47. Teden cvička

47TC

Tradicionalni, že 47. teden cvička, bo letos ponovno v Trebnjem. Glavnina dogodkov bo potekala od petka, 24., do nedelje, 26. maja, organizirane pa bodo še druge prireditve.

NAPOVEDNIK (47. Teden cvička) >>>

Iz našega društva se bomo organizirano udeležili otvoritvene povorke 47. Tedna cvička, ta običajno združi preko 1000 vinogradnic in vinogradnikov, iz vseh 32 vinogradniških društev Dolenjske in Posavja.

Prisostvovali bomo tudi kronanju novega kralja ter razglasitvi ambasadorke cvička. V povorki bomo udeleženci iz DV Sevnica-Boštanj nosili rdeče majice našega društva.

Odhod avtobusa bo iz Blance, v petek 24. maja ob 15:30, preko Sevnice (Glavni trg, avtobusna postaja in postajališče pri Rondoju v Šmarju), Boštanja (Gostilna Tinca) in Okiča (gasilski dom). Stroške za prevoz pokrije naše društvo, za brezplačno malico pa bo poskrbel organizator.

Pletev odvečnih mladic

zelenadela1 (2)Svetovalna služba in proizvajalci FFS, v nestanovitnih vremenskih razmerah opozarjajo na potencial za peronosporo in priporočajo, da pravočasno in učinkovito zaščitimo vinsko trto. Vabimo vas, da aktualne nasvete spremljate tudi preko naše spletne strani, najdete jih na povezavah desno.

Do začetka cvetenja bomo opravili pletev odvečnih mladic. Z deli lahko pričnemo, ko na poganjkih opazimo kabernike. Pri pletvi odstranjujemo vse odvečne mladice, ki jih trta ne potrebuje ali bi nam poslabšale pridelek. Če pletve oz. odstranjevanja odvečnih mladic ne opravimo temeljito, se posledice izražajo kot gozd, grmičast trs, ki otežuje vzdrževanje vzgojne oblike in dobro zaščito. Tudi grozdje na neopletih trtah bo bolj podvrženo gnitju, oploditev pa bo slabša. Odvečne in nepotrebne mladice porabijo v začetku rasti veliko rezervne hrane, zato jih je treba odstranjevati pravočasno. Če s pletvijo pričnemo bolj zgodaj, ko so mladice dolge do 5 cm, je pletev čez teden - dva potrebno ponoviti. Če plejemo prepozno, pa je za odstranjevanje priporočljivo uporabiti škarje, saj ročno odstranjevanje razvitih mladik povzroča rane. Cilj zelene rezi je, poleg boljše prehranjenosti, tudi večja zračnost listne stene, boljša osvetljenost in večji učinek pri preprečevanju bolezni.

Mladice usmerimo med žice in jih po potrebi pravočasno privežemo, da jih zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi vplivi (vetrom). Pletev moramo končati pred cvetenjem, ki se običajno v naših krajih prične konec maja, oz. v začetku junija.

Obvestilo o varstvu vinske trte

prog obvRazvoj vinske trte je v povprečju na stopnji štirih do šestih razgrnjenih listov (14 - 16 po lestvici BBCH), v dolžini mladik med 7-10 cm. Ob zaključevanju meseca aprila (25.-26.04.2019) so bili na zgodnejših legah izpolnjeni pogoji za primarne okužbe s peronosporo vinske trte.

Preberite več ...

19. pohod po vinskih goricah

24542857 zKljub neobetavni vremenski napovedi, se je 19. pohoda po vinskih goricah, v soboto 4. maja 2019, udeležilo lepo število naših članic, članov in prijateljev društva. Obiskali smo Boštanj ter vinski gorici Apnenik in Vetrnik.

24542873 zDober del poti je potekal po naravoslovni poti Azaleja Boštanj, zato smo si ogledali nekaj pomnikov boštanjske zgodovine, in sicer perišče Vejar, boštanjsko graščino s cerkvijo Sv. Nikolaja, nekaj še zadnjih ostankov starega boštanjskega gradu, o katerem je pisal tudi Valvazor in rastišče botanične posebnosti Azaleje Pontike, ki se v teh dneh bohoti v gozdu nad Boštanjem.

Za odlično razpoloženje in predstavitev vinskih goric Apnenik in Vetrnik, so poskrbeli marljive članice in člani, ki svoja vina negujejo na gričih nad Savo in nad Boštanjem. Preživeli smo lep in sproščen dan. Za prijazen sprejem še enkrat hvala vsem prizadevnim gostiteljem ter udeležencem za vašo dobro voljo. Nasvidenje naslednje leto, na jubilejnem, 20. pohodu.

Nekaj utrinkov današnjega dogajanja lahko podoživite v fotogaleriji, posnel jo je Vinko Šeško.

Fotogalerija >>>

Ocenjevanje vin, 47. Teden cvička

rezultati TCNa spletni strani Zveze društev vinogradnikov Dolenjske (ZDVD) najdete rezultate ocenjevanja vin, ki ga je ZDVD izvedla pred 47. Tednom cvička. Lepe rezultate so dosegli tudi naši člani, med drugim dve zlati medalji.

Glavnina dogodkov 47. tedna cvička bo potekala od petka, 24., do nedelje, 26. maja, v celotnem okviru projekta pa bodo organizirane še različne druge spremljajoče aktivnosti. Iz našega društva se bomo organizirano udeležili otvoritvene povorke, ki bo v petek, 24. maja.

Ocenjevanje vin, na katerem so sodelovala društva vinogradnikov, včlanjena v ZDVD, je potekalo od 15. do 17. aprila na Čatežu pod Zaplazom. Za ocenjevanje ste vinogradnice in vinogradniki oddali 925 vzorcev vin.

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>