Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Prijava letnega pridelka grozdja in vina

Pridelovalci, ki obdelujejo 0,1 ha ali več vinogradov ali manj, če dajejo grozdje, vino oz. druge proizvode iz grozdja in vina v promet, morajo v Register pridelovalcev grozdja in vina redno prijaviti letni pridelek. To storimo na svoji upravni enoti do 20. novembra, vsako leto prijavimo letni pridelek: grozdje, mošt, vino oz. drugi proizvodi iz grozdja in vina. Za prijavo je predpisan obrazec, ki se ga lahko dobi: 
   • v sprejemni pisarni Upravne enote ali
   • na spletni strani eUprava: 
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=544
(Vloga za prijavo letnega pridelka grozdja) 

https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=545
(Vloga za prijavo letnega pridelka mošta, vina, zgoščenega grozdnega mošta in ostalih proizvodov)

POMEMBNO
Pridelovalci vin z oznako PTP (cviček, metliška črnina, belokranjec, beli in rdeči bizeljčan) naj upoštevajo zahteve pravilnika posameznega vina PTP. Pri prijavi pridelka na UE je potrebno prijaviti vsako sorto posebej in nato v ustreznem deležu vsake sorte kot mešano vino za vsak PTP posebej, tako kot se zahteva po pravilniku o pridelavi določenega vina z oznako PTP.
Ne pozabite tudi na vodenje kletarske evidence.

Nega mladih vin

mostMed fermentacijo moštov s poskušanjem redno spremljamo potek alkoholnega vrenja, opazujemo mošt (izhajanje ogljikovega dioksida) in z refraktometrom preverjamo upadanje sladkorne stopnje. Morebitne težave s prekinitvijo fermentacije odpravljamo takoj, pojavljajo se predvsem takrat, ko temperatura mošta pade, kjer nismo dodali kvalitetnega nastavka selekcioniranih kvasovk ali je bil odmerek žvepla previsok. Včasih za ponovno vzpostavitev vrenja zadostuje že korekcija temperature in premešanje droži, bolj učinkovito pa prekinjeno vrenje vzpostavimo s ponovnim dodatkom selekcioniranih kvasovk, ki jih pravilno pripravimo po navodilu proizvajalca. 

Med alkoholnim vrenjem skrbimo za dobro zračenje kleti, oz. odvajanje ogljikovega dioksida, ki je eden od produktov vrenja in zaradi svoje teže izpodriva zrak! 

Zaključek fermentacije potrdimo z okušanjem in z refraktometrom (okvirno: pri < 6 BRIX je večina moštov povretih, tabela>>>). Pri moštih z višjo sladkorno stopnjo, se pred koncem vrenja odločamo o morebitni kontrolirani prekinitvi vrenja (za pridelavo vin z ostankom sladkorja), kar naredimo z ohlajanjem, žveplanjem in pretokom.

Preberite več ...

Trgatev 2024

grozde2024

aktualno2Podatki dozorevanja grozdja (KGZ Novo mesto) >>>

Na povezavi zgoraj najdete podatke dozorevanja grozdja v vinorodni deželi Posavje ter glavne napotke za izvedbo trgatve. 

Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na 43. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2024.

Uporabne povezave za trgatev:

   VEČ O TRGATVI >>>
  Pomen mikroorganizmov pri pridelavi vina (D. Bavčar, 2017)

Trgatev 2024 - strokovno predavanje

Po goricah se že oglašajo klopotci, kar naznanja začetek trgatve. Ta prinaša tudi številne izzive, skrbi, odgovornosti in napoveduje začetek intenzivnega dela v kleteh. Kakovost letošnjega vinskega letnika, kot skoraj vsako leto, krojijo vremenske razmere, ki so bile tudi letos marsikje nepredvidljive.

Čas pred trgatvijo izkoristimo za temeljito pripravo, ki vključuje čiščenje in pregled preše, pecljalnika, črpalk, cevi, kleti, posod in ostalih orodij, nabavo enoloških sredstev, morebitni pretok starih zalog vina in planiranje izvedbe trgatve. Kakovost vin letnika 2024 bo odvisna od številnih dejavnikov. Predvsem od zdravstvenega stanja grozdja, dosežene sladkorne stopnje, temperature ob predelavi, higiene v kleti, odstranjevanja poškodovanih jagod in drugih pomembnih parametrov kot so priprava kvasnega nastavka, doseženih pH vrednosti, koncentracije in sestave kislin, aromatičnih snovi, taninov, enoloških posegov in drugih kletarskih praks, ki se jih bomo poslužili. Trendi in klimatske razmere se spreminjajo, kar pridelovalcem prinaša nove priložnosti in odpira tudi možnosti za inovacije v pridelavi vin.

V času pred trgatvijo imamo priložnost obnoviti in nadgraditi svoje znanje. Na srečanju s svetovalko za vinarstvo iz KGZ Novo mesto se bomo podrobno seznanili s strokovnimi napotki za izvedbo letošnje trgatve. Vabljeni na strokovno predavanje - dobrodošle članice in člani društva ter ostali, ki jih predstavljene vsebine zanimajo.

Predavanje o trgatvi 2024 bo za vinogradniška društva občine Sevnica organizirano na Studencu (Dom krajanov), in sicer v ponedeljek 2. septembra 2024 ob 17. uri. Izvedla ga bo Ivanka Badovinac, univ. dipl. inž. agr.

62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem

agra2024

Vabimo vas, da z nami obiščete 62. kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni sejem v tem delu Evrope. Obisk sejma bomo izvedli v torek, 27. avgusta 2024. Odhod avtobusa iz AP Sevnica bo ob 6:30. Postanki avtobusa v rondoju v Šmarju in pri Mercatorju v Boštanju.

puklavec

Popoldne bomo preživeli na turistični kmetiji PUKLAVEC v jeruzalemskih goricah.

Povratek v Sevnico načrtujemo okoli 21. ure. Vaše prijave (do popolnitve avtobusa) zbiramo v poslovalnici KOC v Sevnici.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih