznih sort ter na vsebnost skupnih kislin. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 vol.% alkohola (v povprečju največ 74,5°Oe) in najmanj 5,5 g/L skupnih kislin.
V primeru, ko želi pridelovalec pridelati vino z označbo vrhunsko vino ZGP, mora predhodno pridobiti mnenje pooblaščene organizacije o ustreznosti količine in kakovosti grozdja za pridelavo vrhunskega vina, zlasti glede stopnje naravnega alkohola in zdravstvenega stanja grozdja. V tem primeru mora pridelovalec grozdja, namenjenega za predelavo v vrhunsko vino ZGP najmanj 8 dni pred trgatvijo opraviti predprijavo trgatve, dva dni pred trgatvijo pa tudi prijavo roka trgatve pri pooblaščeni organizaciji. Grozdje, namenjeno pridelavi v vrhunsko vino, mora ob trgatvi dosegati najmanj 84°Oe, ob pregledu v vinogradu najmanj 80°Oe. Če grozdje v vinogradu, ob pregledu ne dosega 80°Oe, pridelovalec ne more zaprositi za ponovni pregled. Na grozdju, ki je namenjeno za pridelavo vrhunskega vina posebne kakovosti mora biti prisotna žlahtna gniloba. Sladkorne stopnje tega grozdja v vinogradu pa morajo biti najmanj:
- pozna trgatev 91°Oe,
- izbor 102°Oe,
- jagodni izbor 127°Oe
Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na 44. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2025.
Trgatev 2025 - strokovno predavanje
Vsak vinski letnik je po svoje poseben in ga krojijo mnogi dejavniki, na katere tako ali drugače vplivamo tudi kletarji. Vabljeni na strokovno predavanje o trgatvi letnika 2025 - dobrodošle članice in člani vinogradniških društev ter ostali, ki jih predstavljene vsebine zanimajo.
V času pred trgatvijo imamo tako priložnost obnoviti in nadgraditi svoje znanje in trgatev opraviti s čim boljšimi obeti za dobra vina.
Za vinogradška društva sevniške občine bo predavanje v Šentjanžu, in sicer v četrtek 4. 9. 2025 ob 18. uri, v tamkajšnji kulturni dvorani (Šentjanž 12). Z nami bo svetovalka za vinarstvo vinorodne dežele Posavja, Ivanka Badovinac (KGZS Novo mesto).
AGRA, Mednarodni kmetijsko živilski sejem

Tudi letos bomo obiskali 63. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni sejem v tem delu Evrope. Tak je, ker mu je uspelo v sodobnost prenesti stoletja strasti do obdelave zemlje in izkušenj pridelave kakovostne hrane iz starejših na nove generacije. Zagotavlja transfer novih poslovnih in strokovnih znanj, spoznanj in tehnologij iz mlade v zrelo generacijo pridelovalcev in predelovalcev.
Obisk sejma bomo izvedli v torek, 26. avgusta 2025. Odhod avtobusa iz AP Sevnica bo ob 6:30, s postanki v rondoju v Šmarju in pri Mercatorju v Boštanju. Popoldne bomo preživeli na turistični kmetiji PUKLAVEC v jeruzalemskih goricah.
O drugih podrobnostih boste članice in člani društva obveščeni s pošto, ki jo lahko pričakujete v naslednjih dneh.




