Pletev vinske trte

pletev2Kar nekaj naših vinogradov je prizadela aprilska pozeba. V prizadetih vinogradih je posebno skrb potrebno namenjati ohranjanju mladic, ki so ostale oz. so pognale iz sobrstov in spečih očes. Verjetno ni potrebno posebej opozarjati, da je tudi zaščito vinske trte pred boleznimi in škodljivci, zdaj in do trgatve, potrebno izvajati brezhibno.

V tem času moramo odstraniti odvečne mladice, ki so pognale iz debel in drugih delov trt. Pletev seveda opravimo tudi v vinogradih, ki jih pozeba ni prizadela.

Preberite več ...

Ocenjevanje vin 49. Tedna cvička

ZDVD kljub epidemiji poskuša v čim manj okrnjeni obliki izpeljati tradicionalni program 49. Tedna cvička. Žal bo zaključna prireditev, podobno kot lani, pripravljena v zaprti obliki, v juliju v Velikem Gabru v trebanjski občini. Na njej bodo okronali novega kralja cvička ter razglasili ambasadorja cvička in cvičkovo princeso. Podelili bodo priznanja nagrajenim vinogradnikom in izdali bilten.

11. in 12. maja 2021 je na KGZ Novo mesto potekalo ocenjevanje vin, ki ga je ZDVD organizirala v okviru letošnjega 49. Tedna cvička. Z vzorci naših vin sodelujemo tudi člani DV Sevnica-Boštanj.

Pričetek ocenjevanja vin, enega od večjih dogodkov, ki ga organizira ZDVD, se je pričelo s krajšim otvoritvenim programom. V njem sta nastopila Šentjernejski oktet in mladi harmonikar Jernej Jaklič iz Novega mesta. Otvoritve so se udeležili člani ocenjevalnih komisij in tudi številni gostje, med njimi župani občin Šentjernej, Novo mesto in Trebnje, 24. Vinska kraljica Slovenije, cvičkova princesa in kralj cvička, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič in Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS dr. Jože Podgoršek, ki je ocenjevanje tudi simbolično odprl. Letošnje število vzorcev je bilo večje od števila vzorcev lansko leto. Ocenjen je bil 501 vzorec, prispevali pa so jih članice in člani iz vseh 32 društev ZDVD. V kategoriji cvičkov, za naziv kralja cvička, je bilo 31 pridelovalcev. Ocenjevanje je tako kot lani potekalo nemoteno, pod strokovnim vodstvom predsednika ocenjevanja in direktorja KGZ Novo mesto Damijana Vrtina in tajnika Andreja Bajuka.

Neuradni rezultati ocenjevanja po sodelujočih društvih>>>

kralji Malkovec
novi kralj cvička Matjaž Golob (desno), v družbi dveh kraljev cvička z Malkovca, Marjana Pirca in Andreja Tratarja

Po ocenjevanju smo dolenjski vinogradniki dobili tudi novega kralja cvička, in sicer Matjaža Goloba iz DV Malkovec. Delegacija ZDVD s cvičkovo princeso in še aktualnim kraljem, predsednik in tajnik ocenjevalne komisije, so novega kralja včeraj obiskali v njegovi kleti na Malkovcu. Obisku so se pridružili člani Društva vinogradnikov Malkovec, župan in podžupan občine Sevnice in predsednik KGZ Slovenije.

V sosednje društvo pošiljamo iskrene čestitke za dosežen naslov. Matjaž Golob je 3. kralj cvička iz DV Malkovec, po Marjanu Pircu (2006) in Andreju Tratarju (2009).

e-obveščanje članic in članov društva

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.V času, ko so naši fizični stiki še posebej omejeni zaradi epidemije, neposredno in osebno komunikacijo pogosto nadomeščajo telefoni, naša spletna stran in elektronska pošta. Članice in člane DV Sevnica-Boštanj, ki uporabljate elektronsko pošto in nam še niste posredovali svojega e-naslova (oz. prejemate naša obvestila z redno pošto) vabimo, da nam sporočite vaš e-naslov. Naslov sporočite predsedniku društva, ali na naš elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Fizično, tj. klasično pisemsko pošto pošiljamo nekajkrat letno, elektronsko informiranje pa uporabljamo še ob različnih drugih priložnosti, oz. pogosteje. Dejstvo je tudi, da je elektronsko informiranje tudi za nas lažje in ceneje. Če elektronske pošte ne uporabljate, boste članice in člani društva, ki imate plačano letno članarino, seveda ostali med prejemniki »klasične – pisemske« pošte.

Izbor županovega vina 2021

zupanovo2021

Z vidika ohranjanja tradicije društvenega povezovanja smo vinogradniška društva sevniške občine, v sodelovanju z Občino Sevnica sklenili, da se ocenjevanje in izbor županovega vina izvede tudi letos. Pri tem bomo upoštevali ukrepe, ki veljajo zaradi epidemije. Izbrano županovo vino bo namenjeno promociji občine in bo imelo status protokolarnega vina za različne priložnosti. Letos bo kot županovo vino izbrana modra frankinja.

K sodelovanju vabimo pridelovalce, ki lahko v odkup ponudite minimalno 300 litrov vina. Sodelovanje omogočamo občanom občine Sevnica, ki imate svoje vinograde v sevniški občini, vpisane v register pridelovalcev in imate opravljeno prijavo pridelka. Izbrani pridelovalec bo za svoje vino pri pooblaščeni organizaciji opravil ustrezno analizo, v kolikor ta še ni bila opravljena. Izbrano vino bo odkupljeno po ceni 3,5 evra za steklenico. Za polnitev vina izbrani pridelovalec zagotovi buteljčne steklenice (0,75 l), zamaške in PVC tulce, Občina Sevnica pa zagotovi embalažo in etikete. Pridelovalec poskrbi za stekleničenje vina, steklenico opremi z etiketami, spravi v embalažo in dostavi po dogovoru.

Sprejem vzorcev (2 steklenici) bo potekal 17. maja 2021, od 17. do 19. ure v Baru Mlin v Tržišču. Za oddajo se lahko dogovorite tudi s predsednikom DV Sevnica-Boštanj, Jožetom Simončičem, več informacij posreduje tudi Uroš Flajs, predsednik Društva vinogradnikov Malkovec (041 657 561).

Kotizacija po vzorcu znaša 7 evrov. Izbrano bo vino, ki bo doseglo najvišje število točk. Izbrano županovo vino bomo uradno razglasili v sklopu Festivala modre frankinje 2021. Tudi letošnje, že 16. županovo vino, bo uspešen promotor naše občine, naših vinogradnikov in vinogradniške dediščine, zato vljudno vabljeni k sodelovanju.

Prognostično obvestilo za varstvo rastlin

varstvo 7.5.21

Webp.net gifmaker