Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Praznik Sv. Vincenca

vincencTudi vino ima svoje praznike. Ne zato, da bi se odpočilo, temveč zato, da imamo priložnost, da z njim brezskrbno nazdravimo. Med njimi je tudi praznik Sv. Vincenca, ki ga praznujemo danes, 22. januarja.

Poleg nekaterih krajev vinorodne Slovenije, ga praznuje tudi naša soseda Hrvaška. Prav tako kot Sveti Martin je tudi Sveti Vincenc zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. Na praznik se pogosto gleda kot na vinarsko novo leto, ki napoveduje novo odlično letino. Po starih običajih vinarji pred sončnim vzhodom odrežejo košček vinske trte, ga položijo v vodo in postavijo na toplo. Zelena vinska trta na ta način pokaže kako je preživela zimo in kakšno letino lahko pričakujejo vinogradniki. Velja tudi, če je na dan Svetega Vincenca sončno, da bo prihajajoča letina dobra. Iz tega izhajajo številni pregovori, kot naprimer: “Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči.”  In danes, na dan Sv. Vincenca, je bil krasen sončen dan!

Na nedeljo, ki prazniku sledi, po običaju obrežemo tudi modro frankinjo, ki od leta 2007 raste v grajskem vinogradu v Sevnici. Zaradi znanih razmer, letošnji praznik ne bo potekal kot običajno in kot bi si želeli. Verjamemo, da bo kmalu bolje. Za zdravje!

(povzeto po https://winetastingljubljana.com/sl/6-najpomembnejsih-praznikov-vina-v-sloveniji/)

Zimska rez vinske trte

joskoZimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo bodočega vinskega letnika. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj za kakovost vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Delo društva v 2021, srečno v novem letu 2022

novoleto2022

Društvo od marca 2020 deluje v posebnih razmerah. Upravni odbor kljub vsemu komunicira, aktivno deluje in se občasno sestaja.

Zaradi ukrepov, ki omejujejo večja druženja, v letošnjem letu ni bil izveden občni zbor. Finančno poročilo, poročilo predsednika za leto 2020 in plan dela za 2021, je zato v začetku leta 2021 izjemoma potrdil Upravni odbor. V februarju smo obeležili 20 let naše spletne strani, ki je glede na obisk in obseg, presegla pričakovanja, ki smo jih postavili pred dvema desetletjema. V času, ki ga živimo, predstavlja pomembno funkcijo obveščanja in ohranjanja naših stikov, pa čeprav v digitalni obliki. Na naši spletni strani smo vam tudi v letu 2021 posredovali več strokovnih napotkov o prehrani in zaščiti vinske trte, napotke za nego vin in izvedbo letošnje trgatve ter druge aktualne informacije. ZDVD je izvedla dopisno skupščino in izvolila novo vodstvo, pri tem smo sodelovali. Spomladi smo uspešno izvedli 39. društveno ocenjevanje vin, žal brez uradne podelitve diplom in priznanj. Z vzorci naših vin smo bili prisotni na 49. Tednu cvička in dosegli odlične rezultate, v juniju smo se v omejenem številu udeležili tudi zaključne prireditve Tedna cvička. Sodelovali smo v izboru županovega vina, realizirali smo dve odlično obiskani strokovni ekskurziji – na 59. kmetijsko živilski sejem ter na Koroško in Štajersko. Na predavanje o trgatvi smo vas povabili v Tržišče, organizirano je bilo za vsa vinogradniška društva, ki delujejo v naši občini.

Žal nismo uspeli izvesti pohoda po vinskih goricah, strokovnih predavanj in delavnice senzorike za ocenjevalce vin iz našega društva. 

Leto 2022 bomo pričeli s pripravami na izvedbo jubilejnega, 40. društvenega ocenjevanja vin, na katerem bomo ocenili odlična vina, ki jih ponuja letnik 2021. Upamo, da bo izvedljiv občni zbor, na katerem bomo izpeljali tudi redne volitve v organe društva. Še ena pomembna obletnica nas čaka v naslednjem letu – minilo bo 50 let, ko so vinogradniki iz Sevnice in Boštanja, skupaj z drugimi, 110 delegati, v letu 1972, ustanovili Društvo vinogradnikov Dolenjske. S tem obeležujemo tudi začetek organiziranega druženja in dela naših vinogradnikov in vinarjev, oz. našega društva.

Članice in člane društva vabimo, da poravnate članarino za leto 2022. Poravnate jo lahko tudi s položnico, ki jo boste prejeli v naslednjih dneh, v tem primeru navedite svoje ime in priimek, da zagotovimo sledljivost. Članarino pa lahko kot vedno poravnate tudi pri poverjenikih, ki so: Herman Radej, Janez Kodeh, Branko Žibert in blagajnik Aleš Germovšek. Za vas smo pripravili koledarje (vinogradniški motivi), razdelili jih bomo razdeliti preko poverjenikov ali blagajnika, kjer so vam na voljo, oz. se bomo glede na situacijo primerno organizirali. Članarino boste lahko plačali tudi ob oddaji vzorcev za društveno ocenjevanje vin, upamo da ga bomo v februarju 2022 lahko izvedli.

Še kakšen napotek za zimske dni

Spomladanska pozeba je sicer razredčila pridelek, topla in dolga jesen, malo bolezni v vinogradu, visoke sladkorne stopnje, lepa dozorelost, dobro zdravstveno stanje grozdja, naše kletarske prakse in izkušnje, pa botrujejo visoki kakovosti vin, ki jih kletarimo. Visoka pričakovanja za odličen vinski letnik 2021 so zato upravičena. Pomembno je, da kakovost, ki smo jo prinesli v klet in ohranili med trgatvijo, ohranjamo do konca.

zajem 2021Redno spremljamo razvoj naših vin, predvsem je pomembno, da so zaščitena pred vplivi zraka, pretočena in primerno zažveplana. V hladnih kleteh se zaradi izločanja vinskega kamna delno zniža vsebnost kislin. Proces je odvisen od količine alkohola, temperature in pH vrednosti oz. koncentracije kislin. Ob višji alkoholni stopnji in višji temperaturi se vinski kamen izloča počasneje. Topnost zraka se z nižanjem temperature veča, zato vina, ki niso zaščitena, oksidirajo tudi pozimi. Izguba svežine v okusu in vonju, potemnitev (porjavitev), značilen vonj po oksidiranem jabolku – so simptomi oksidacije in pomanjkanja žvepla. V vinih se ponekod še zazna neodpravljeni bekser, takšna vina je potrebno čim prej primerno tretirati in napako odpraviti. Če se pojavi cik (ocet) ali etilacetat (vonj po lepilu), teh vin ne režemo z zdravimi. Vino stabiliziramo na termolabilne beljakovine (uporaba bentonita), sploh če so predvidena za kasnejše stekleničenje. Če nameravamo vina stekleničiti, jih je potrebo stabilizirati tudi na izločanje vinskega kamna v steklenici, za kar lahko izkoristimo zimske temperature, ko so vina v cisternah. Posebno pozornost namenjamo vinom z ostankom sladkorja (višja vsebnost prostega žvepla, sterilna filtracija, po potrebi kontroliran dodatek stabilizatorja, npr. kalijevega sorbata - za preprečitev ponovnega vrenja ob dvigu temperatur).

Kljub navideznemu mirovanju v zimskem času, se tudi v trtah dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Najvišja vsebnost sladkorja v lesu je skoncentrirana v decembru in januarju, kar povečuje njeno odpornost, z višanjem temperature, lahko že od februarja dalje, pa se dogaja obraten proces – sladkor se ponovno pretvarja v škrob, zato je občutljivost trte na mraz v teh mesecih večja.

Kmalu se bomo vrnili v naše vinograde in pričeli s prvimi deli - z rezjo za letnik 2022. Rez vinske trte »ni le zareza v les, z večjo ali manjšo ostrino«, kot je zapisal Tone Pavček. Je tudi »živa usodna vez dveh duš, dveh teles v skupno dvojino, rez je globoka vez vinogradnika s trto, z njo je vse možno in vse odprto v petje in pitje, v zgolj količino ali v pobožno sožitje z žlahtnino, saj kakor kdo reže, tako se mu streže.«

Filter za vino

filterDruštvo razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...). Članice in člani s plačano članarino se za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.

Pričakujemo, da s filtrom ravnate skrbno in skladno z namenom ter da ga po uporabi temeljito očistite.

Pravila o uporabi filtrirne naprave >>>

Lepe pozno-jesenske dni vam želimo!

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih