Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Nega mladega vina

Redne trgatve se zaključujejo, zgodnje in srednje zgodnje sorte so v glavnem že pobrane tudi v vinorodni deželi Posavje. 

vreŽivahno je tudi v kleteh, saj mlada vina med vrenjem in po končanem vrenju, potrebujejo še posebno pozornost. Pazimo na temperaturo vrenja, jo po potrebi znižamo, spremljamo proces akloholnega vrenja in zračimo kleti. Da preprečimo oksidacijo mošta, že proti koncu vrenja omejimo dostop zraka. Na cisterne postavimo plavajoče pokrove (brez olja), sode pa zalijemo do vrha. Pomembno pa je, da se prej prepričamo, da je vrenje v resnici končano. To ugotovimo s poskušanjem, še bolj zanesljivo pa z refraktometrom. Upoštevajmo, da so refraktometri umerjeni na raztopino vode in sladkorja, zato v tekočini z alkoholom sladkor na skali nikoli ne bo pokazal nič, četudi je mošt povret do konca. Za določitev okvirne vsebnosti nepovretega sladkorja, si lahko pomagate s tabelo. Za bolj natančno meritev se obrnite na enološki laboratorij.

Po končanem alkoholnem vrenju lahko nastopijo pogoji za biološki razkis, ki lahko poteče spontano. Iz jabolčne kisline nastaja blažja - mlečna kislina, proces pa spremlja sproščanje ogljikovega dioksida. Razkis omogočijo kvasovke jabolčno mlečnega razkisa, ki jih imajo droži. Neizkušeni kletarji zaradi izhajanja plina oz. aktivnosti vrelne vehe dostikrat napačno sklepajo, da primarno vrenje mošta ni končano, v resnici pa lahko poteka razkis, ki ob povišani temperaturi in ustrezni vrednosti pH vino skoraj v celoti razkisa! Preveč razkisano vino je zaradi pomanjkanja in porušene harmonije kislin neprijetnega okusa in plehko, prizadeto na barvi, predvsem pa občutljivo za razne bolezni. Biološki razkis jabolčne kisline poteče ob ustrezni temperaturi (okvirno med 15 in 20 stopinj), ustrezni vrednosti pH (nad 3,2) in v čim nižjih koncentracijah prostega žveplovega dioksida. "Mehkejši okus" mlečne kisline je osnovna karakteristika terana, prija tudi bogati modri frankinji, pri cvičku in pri belih vinih pa so mnenja o tem deljena - odvisno kakšno kakovost imamo in kaj želimo z vinom doseči. Vprašanje proti koncu vrenja zato vsekakor je, ali je razkis potreben. Spodbudimo ga z mešanjem droži, lahko tudi dodatkom bakterij jabolčno mlečnega razkisa in z gretjem na okvirno 20 stopinj, če je potrebno. Proces razkisa zaustavimo z žveplanjem in ločitvijo mladega vina oz. mošta od droži.

Čas prvega pretoka, ko vino izdatno žveplamo, je odvisen predvsem od značilnosti vina. Običajno ga opravimo kmalu po končanem vrenju, spet drugič se lahko (sploh za posebne trgatve in tehnologije vrhunskih vin) zavleče v pozni zimski čas ali celo pomlad. Veliko uspeha, potrpljenja in užitkov vam želimo pri negi vaših mladih vin.

Več o prvem pretoku>>>

Trgatev 2020

trgatev2020

Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo
lepo in uspešno trgatev!
 

Uporabne povezave za trgatev:

   VEČ O TRGATVI>>>
  Podatki dozorevanja grozdja (KGZS Novo mesto) >>>   aktualno2
  


Za čas trgatve se odločimo glede na željeni stil vina in doseženi ustrezni tehnološki zrelosti grozdja. Spremljanje dozorevanja grozdja vsaj 14 dni pred trgatvijo omogoča doseči karakter vina, ki ga želimo imeti in ga letnik tudi omogoča. Sladkorna stopnja ni glavni faktor, ki ga upoštevamo pri določanju roka trgatve. Zelo pomembna je vsebnost kislin, pH ter vsebnost prostih in skritih arom. Da bomo določili najbolj primeren čas trgatve za posamezno sorto, svetujemo redno pokušanje grozdja zadnjih deset dni pred trgatvijo. S pokušanjem grozdja bomo bolj natančno zadeli pričakovani karakter našega vina. Kaj moramo storiti za dobro kakovost bodočega vina? 

PREBERI VEČ: Priprava na trgatev 2020 (KGZ Novo mesto, 10. 9.) >>>

S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

vrenjePri trgatvi in predelavi poškodovanega in nagnitega grozdja se od vinarja zahteva še posebno odgovornost. Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in hrane za kvasovke so dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri predelavi nagnitega in poškodovanega grozdja. V takih primerih se svetuje ostro razsluzenje moštov z dodatkom tudi do 1,4 dl 5-6% raztopine žveplaste kisline na 100 l (70 mg SO2/l) mošta in ustreznih čistil. Primerna je kombinacija kalijevega kazeinata in želatine ali kombinacija bentonita, želatine ter kremenčevega čistila. Naj ne bo še enkrat odveč opozorilo, da je aktiven kvasni nastavek v tem primeru, kakor tudi sicer, nepogrešljiv in nujen.

Zakonodajna zahteva za minimalni volumenski delež naravnega alkohola za deželno vino PGO je 8,1 % vol (62 °Oe), za kakovostno vino ZGP 8,5 % vol. (64,5 °Oe), vendar mora biti minimalni volumenski delež dejanskega alkohola tako pri deželnem vinu PGO, kakor tudi pri kakovostnem vinu ZGP 8,5 % vol.

Zaradi poškodb po toči in posledično propadanja grozdja bo kdo primoran iti v trgatev, kljub nedoseganju želene tehnološke zrelosti grozdja. V zvezi s tem spremljajte navodila KGZS Novo mesto, kot pooblaščene organizacije za spremljanje dozorevanja grozdja v vinorodni deželi Posavje. Popravek volumenskega deleža naravnega alkohola ne sme preseči 2 % vol. (tudi za vino cviček PTP). Pridelovalec, ki namerava obogatiti več kot 10.000 l pridelka, mora pridobiti individualno mnenje o obogatitvi pri pooblaščeni organizaciji za spremljanje dozorevanja grozdja na osnovi pisne vloge. 

V primeru, ko želi pridelovalec pridelati vino z označbo vrhunsko vino ZGP, mora predhodno pridobiti mnenje pooblaščene organizacije o ustreznosti količine in kakovosti grozdja za pridelavo vrhunskega vina, zlasti glede stopnje naravnega alkohola in zdravstvenega stanja grozdja. V tem primeru mora pridelovalec grozdja, namenjenega za predelavo v vrhunsko vino ZGP najmanj 8 dni pred trgatvijo opraviti predprijavo trgatve, dva dni pred trgatvijo pa tudi prijavo roka trgatve pri pooblaščeni organizaciji. Le-ta nato v dveh dneh po prijavi termina trgatve opravi pregled dozorelosti grozdja v vinogradu, kjer mora biti prisoten tudi pridelovalec ali njegov zastopnik. 

Grozdje, namenjeno pridelavi v vrhunsko vino, mora ob trgatvi dosegati najmanj 84 °Oe, ob pregledu v vinogradu najmanj 80 °Oe. Če grozdje v vinogradu, ob pregledu ne dosega 80 °Oe, pridelovalec ne more zaprositi za ponovni pregled. Na grozdju, ki je namenjeno za pridelavo vrhunskega vina posebne kakovosti mora biti prisotna žlahtna gniloba. Sladkorne stopnje tega grozdja v vinogradu pa morajo biti najmanj:
  - pozna trgatev 91 °Oe,
  - izbor 102 °Oe,
  - jagodni izbor 127 °Oe,
  - ledeno vino 127 °Oe v moštu in
  - suhi jagodni izbor 154 °Oe.

Strokovno predavanje o trgatvi 2020

Tudi letos bodo strokovnjaki KGZS Novo mesto izvedli predavanja, na katerem nas bodo seznanili s potekom letošnje trgatve in podali smernice za nego mladih vin. Trgatev vsakega vinskega letnika je namreč specifična, pri negi mladih vin pa lahko naredimo veliko težko popravljivih napak!

Predavanje o trgatvi bo v dvorani gasilskega doma na Studencu, v četrtek 10. septembra s pričetkom ob 19. uri. Predavanje bo izvedeno za vsa 4 vinogradniška društva sevniške občine. Izvedla ga bo Ivanka Badovinac, univ. dipl. inž. agr., svetovalka za vinarstvo iz KGZS Novo mesto.

Zaradi trenutne situacije zaradi koronavirusa, se mora vsak udeleženec najkasneje do vključno srede, 9. 9. 2020, prijaviti predsedniku društva (Jože) ali na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Po predavanju bo še krajša predstavitev novitet na področju kvasovk, ki jih bo po znižani ceni mogoče tudi naročiti.

Po neurju s točo (1. 9. 2020)

toca2020

Nedeljsko popoldne je žal marsikateremu vinogradniku in vinarju pokvarilo načrte letošnje trgatve. Neurje, ki se je silovito razbesnelo nad našimi kraji, je marsikje popolnoma uničilo tudi letošnji pridelek. Posredujemo vam obvestilo za zaščito prizadetih vinogradov.

Po neurju s točo, ki je prizadelo predele Posavja, na površinah s poškodbami pridelka opravite zaščito pred sivo plesnijo.

Uporabite lahko PROLECTUS (1,2 kg/ha; karenca 14 dni; le 1× v rastni dobi), MYTHOS (2,5 l/ha; karenca 21 dni; le 1× v rastni dobi), CANTUS (1,2 kg/ha; karenca 28 dni; le 1× v rastni dobi), PYRUS 400 SC (2 l/ha; karenca 35 dni; le 1× v rastni dobi), SCALA (2 l/ha; do 85 po BBCH; karenca 21 dni), ZENBY (1,5 l/ha; karenca 21 dni; 2× v rastni dobi), SWITCH 62,5 WG (1 kg/ha; do mehčanja jagod, oz. najkasneje 21 dni pred trgatvijo; 2× v rastni dobi) ali TELDOR SC 500 (1, 5 l/ha; karenca 14 dni; 2× v rastni dobi z razmikom 8 dni). V ekološki pridelavi pridejo v poštev pripravki AMYLO – X (1,5 do 2,5 kg/ha; do 6 tretiranj v eni rastni dobi, na 7 do 10 dni; do zrelosti za trgatev; karenca ni potrebna), BOTECTOR (400 g/ha; 3 do 4 tretiranja v eni rastni dobi; do zrelosti za trgatev; karenca je zagotovljena s časom uporabe) ali SERENADE ASO (4 l/ha; do 4 tretiranja v eni rastni dobi; do zrelosti za trgatev; karenca ni potrebna).

Na površinah z uničenim pridelkom in poškodbami trsov zaščitite vinograde s pripravki na osnovi bakra: BADGE WG (2,5 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WG (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WP (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 50 WP (2 kg/ha), CUPRABLAU Z ULTRA WP (1,8 kg/ha), CUPROXAT (5,3 l/ha), KOCIDE 2000 (2 kg/ha), NORDOX 75 WG (1,6 kg/ha).

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (1.9.2020)

V pričakovanju nove trgatve

dozorevanje

Vinska trta v Posavju je v fazi zorenja, jagode se barvajo in mehčajo. Z rednimi škropljenji končujemo, zato bodimo pozorni na karenco uporabljenih sredstev!
 
(KGZ Novo mesto, Dolenjska, 25.8.2020)
 

Preberite več ...

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia novi logo

 

basf pomanjsan

 KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih