Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Tradicionalna rez vinske trte na sevniškem gradu

rez2019

V grajskem vinogradu pod sevniškim gradom smo se prvo nedeljo po godovanju sv. Vincenca lotili prvega letošnjega, a zelo pomembnega vinogradniškega opravila - rezi grajskih trt modre frankinje. Pred dogodkom je potekal kratek kulturni program.

Pri rezi smo aktivno sodelovali tudi člani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Aleš Germovšek je izvedel praktičen prikaz rezi vinske trte, tako so se tudi manj vešči botri podučili, kako se reže trta in to znanje uporabili pri svojem delu. S pomočjo še drugih članov našega društva so grajski botri skrbno porezali svoje trte in, kot se spodobi, tudi pospravili rezino.

Preberi več (pripevek KŠTM) >>>

V vinogradih in v kleteh v zimskih mesecih

zimaKljub navideznemu mirovanju v zimskem času se tako v trtah kot v vinih, tudi sedaj dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Najvišja vsebnost sladkorja v lesu je skoncentrirana v decembru in januarju, kar povečuje njeno odpornost, z višanjem temperature, lahko že od februarja dalje, pa se dogaja obraten proces – sladkor se ponovno pretvarja v škrob, zato je občutljivost trte na mraz v teh mesecih večja.

Preberite več ...

Zimska rez vinske trte

Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Tečaj "Osnove vinarstva za donegovanje in stekleničenje vina"

KGZS Slovenije, enota Novo mesto, bo v drugi polovici januarja 2019, organizirala 42 urni tečaj Osnove vinarstva za donegovanje in stekleničenje vina (kletarski tečaj). Zainteresirani si lahko vse podrobnosti preberete v priloženem opisu.

Dopis >>>

Filter za vino

filterDruštvo že vrsto let razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...), kar številni s pridom izkoriščate. Članice in člani s plačano članarino se za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.

Pravila o uporabi filtrirne naprave >>>

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>


KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavtoMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih