Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Pletev vinske trte

tzelena rez 2017Kar nekaj naših vinogradov je prizadela aprilska pozeba. Trta se sicer obrašča, tudi razvitih kabrnikov je kljub povzročeni škodi kar nekaj. V prizadetih vinogradih je posebno skrb potrebno namenjati ohranjanju mladic, ki so ostale oz. so pognale iz sobrstov in spečih očes. Verjetno ni potrebno posebej opozarjati, da je tudi zaščito vinske trte pred boleznimi in škodljivci, zdaj in do trgatve, potrebno izvajati brezhibno.

V tem času moramo odstraniti odvečne mladice, ki so pognale iz debel in drugih delov trt. Pletev seveda opravimo tudi v vinogradih, ki jih pozeba ni prizadela. 

Preberite več ...

Kako po pozebi?

pozebaPrejšnjo sredo je vinograde na širšem območju Posavja prizadela spomladanska pozeba mladik vinske trte. Trta je v vsej rastni sezoni zelo občutljiva na nizke temperature. Predstavljajo ji znatno težavo, posebej, ko temperature padejo pod ledišče. Občutljivost za nizke temperature se pri trti razlikuje glede na sorto vinske trte in podlago. Tudi sama lega pripomore k nagnjenosti oz. večji odpornosti proti pozebi.

Preberite več ...

Spremljanje prognostičnih obvestil

Tudi letos boste preko naše spletne strani lahko spremljali prognostična obvestila za varstvo rastlin, oz. vinske trte, ki jih periodično posreduje svetovalna služba. Aktualna sporočila so dostopna na povezavi desno ("IZPOSTAVLJAMO - PROGNOSTIČNA OBVESTILA - VINOGRADNIŠTVO").

S klikom na obvestila

Prvo tovrstno obvestilo za vinogradnike v letu 2020, za JV Slovenijo, je KGZ Novo mesto objavil včeraj, tj. 8. aprila 2020. POVEZAVA >>>

Odpoved aprilskega pohoda po vinskih goricah in ocenjevanja vin ZDVD

pohod11

DV Sevnica-Boštanj je med prvimi vinogradniškimi društvi pričelo z organizacijo pohodov, že v letu 2001. Udeleženci smo imeli na naših dosedanjih pohodih priložnost spoznati večino naših članic in članov ter vinskih goric, kjer pridelujemo svoja vina. Pohode tradicionalno organiziramo v pomladnih mesecih, ko se po zimskem počitku prebudi narava, ko zadišijo trave, vinske gorice pa že prijetno greje toplo sonce.

Letos je bila načrtovana izvedba jubilejnega, 20. pohoda, ki bi ga 27. aprila 2020 izvedbi po vinskih goricah v Žigrskem vrhu in okolici. Ob trenutnih negotovih razmerah, kot posledici epidemije s koronavirusom, smo ga dolžni prestaviti. Želimo, da se razmere umirijo, zatem pa se zdravi in razpoloženi ponovno zberemo, nazdravimo in se odpravimo na pot.

Vsi naši pohodi>>>

Tudi ocenjevanje vin, ki ga v aprilu tradicionalno organizira Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, tj. v okviru prireditve Teden cvička, iz istih razlogov ne bo izvedeno, oz. se prestavlja za sedaj še nedoločen čas.

Verjamemo, da te odločitve sprejemate z razumevanjem. Ne damo se! Srečno vsem in veliko zdravja.

Ne pozabimo na naša vina

Pomladni čas prinaša tudi nova opravila v naših vinogradih, ob tem pa ne pozabimo na vina, ki zorijo v kleteh. Pomembno je nadzirati in vzdrževati ustrezno koncentracijo prostega žveplovega dioksida ter preprečevati dostop zraku. S tem zavarujemo vina pred procesi oksidacije, ki  pogosto pogojuje nastanek drugih bolezni ter zaviramo razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov. Ciljna koncentracija prostega žvepla v belih vinih je okvirno 25 - 35 mg/l, v rdečih pa 20 - 35 mg/l (cviček do 25 mg/l).

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia

basf pomanjsan

 KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih