Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Županovo vino 2019

zupanovo vinoVinogradniška društva sevniške občine pod pokroviteljstvom in v sodelovanju z županom Občine Sevnica Srečkom Ocvirkom organizirajo izbor za »Županovo vino 2019«, ki bo namenjeno promociji občine in bo imelo status protokolarnega vina za različne priložnosti.

V letu 2019 bo kot županovo vino izbrana rdeča zvrst, letnik 2018.

Nosilec in izvajalec letošnjega izbora je naše društvo, tj. Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj.

Preberi več >>>

37. društveno ocenjevanje vin

Vzorce vin za 37. društveno ocenjevanje bomo zbrali v četrtek,
7. februarja 2019 od 16. do 20. ure v Bifeju Teraž v Boštanju.

Vsak vzorec je potrebno oddati v dveh vinskih steklenicah, zaprtimi s kronskim, navojnim ali pluta zamaškom.  Vzorce lahko oddate članice in člani društva s plačano članarino za leto 2019 (poravnali jo boste lahko tudi ob oddaji vzorcev).

Ocenjevanje vin in podelitev diplom bo potekalo skladno z našim Pravilnikom o ocenjevanju vin. Rezultati bodo objavljeni na naši spletni strani in v priložnostnem biltenu, diplome in priznanja pa boste prejeli na občnem zboru. Z vini, za katera boste prejeli eno od diplom (srebrno, zlato ali veliko zlato), boste lahko sodelovali na ocenjevanju, ki bo potekalo v okviru tedna cvička.

Kot običajno, pričakujemo širok nabor različnih vin, iz obeh vinorodnih okolišev in goric, ki jih naše društvo pokriva. Poskrbeli bomo, da bodo vina tudi letos ocenili kompetentni degustatorji in izvedli potrebno za optimalne pogoje ocenjevanja. Po ocenjevanju bo sklican redni letni občni zbor (1. marca ob 18. uri v Hotelu Ajdovec v Sevnici), na katerem bomo s podelitvijo diplom in priznanj uradno razglasili rezultate. Objavili jih bomo na spletni strani društva, v priložnostnem biltenu in dodali še mnenje degustacijskih komisij.

kozarec

Vinski letnik 2018 je v marsičem specifičen. Vinogradniki smo se med zorenjem, kljub sprva optimističnim napovedim, marsikje soočili s peronosporo, tudi oidijem, napadi mrčesa in slabšanjem zdravstvenega stanja grozdja. Prve trgatve so se pričele že v toplem poletju, visoke temperature so nas spremljale tudi med vrenjem in celo med prvimi pretoki. Sladkorne stopnje so bile ob obilnem nastavku in večjih količinah grozdja marsikje nižje, kot smo sprva pričakovali, pooblaščena organizacija je zato izdala dovoljenje za dosladkanje nekaterih sort mošta. Kjer so kletarji ostajali zvesti tradicionalnim praksam, ki so jih uporabljali dosedaj, so navedena dejstva lahko vplivala na slabšo kakovost vin. Klimatske spremembe vse bolj vplivajo na zoritvene procese grozdja, aromatsko sestavo, alkoholno stopnjo, razmerja in vsebnost kislin, taninov in pH vrednost moštov. Na to in na izzive kletarjenja, povezane s tem, je na strokovnem predavanju pred trgatvijo v Boštanju, opozorila tudi svetovalka za vinarstvo na KGZ Novo mesto, Ivanka Badovinac.

Vešči kletarji so kos zahtevnim razmeram v vinskem letniku 2018, kar bomo dokazali na ocenjevanju vin. Ob različnih priložnostih in pokušinah po trgatvi smo se že strinjali, da mnoga blaga in nežna vina odlikujejo izrazita sadnost in svežina, ob pravilnih kletarskih postopkih pa so se izpostavile tudi sortne značilnosti žametovke, laškega rizlinga, sauvignona in drugih sort.

Še nekaj časa imate, da kakovosti vaših vin dodate še kakšno iskrico. Predvsem preverite vsebnost prostega žvepla, vina po potrebi dožveplajte in jih zaščitte pred dostopom zraka. Vina, ki še ležijo na drožeh, zahtevajo pri negi večjo pozornost in skrb. Dobrodošli na 37. društvenem ocenjevanju vin!

Zimska rez vinske trte

Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Tečaj "Osnove vinarstva za donegovanje in stekleničenje vina"

KGZS Slovenije, enota Novo mesto, bo v drugi polovici januarja 2019, organizirala 42 urni tečaj Osnove vinarstva za donegovanje in stekleničenje vina (kletarski tečaj). Zainteresirani si lahko vse podrobnosti preberete v priloženem opisu.

Dopis >>>

V vinogradih in v kleteh v zimskih mesecih

trtapozimiKljub navideznemu mirovanju v zimskem času se tako v trtah kot v vinih, tudi sedaj dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Najvišja vsebnost sladkorja v lesu je skoncentrirana v decembru in januarju, kar povečuje njeno odpornost, z višanjem temperature, lahko že od februarja dalje, pa se dogaja obraten proces – sladkor se ponovno pretvarja v škrob, zato je občutljivost trte na mraz v teh mesecih večja.

Preberi več

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih