Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Imamo novo vinsko kraljico - dolenjko Ano Pavlin

24vinskakraljica

Nova, tj. 24. Vinska kraljica Slovenije je Ana Pavlin, ki je v letu 2018 uspešno opravljala poslanstvo 20. cvičkove princese. Ob tem svečanem dogodku ji iskreno čestitamo in želimo uspešno delo!

Prihaja iz Otočca, za Vinsko kraljico Slovenije pa sta jo 10. januarja 2020 okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti. V novembru 2019 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. V letu 2020 bo tako predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Ana je študentka 2. letnik magisterskega študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Je članica Društva vinogradnikov Grčevje, izkušnje v vinogradništvu nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju ter pri sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji.

Odšel je Blaž

blaz1Danes je žalosten dan. Izgubili smo dragocenega, marljivega in iskrenega prijatelja, dolgoletnega praporščaka našega društva, aktivnega člana od ustanovitve, navdušenega vinogradnika in kletarja, Blaža Zagrajška.

Kdo ve, koliko trt, posajenih iz njegovih rok, raste po naših goricah? Težko bi prešteli tudi trte, ki jih je skrbno obrezoval in negoval, v svojem vinogradu v Dobju in pri številnih prijateljih? Koliko mladih in neizkušenih vinogradnikov je navdušil, spremljal, jim pomagal in spodbujal na njihovi poti? Kolikokrat in koliko prijateljem ter naključnim popotnikom, ki smo radi našli pot do njegove zidanice v Dobju, je gostoljubno sprejel? Vsak občni zbor našega društva, na katerem je bil prisoten, je nagovoril, se veselil naših skupnih dosežkov in pohvalil izvedene aktivnosti. Obiskoval je društvena srečanja, jih s svojim prispevkom, delom in idejami sooblikoval.

Dragi Blaž, neizmerno smo ti hvaležni za vse. Pogrešali bomo tvoj smeh, tvojo besedo, tvoj večni optimizem, tvojo bližino. Ohranjamo te v nepozabnem spominu.

Zimska rez vinske trte

Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Filter za vino

filterDruštvo že vrsto let razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...), kar številni s pridom izkoriščate. Članice in člani s plačano članarino se za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.

Pravila o uporabi filtrirne naprave >>>

Voščilo

voscilo 2020

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia novi logo

 

basf pomanjsan

 KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih