Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Ne pozabimo na naša vina

Pomladni čas prinaša tudi nova opravila v naših vinogradih, ob tem pa ne pozabimo na vina, ki zorijo v kleteh. Pomembno je nadzirati in vzdrževati ustrezno koncentracijo prostega žveplovega dioksida ter preprečevati dostop zraku. S tem zavarujemo vina pred procesi oksidacije, ki  pogosto pogojuje nastanek drugih bolezni ter zaviramo razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov. Ciljna koncentracija prostega žvepla v belih vinih je okvirno 25 - 35 mg/l, v rdečih pa 20 - 35 mg/l (cviček do 25 mg/l).

Jože Bizjak - prejemnik Plakete KS Boštanj

joze2Krajevna skupnost Boštanj tradicionalno, ob slovenskem kulturnem prazniku, podeli priznanja krajevne skupnosti krajanom, drugim posameznikom, podjetjem, zavodom, društvom, klubom, združenjem, drugim organizacijam in skupinam, ki pomembno prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in polnejšemu življenju krajanov, razvoju in ugledu Krajevne skupnosti Boštanj.

Na predlog Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj in Vaške skupnosti Okič bo letos med prejemiki Plakete KS Boštanj, Jože Bizjak z Vrha pri Boštanju. Priznanje bo prejel za vsestransko sodelovanje s krajani in Krajevno skupnostjo Boštanj. V utemeljitvi smo med drugim navedli tudi njegovo vzorno skrb za vinograd in svoja vina, ki jih neguje na Okiču, izpostavili smo njegovo aktivno, več kot 30 letno delo v našem društvu. Leta 2007 je opravil kletarski tečaj, kasneje še tečaj senzorike vin. V svojo kletarsko prakso uvaja novosti, se usposablja, redno sodeluje tudi na društvenih ocenjevanjih vin in dokazuje kakovost svojega pridelka. Svoje bogate izkušnje iz vinogradništva in vinarstva brez zadržkov deli s člani našega društva, s pozitivno energijo premaguje številne ovire, v svoji zidanici pa z veseljem sprejme in pogosti številne prijatelje.

Zaradi epidemiološke situacije praznik letos obeležujemo drugače, prireditev žal tokrat ne bo javna, kot je bilo običajno. Poleg Jožeta, je na predlog Krajevne organizacije Rdečega križa Boštanj med nagrajenci tudi Rafael Blas z Jablanice. Obema iskreno čestitamo.

Praznik Sv. Vincenca

vincencTudi vino ima svoje praznike. Ne zato, da bi se odpočilo, temveč zato, da imamo priložnost, da z njim brezskrbno nazdravimo. Med njimi je tudi praznik Sv. Vincenca, ki ga praznujemo danes, 22. januarja.

Poleg nekaterih krajev vinorodne Slovenije, ga praznuje tudi naša soseda Hrvaška. Prav tako kot Sveti Martin je tudi Sveti Vincenc zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. Na praznik se pogosto gleda kot na vinarsko novo leto, ki napoveduje novo odlično letino. Po starih običajih vinarji pred sončnim vzhodom odrežejo košček vinske trte, ga položijo v vodo in postavijo na toplo. Zelena vinska trta na ta način pokaže kako je preživela zimo in kakšno letino lahko pričakujejo vinogradniki. Velja tudi, če je na dan Svetega Vincenca sončno, da bo prihajajoča letina dobra. Iz tega izhajajo številni pregovori, kot naprimer: “Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči.”

Na praznik Sv. Vincenca, oz. na nedeljo, ki prazniku sledi, po običaju obrežemo tudi modro frankinjo, ki od leta 2007 raste v grajskem vinogradu v Sevnici. Zaradi znanih razmer, letošnji praznik ne bo potekal kot običajno in kot bi si želeli. Verjamemo, da bo kmalu bolje. Za zdravje!

(povzeto po https://winetastingljubljana.com/sl/6-najpomembnejsih-praznikov-vina-v-sloveniji/)

Zimska rez vinske trte

Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Članarina za leto 2021, prevzem koledarjev

Vabimo vas, da do 31.1.2021 poravnate članarino za leto 2021, ki po sklepu zadnjega zbora znaša 15 EUR. Članice in člani društva ste prejeli položnico za plačilo članarine, s tem bomo omejili fizične stike in hkrati omogočili nemoteno delovanje društva tudi v letu 2021. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov članarino lahko poravnate tudi pri poverjenikih, ki so: Herman Radej, Janez Kodeh, Branko Žibert in blagajnik Aleš Germovšek. Za vas smo pripravili koledarje (vinogradniški motivi), poskušali jih bomo razdeliti preko poverjenikov ali blagajnika, kjer so vam na voljo, oz. se bomo glede na situacijo kako drugače organizirali.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

Webp.net gifmaker

karsia novi logo
  KZ logo2015logo MastnakKZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih