Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Prvi pretok

jesen

Čeprav zaenkrat kaže, da letos težko govorimo o presežkih v kakovosti vinskega letnika, pa ste in boste dobri vinarji prepoznali in izkoristili potencial za pridelavo dobrih vin, tudi vrhunskih. Pri tem vam želimo veliko uspeha! Prva priložnost za širšo pokušino in objektivno oceno vinskega letnika 2019 naših članic in članov bo društveno ocenjevanje vin, ki bo izvedeno v februarju ali marcu prihodnje leto.

V času po končanem vrenju ne pozabimo na zaščito mladih vin pred vplivi zraka (zaščito pred oksidacijo), ločitev od droži in na primerno žveplanje. Prvi pretoki moštov so pogojeni z našimi cilji in parametri, predvsem koncentracijo kislin, pH vrednostjo, okusom in vonjem. Aromatične sorte brez reduktivnih vonjev bomo pretakali manj zračno. Daljše zorenje na finih drožeh, z občasnim dvigovanjem in brez žveplanja je ob redni organoleptični kontroli primerno le za zdrave droži.

Tudi v letošnjem letu se bomo težko ognili težavam z bekserji in drugimi nevinskimi vonji. Rešitev v teh primerih so zračni pretoki (čim prej po nastanku), katerim dajemo prednost pred dodatki bakrovih pripravkov. Ponovno opozarjamo: bekser je najpogostejša napaka naših vin, ki jih opažamo na društvenih ocenjevanjih, pojavlja pa se tudi zaradi prepoznega prepoznavanja in ukrepanja!

VEČ O PRVEM PRETOKU MLADEGA VINA>>>

Nega mladih vin

mostZa dobro kakovost in neoporečna vina je potrebno upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke.

Med fermentacijo moštov s poskušanjem redno spremljamo potek alkoholnega vrenja, opazujemo mošt (izhajanje ogljikovega dioksida) in z refraktometrom preverjamo upadanje sladkorne stopnje. Morebitne težave s prekinitvijo fermentacije odpravljamo takoj, pojavljajo se predvsem takrat, ko temperatura mošta pade, kjer nismo dodali kvalitetnega nastavka selekcioniranih kvasovk ali je bila tekočina znatno žveplana. Včasih za ponovno vzpostavitev vrenja zadostuje že korekcija temperature in premešanje droži, bolj učinkovito pa prekinjeno vrenje vzpostavimo s ponovnim dodatkom selekcioniranih kvasovk, ki jih pravilno pripravimo po navodilu proizvajalca. 

Med alkoholnim vrenjem skrbimo za dobro zračenje kleti, oz. odvajanje ogljikovega dioksida, ki je eden od produktov vrenja in zaradi svoje teže izpodriva zrak! 

Zaključek fermentacije potrdimo z okušanjem in z refraktometrom (okvirno: pri < 6 BRIX je večina moštov povretih, tabela>>>). Pri moštih z višjo sladkorno stopnjo, se pred koncem vrenja odločamo o morebitni kontrolirani prekinitvi vrenja (za pridelavo vin z ostankom sladkorja), kar naredimo z ohlajanjem, žveplanjem in pretokom.

Preberite več ...

Stare trte - tudi v naših krajih

franci1

Slovenija je vinorodna dežela, ki se lahko pohvali z najstarejšo živečo trto na svetu, raste na mariborskem Lentu. Kot pravijo viri, je bila znamenita žametovka posajena nekje na koncu srednjega veka, ko so realno nevarnost še vedno predstavljali turški vpadi.

Z vinogradništvom pa so bili že nekoč, verjetno še bolj kot danes, povezani tudi kraji, kjer živimo in kjer deluje naše društvo. Trte častitljivih starosti najdemo predvsem ob domačijah, kjer skrbne družine dediščino svojih prednikov prenašajo in negujejo iz roda v rod. Na svoji domačiji, na Šmarčni ob reki Savi, smo obiskali Franca Dobovška, člana Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Pripoveduje, da je žametovka, oz. kavčina, kot mogočno trto ob domačem gospodarskem poslopju imenujejo od nekdaj, rastla že v času njegovega deda in verjetno tudi pradeda, najmanj 100 let bi lahko imela po pripovedovanju domačinov. Kmetiji je bila vedno v ponos, letos je še posebej bogato obrodila. V viharnih in nestanovitnih desetletjih pa njihova kavčina zagotovo ne bi preživela do današnjih dni, če njeni nekdanji in sedanji skrbniki ne bi skrbno in s spoštovanjem skrbeli zanjo. Sadeže stare, a še vedno vitalne trte, bodo pobrali to nedeljo, ko se bodo zbrali na trgatvi.   franci2

Vodenje kletarske evidence

evidenca1

Z novim vinskim letnikom ne pozabimo na vodenje kletarske evidence. Vodenje kletarskega dnevnika narekuje dobra kletarska praksa, ne le zaradi zakonodajnih obvez, temveč tudi zaradi lažje sledljivosti, izboljšanja naših kletarskih procesov in pridelave neoporečnih vin. Oblika kletarske evidence sicer ni strogo predpisana, lahko se vodi v pisni obliki ali na elektronskem mediju.

Zakonsko podlago za to določata Zakon o vinu (Uradni list RS, št. 105/2006) in Pravilnik o kletarski evidenci in spremnih dokumentih za promet z vinom (Uradni list RS, št. 96/2009).

Za vodenje kletarske evidence vam je v pomoč lahko tudi datoteka "KLETARSKI DNEVNIK" (Excel), ki smo jo pripravili za vas, prenesete jo lahko iz povezave tukaj (oz. obrazec za tisk - pdf).

Preberite več ...

Smernice in nasveti za izvedbo trgatve

trg2019Bliža se trgatev! Vinogradnikom so vremenske okoliščine povzročale težave s peronosporo in oidijem, na nekaterih goricah tudi toča. Kljub vsemu, če ne bo vremenskih nevšečnosti, pričakujemo količinsko in kakovovostno solidno letino.

Kot opozarjamo vsako leto, pa čas trgatve skriva tudi pasti, v katere se lahko ujamemo in vplivajo na kakovost naših vin. V nego vinogradov je vloženo veliko dela, skrbi in denarja, zato kletarska opravila in posegi na mladih vinih ne smejo biti prepuščeni naključjem in tveganjem, ki jih prinašajo visoke temperature v času predelave grozdja, napadi mrčesa in ptic, gnitja ipd. Da bo potek letošnje trgatve čim bolj optimalen, glede na zdravstveno stanje grozdja in druge okoliščine vas vabimo, da se udeležite katerega od strokovnih posvetov, ki jih organizirajo pooblaščene svetovalne ustanove. Strokovnjaki iz KGZ Novo mesto bodo v različnih terminih in različnih krajih vinorodne dežele Posavje, organizirali predavanja o izvedbi letošnje trgatve. Na njih boste dobili koristne napotke o specifikah letošnjega vinskega letnika, o izvedbi trgatve, vključno z uporabo enoloških sredstev in o negi mladega vina. Še posebno v vinogradih, prizadetimi od toče, peronospore, oidija ali gnilobe, bodo kletarski posegi zahtevnejši in tudi letos specifični, usmerjeni v preprečevanje razvoja cika, etilacetata ter drugih bolezni in napak.

Razpored predavanj KGZ Novo mesto>>>

Za vinogradniška društva sevniške občine bo predavanje organizirano na Studencu. Predavanje o trgatvi 2019 bo v sredo, 28. avgusta 2019, s pričetkom ob 17. uri, v Gostišču Janc. Izvedla ga bo Ivanka Badovinac, univ. dipl. inž. agr., svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto.

Na naši spletni strani vas bomo tudi letos redno in pravočasno informirali o parametrih dozorevanja grozdja, ponudili vam bomo uporabne povezave, datoteke in napotke, ki vam bodo prišli prav pri izvedbi trgatve in negi mošta. Spremljajte nas!

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia novi logo

 

basf pomanjsan

 KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih