DV Sevnica-Boštanj

glava mobile

Izbrano županovo vino 2021

zupanovo2021 cizerle

Izbrano je bilo Županovo vino 2021, ki bo imelo, kot vsa leta doslej, status protokolarnega vina. Nosilec novega županovega vina je Blaž Cizerle iz Društva vinogradnikov Studenec z odlično modro frankinjo (na sliki z Vinsko kraljico Slovenije in županom Občine Sevnica).

Letošnji izbor je potekal ob strokovni podpori Društva vinogradnikov Malkovec. Prilagojen je bil okoliščinam varovanja zdravja in zato ožjega značaja, prav tako sama razglasitev. Razglasitev zmagovalca županovega vina je potekala v četrtek, 10. junija na sevniškem gradu, prireditve pa se je udeležil tudi predsednik DV Sevnica-Boštanj Jože Simončič.

Prognostično obvestilo za varstvo rastlin

progNa večini leg je vinska trta tik pred cvetenjem (po lestvici BBCH).

Vinogradnike opozarjamo na veliko nevarnost okužb s peronosporo vinske trte.

Preberite več

Cvetenje in oplodnja vinske trte

cvetenje1Čeprav z zamudo, se bo cvetenje vinske trte pričelo v naslednjih dneh. Najprej na zgodnjih sorta, zatem tudi na poznejših. Na neizpostavljenih legah, ki jih ni prizadela pozeba, pa prve cvetoče kabrnike že lahko najdemo.
Faza cvetenja se začne takrat, ko se na posameznih cvetovih začno ločevati venčni listi s cveta, oz. ko odpade 5 % cvetnih kapic. V naših razmerah je to običajno konec maja in v začetku junija. Trta začne cveteti pri temperaturi nad 15 stopinj, optimalna temperatura pa je pri 25 do 35 stopinj C. Za dobro oploditev relativna zračna vlaga ne sme pasti pod 40 %, pri preveliki vlagi pa se tudi pri optimalni temperaturi cvetne kapice odpirajo počasi. V večini primerov ne odpadejo, ampak ostanejo na plodnici, zato je oploditev v tem primeru ovirana, vendar je še vedno boljša, kot če je temperatura previsoka.

Preberite več

e-obveščanje članic in članov društva

e postaV času, ko so naši fizični stiki še posebej omejeni zaradi epidemije, neposredno in osebno komunikacijo pogosto nadomeščajo telefoni, naša spletna stran in elektronska pošta. Članice in člane DV Sevnica-Boštanj, ki uporabljate elektronsko pošto in nam še niste posredovali svojega e-naslova (oz. prejemate naša obvestila z redno pošto) vabimo, da nam sporočite vaš e-naslov. Naslov sporočite predsedniku društva, ali na naš elektronski naslov: drustvo.vinogradnikov​@​gmail.com.

Fizično, tj. klasično pisemsko pošto pošiljamo nekajkrat letno, elektronsko informiranje pa uporabljamo še ob različnih drugih priložnosti, oz. pogosteje. Dejstvo je tudi, da je elektronsko informiranje tudi za nas lažje in ceneje. Če elektronske pošte ne uporabljate, boste članice in člani društva, ki imate plačano letno članarino, seveda ostali med prejemniki »klasične – pisemske« pošte.

Odlični rezultati naših vin na 49. Tednu cvička

Člani našega društva, ki so sodelovali na ocenjevanju vin, ki ga je ZDVD organizirala v sklopu letošnjih prireditev 49. Tedna cvička, so dosegli odlične rezultate. Na ocenjevanju, ki je bilo v Novem mestu zaključeno 12. maja, smo sodelovali s 13 vzorci, med drugim pa smo dosegli 1 veliko zlato medaljo, 4 zlate in 4 srebrne medalje. Poleg tega je Stane Možič, v številčno zelo zastopani kategoriji modrih frankinj, za letnik 2020 osvojil najvišjo oceno (18,23) in prejel naziv "Prvak modre frankinje 2020".

Prejemniki medalj ocenjevanja vin 49. Tedna cvička, DV Sevnica-Boštanj:

Stane Možič         modra frankinja 2020   18,23 (velika zlata) - PRVAK SORTE
Slavko Repovž     modra frankinja 2020    17,87 (zlata)
Matjaž Pšeničnik chardonnay 2020          17,67 (zlata)
Milan Simončič     chardonnay 2020         17,67 (zlata)
Slavko Repovž     cviček PTP                   16,13 (zlata)
Jože Simončič      penina bela                  17,60 (srebrna)
Alojz Rupar         modra frankinja 2020    17,57 (srebrna)
Janez Žibert       cviček PTP                  16,03 (srebrna)
Alojz Zalašček     cviček PTP                 15,93 (srebrna)

Še druge uradne rezultate si lahko ogledate na povezavi.

Vina, s katerimi smo sodelovali, so lepe in primerljive ocene dosegli tudi na našem 39. društvenem ocenjevanju vin, ki smo ga izvedli v marcu 2021.