Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Cvetenje in oplodnja vinske trte

1
Smo v fazi cvetenja vinske trte. Cvetenja se začne takrat, ko se na posameznih cvetovih začno ločevati venčni listi s cveta, oz. ko odpade 5 % cvetnih kapic. Trta začne cveteti pri temperaturi nad 15 stopinj, optimalna temperatura pa je pri 25 do 35 stopinj C. Za dobro oploditev relativna zračna vlaga ne sme pasti pod 40 %, pri preveliki vlagi pa se tudi pri optimalni temperaturi cvetne kapice odpirajo počasi. V večini primerov ne odpadejo, ampak ostanejo na plodnici, zato je oploditev v tem primeru ovirana, vendar je še vedno boljša, kot če je temperatura previsoka.
V vlažnem vremenu cvetni prah ne more dolgo ohranjati kalivosti, zelo redko je kaliv več kot tri tedne. Ker vseh jagod, če bi se oplodili vsi cvetovi, trta ne more prehraniti, se jih osiplje od 60 - 80 %. Vzrok osipanja je lahko tudi pomanjkanje posameznih hranil, najpogosteje pa nesorazmerja med hranili (najpogosteje je preveč dušika in pomanjkanje bora, kalija in fosforja). Oploditev otežuje močan veter, prenizke temperature (pod 15 stopinj) in prevelika bujnost trt. Potemnele brazde na pestiču (dva do tri dni po cvetenju) so znamenje, da je bila oploditev uspešna, pri neoplojenem cvetu pa brazda pestiča ostane sveža, vlažna in svetla. Na boljšo oplodnjo lahko posredno vplivamo z izbiro lege, ustrezne sorte in podlage, z gnojenjem ipd. Faza cvetenja in oploditve traja okrog tri tedne.
Sprejem in odvzem hranil v fazah brstenja do cvetenja
V prvih štirih tednih po brstenju trta kaže zelo majhne potrebe po hranilih. V tem času jih v celoti pokrije iz zalog. Do cvetenja v dobro oskrbovanem vinogradu trta zato sprejme zelo malo hranil, tudi dušika. Dodajanje dušika do časa malo pred cvetenjem iz tega razloga ni smotrno. Preko korenin se prične sprejem hranil šele konec maja, ko se pojavi večja potreba po dušiku, manj pa tudi po fosforju, kaliju, kalciju in magneziju. Dušik pospešuje rast in vpliva na oblikovanje grozdov. Če z dušikovimi gnojili gnojimo po končanem cvetenju, bo v tem primeru les slabše dozorel in bo manj odporen proti nizkim zimskim temperaturam, hkrati pa prebujna rast mladic pospešuje tudi potrebo po drugih elementih, povzroča izčrpanje in neuravnoteženost drugih elementov in omogoča slabšo odpornost vinske trte!

Varstvo vinske trte
V času začetka cvetenja se poveča nevarnost peronospore in oidija, v primeru neugodnih vremenskih razmer lahko tudi sive grozdne plesni na kabrnikih.  Po cvetenju z zaščito proti peronospori in odiju nadaljujemo v 8 do 14 dnevnih presledkih, kar je odvisno od stanja okužb in vremenskih razmer. Najnevarnejše obdobje za razvoj oidija, se prične po cvetenju, ko se gljiva naseli na zelene jagode.
Vir: Vinogradništvo - S. Vršič, M. Lešnik, Založba Kmečki glas, 2001

53. Teden cvička

festival2025

Festival cvička, ki ga so-organizira Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, bo potekal 23. in 24. maja 2025 v Novem mestu. Festival vključuje tudi 53. Teden cvička. Vrhunec vsakoletnega dogajanja bo tudi letos otvoritev 53. Tedna cvička, ki bo obeležena s povorko vinogradnic in vinogradnikov. Po povorki bo okronan novi (stari) kralj cvička Andrej Grabnar iz DV Raka, proglašen bo novi ambasador cvička, nastopili bodo Mestna godba, novomeške mažorete ter drugi. Cvičkova princesa bo izbrana na prireditvi v soboto, 24. maja ob 18.30 uri.

Na otvoritveno prireditev bomo tudi letos organizirali avtobusni prevoz. Odhod avtobusa bo v petek 23. maja, in sicer iz Blance ob 15.30 in s postanki na glavnem trgu, avtobusni postaji v Sevnici, pri Rondoju v Šmarju in pri Tušu v Boštanju. Povratek v Sevnico okrog 24. ure. 

Pred 53. Tednom cvička je v aprilu 2025 tradicionalno potekalo 53. ocenjevanje vin, ki ga je izvedla ZDVD. Na ocenjevanju so sodelovali tudi člani DV Sevnica-Boštanj. Med drugim so prejeli tudi 1 veliko zlato medaljo (Stane Možič), 2 zlati (Herman Radej in Slavko Repovž) in 1 srebrno (Franc Pavlovič). Stane Možič je osvojil naslov "prvak sorte modre frankinje letnika 2024". Čestitke vsem sodelujočim!

23. pohod po vinskih goricah

pohod2025 16

Na sončen pomladni dan, 27. aprila 2025, smo izvedli 23. pohod po vinskih goricah. Iz ribnika Loke smo se odpravili na Impolje, Primož in Dedno goro. Obiskali smo članice in člane našega društva ter nekaj vinogradnikov sosednjega vinogradniškega društva Studenec. Za prisrčen sprejem se zahvaljujemo vsem, ki ste nas prijazno sprejeli, še posebna zahvala pa velja gostilni Ribnik Zavratec, domačim na kmetiji Vina Kozinc, Kulturno turističnemu društvu Primož, družini Zgonc, družini Vintar in družni Povše. Nasvidenje naslednje leto. Vabljeni k ogledu fotogalerije.

Pletev odvečnih mladic

Svetovalna služba in proizvajalci FFS, v nestanovitnih vremenskih razmerah opozarjajo na potencial za peronosporo in priporočajo, da pravočasno in učinkovito zaščitimo vinsko trto. Vabimo vas, da aktualne nasvete spremljate tudi preko naše spletne strani, najdete jih na povezavah desno. 

zelena

Do začetka cvetenja bomo opravili pletev odvečnih mladic. Z deli običajno pričnemo, ko na poganjkih opazimo kabernike. Pri pletvi odstranjujemo vse odvečne mladice, ki jih trta ne potrebuje ali bi nam poslabšale pridelek. Če pletve oz. odstranjevanja odvečnih mladic ne opravimo temeljito, se posledice izražajo kot gozd, grmičast trs, ki otežuje vzdrževanje vzgojne oblike in dobro zaščito. Tudi grozdje na neopletih trtah bo bolj podvrženo gnitju, oploditev pa bo slabša. Odvečne in nepotrebne mladice porabijo v začetku rasti veliko rezervne hrane, zato jih je treba odstranjevati pravočasno. Če s pletvijo pričnemo bolj zgodaj, ko so mladice dolge do 5 cm, je pletev čez teden - dva potrebno ponoviti. Če plejemo prepozno, pa je za odstranjevanje priporočljivo uporabiti škarje, saj ročno odstranjevanje razvitih mladik povzroča rane. Cilj zelene rezi je, poleg boljše prehranjenosti, tudi večja zračnost listne stene, boljša osvetljenost in večji učinek pri preprečevanju bolezni.

Mladice usmerimo med žice in jih po potrebi pravočasno privežemo, da jih zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi vplivi (vetrom). 

Ocenjevanje vin ZDVD

Posnetek zaslona 2025 04 12 081236

novi (stari) kralj cvička Andrej Grabnar v družbi aktualne cvičkove princese in brata
(foto Dolenjski list)

V sredo 9. in v četrtek 10. aprila 2025 je v okviru 53. Tedna cvička na KGZS Zavodu Novo mesto potekalo tradicionalno ocenjevanje vin ZDVD. Komisije so ocenile 580 vzorcev vin, za naziv Kralja cvička 53 Tedna cvička se je potegovalo 17 kandidatov. Slavnostne otvoritve ocenjevanja v petek 9. aprila so se poleg vodstva ZDVD in ocenjevalnih komisij udeležili tudi gostje, in sicer župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, predsednik KGZS dr. Jože Podgoršek, ocenjevanje pa je slavnostno odprl predsednik društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije-VINIS, Blaž Zagmajster.

V četrtek je že bil znan novi kralj cvička, časten naziv bo ponovno nosil Andrej Grabnar iz DV Veliki Trn. Za zmagovalni cviček je prejel najvišjo oceno pri cvičkih (16,39) in s tem tudi naziv prvaka cvičkov. Lepe rezultate so dosegli tudi člani DV Sevnica-Boštanj (neuradni rezultati>>>).

Zaključna dvodnevna prireditev 53. Tedna cvička bo v okviru 4. Festivala cvička potekala na Glavnem trgu v Novem mestu v petek 23. in soboto 24. maja 2025.

Festival cvička 2025 >>>

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

Karsia logotype CMYK color positive FOR PRINT  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

milsoim modro

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih