Ocenjevanje vin ZDVD
novi (stari) kralj cvička Andrej Grabnar v družbi aktualne cvičkove princese in brata
(foto Dolenjski list)
V sredo 9. in v četrtek 10. aprila 2025 je v okviru 53. Tedna cvička na KGZS Zavodu Novo mesto potekalo tradicionalno ocenjevanje vin ZDVD. Komisije so ocenile 580 vzorcev vin, za naziv Kralja cvička 53 Tedna cvička se je potegovalo 17 kandidatov. Slavnostne otvoritve ocenjevanja v petek 9. aprila so se poleg vodstva ZDVD in ocenjevalnih komisij udeležili tudi gostje, in sicer župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, predsednik KGZS dr. Jože Podgoršek, ocenjevanje pa je slavnostno odprl predsednik društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije-VINIS, Blaž Zagmajster.
V četrtek je že bil znan novi kralj cvička, časten naziv bo ponovno nosil Andrej Grabnar iz DV Veliki Trn. Za zmagovalni cviček je prejel najvišjo oceno pri cvičkih (16,39) in s tem tudi naziv prvaka cvičkov. Lepe rezultate so dosegli tudi člani DV Sevnica-Boštanj (neuradni rezultati>>>).
Zaključna dvodnevna prireditev 53. Tedna cvička bo v okviru 4. Festivala cvička potekala na Glavnem trgu v Novem mestu v petek 23. in soboto 24. maja 2025.
Projekt "Modra frankinja – mislim modro"
Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj sodeluje v projektu "MODRA FRANKINJA - MISLIM MODRO", ki poteka od 8. 9. 2023, zaključen bo 30. 4. 2025. Partnerji projekta smo KŠTM Sevnica, Kmečka zadruga Sevnica z.o.o. in Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj.
Cilj projekta je dvig poznavanja in pomena avtohtone sorte trte in vina modra frankinja ter ostalih regionalno značilnih in po kakovosti cenjenih proizvodov hrane, vina in pijač, ki morajo postati jedro regionalne kulinarike Posavja, da bo slednja postala prepoznavna in cenjena tako v očeh lokalnega prebivalstva kot tudi obiskovalcev ali prebivalcev iz ostalih regij.
Operacija »Mislim modro« sledi načelu vključevanja, povezovanja in izobraževanja vseh vključenih v verigo kulinarično vinske ponudbe – kmetov, pridelovalcev, predelovalcev, vinogradnikov, vinarjev, gostincev, turističnih delavcev, vseh, ki se v svojem delu srečujejo s potrošnikom. Operacija sledi načelu regenerativnega turizma, pri katerem se poleg zmanjševanja vplivov turizma na okolje daje poudarek vključevanju lokalnega prebivalstva ter prispevka k boljšemu življenju, ugodnostim, ki jih prinaša turizem, možnosti zaposlitve ter razvoja podeželja. K razumevanju le tega pa prispeva poglobljeno poznavanje področja dela. V sklopu operacije bodo tako izvedena izobraževanja na več nivojih ravno z namenom povečevanja znanj, usposobljenosti lokalnega prebivalstva za namene pospeševanja razvoja turizma na podeželju. Inovativnost izpolnjuje ravno vključevanje vseh deležnikov in skozi izobraževanje tudi mreženje med udeleženci ter spoznavanje del, prispevkov na vseh nivojih.
Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj prispeva k doseganju ciljev projekta, izobražuje in spodbuja svoje člane in druge pridelovalce vina k večjemu znanju pridelave in usmeritvi k pridelovanju vin z večjo kakovostjo in dodano vrednostjo na trgu. Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj je izvedlo več usposabljanj in delavnic, med drugim tudi izobraževanje (delavnico) za 31 svojih članov, in sicer 24. 1. 2025 v Kleti Krško z.o.o., ki je največja klet modre frankinje v regiji.
Podrobneje o projektu >>> https://www.kstm.si/modra-frankinja-mislim-modro.html
Strokovno predavanje na Blanci
Zaščita in prehrana vinske trte pomembno vplivata na količino in kakovost grozdja ob trgatvi. Nemalokrat (sploh v času intenzivne rasti, dozorevanja in pogojev za razvoj bolezni) obžalujemo, da nismo zaščite izvajali temeljito in bolj strokovno. Dejstvo je tudi, da »gašenje bolezni«, ko je ta v polnem razmahu, povečuje stroške in okolje obremenjuje z dodatnimi količinami fitofarmacevtskih sredstev. Vsako leto je po svoje specifično in zahteva učinkovit pristop. Ugotavljamo, da na področju optimalne zaščite in prehrane lahko storimo več in izboljšamo obstoječe prakse. V zadnjih letih je pri prehrani in zaščiti vinske trte vse več izzivov tudi zaradi globalnih vremenskih sprememb in naravnih ujm, ki ne prizanašajo.
Odgovore na nekatera vprašanja, povezana s pravilno zaščito in prehrano vinske trte, nam je na prvem letošnjem strokovnem srečanju posredoval strokovnjak podjetja Karsia d.o.o. Marjan Kragl, in sicer na Blanci 3. aprila 2025. Članice in člani našega društva iz Blance so poskrbeli za prijetno druženje tudi po končanem predavanju.
Ne pozabimo na naša vina
Pomladni čas prinaša številna opravila v naših vinogradih, ob tem pa ne pozabimo na vina, ki zorijo v kleteh. Med zorenjem vina redno poskušamo, korekcije v primeru zaznanih bolezni ali napak izvajamo strokovno in s premislekom.
Pomembno je nadzirati in vzdrževati ustrezno koncentracijo prostega žveplovega dioksida ter preprečevati dostop zraka. S tem zavarujemo vina pred procesi oksidacije, ki pogosto pogojuje nastanek drugih bolezni ter zaviramo razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov. Ciljna koncentracija prostega žvepla v belih vinih je okvirno 25–35 mg/l, v rdečih pa 20–35 mg/l (cviček do 25 mg/l).
Za nasvet ali pomoč se lahko obrnete na enološki laboratorij KGZ Novo mesto.
Izvedli smo letni občni zbor
Na rednem letnem občnem zboru, ki smo ga v Boštanju realizirali 21. februarja 2025, smo se seznanili z delom, ki je bilo izvedeno v preteklem letu. Program dela je bil v celoti realiziran, članice in člani društva so pohvalili trud in rezultate, ki so bili doseženi. Razpravljali smo tudi o izzivih, ki so pred nami. Trudimo se, da bi v naše vrste pritegnili tudi mlajše članice in člane, hkrati pa se zavedamo dejstva, da je ljubiteljskih vinogradnikov na Sevniškem vsako leto manj. Manjši vinogradniki in vinarji obdelujemo vinograde in negujemo svoja vina v glavnem zaradi samooskrbe, navezanosti na svoj kos zemlje, zaradi užitkov, ki jih lahko ponujajo dela v vinogradu in kleteh, zaradi zvestobe tradiciji naših prednikov. Takšna pridelava je, tudi zaradi konfiguracije naših vinskih goric in vse pogostejših naravnih ujm, pozeb in toče, običajno na robu rentabilnosti ali se finančno ne splača. Pozitiven vidik našega dela pa se vendarle izraža z urejeno in obdelano krajino, ki ji svoj pridih dajemo ljubiteljski vinogradniki z urejenimi vinogradi in zidanicami ter z dobrimi vini, ki jih pridelujemo. Hkrati v krajih, kjer živimo, s ponudbo naših vin popestrimo marsikateri dogodek. Želeli bi, da bi pomen manjših in ljubiteljskih vinogradnikov bolj razumela tudi država in nas bolj motivirala, da vztrajamo na naši poti. V nadaljevanju zbora je bil sprejet program dela za leto 2025. V glavnem vključuje vse standardne aktivnosti, ki jih članstvo že pozna, vključno s pohodom po vinskih goricah, dve strokovni ekskurziji, strokovna predavanja, delovanje naše spletne strani in druge oblike strokovnega dela, promocijo naše tradicije in naših vin. Želimo si, da bi bili vsi naši dogodki dobro obiskani, vsaj tako kot do sedaj. Zbor je bil zaključen s podelitvijo diplom 43. društvenega ocenjevanja vin, ob tej priložnosti je bil tradicionalno izdan tudi bilten. Prijetno druženje so s svojim nastopom popestrili Ljudski pevci iz Boštanja, za pogostitev so poskrbele članice Aktiva žena iz Boštanja.