DV Sevnica-Boštanj

glava mobile

Cvetenje in oplodnja vinske trte

cvetenje1V vinogradih, kjer ni bilo pozebe, smo tik pred cvetenjem, ali pa se je cvetenje vinske trte že začelo.
Faza cvetenja se začne takrat, ko se na posameznih cvetovih začno ločevati venčni listi s cveta, oz. ko odpade 5 % cvetnih kapic. V naših razmerah je to običajno konec maja in v začetku junija. Trta začne cveteti pri temperaturi nad 15 stopinj, optimalna temperatura pa je pri 25 do 35 stopinj C. Za dobro oploditev relativna zračna vlaga ne sme pasti pod 40 %, pri preveliki vlagi pa se tudi pri optimalni temperaturi cvetne kapice odpirajo počasi. V večini primerov ne odpadejo, ampak ostanejo na plodnici, zato je oploditev v tem primeru ovirana, vendar je še vedno boljša, kot če je temperatura previsoka.
V vlažnem vremenu cvetni prah ne more dolgo ohranjati kalivosti, zelo redko je kaliv več kot tri tedne. Ker vseh jagod, če bi se oplodili vsi cvetovi, trta ne more prehraniti, se jih osiplje od 60 - 80%. Vzrok osipanja je lahko tudi pomanjkanje posameznih hranil, najpogosteje pa nesorazmerja med hranili (najpogosteje je preveč dušika in pomanjkanje bora, kalija in fosforja). Oploditev zelo otežuje močan veter, prenizke temperature (pod 15 stopinj) in prevelika bujnost trt. Potemnele brazde na pestiču (dva do tri dni po cvetenju) so znamenje, da je bila oploditev uspešna, pri neoplojenem cvetu pa brazda pestiča ostane sveža, vlažna in svetla. Na boljšo oplodnjo lahko posredno vplivamo z izbiro lege, ustrezne sorte in podlage, z gnojenjem ipd. Faza cvetenja in oploditve traja okrog tri tedne.
 
Sprejem in odvzem hranil v fazah brstenja do cvetenja
V prvih štirih tednih po brstenju trta kaže zelo majhne potrebe po hranilih. V tem času jih v celoti pokrije iz zalog. Do cvetenja v dobro oskrbovanem vinogradu trta zato sprejme zelo malo hranil, tudi dušika! Dodajanje dušika do časa malo pred cvetenjem iz tega razloga ni smotrno! Preko korenin se prične sprejem hranil šele konec maja, ko se pojavi večja potreba po dušiku, manj pa tudi po fosforju, kaliju, kalciju in magneziju. Dušik pospešuje rast in vpliva na oblikovanje grozdov. Če z dušikovimi gnojili gnojimo po končanem cvetenju, bo v tem primeru les slabše dozorel in bo manj odporen proti nizkim zimskim temperaturam, hkrati pa prebujna rast mladic pospešuje tudi potrebo po drugih elementih, povzroča izčrpanje in neuravnoteženost drugih elementov in omogoča slabšo odpornost vinske trte!
 
Varstvo vinske trte
V času začetka cvetenja se poveča nevarnost peronospore in oidija, v primeru neugodnih vremenskih razmer lahko tudi sive grozdne plesni na kabrnikih. V tem času pričnemo (tudi zaradi bujne rasti) z uporabo polsistemičnih, sistemičnih ali mezosistemičnih pripravkov proti peronospori in oidiju, med cvetenjem in ob strnjevanju grozdnih jagod, pa je pri občutljvih sortah in v slabem vremenu smiselno dodati botricitide proti gnilobi. Nekatera sredstva proti peronospori imajo dober stranski učinek tudi na gnilobo. Idealno je, ča škropimo v začetku cvetenja in potem 8 do 12 dni ne škropimo, medtem večina kabrnikov odcveti. Če se nam takšno škropljenje ne izzide, moramo škropiti tudi med cvetenjem. V tej fazi se nikakor ne priporočajo bakrovi pripravki, sprejem foliarnih gnojil pa je tudi močno omejen in med cvetenjem ni upravičen. Po cvetenju z zaščito proti peronospori in odiju nadaljujemo v 8 do 14 dnevnih presledkih, kar je odvisno od stanja okužb in vremenskih razmer. Najnevarnejše obdobje za razvoj oidija, se prične po cvetenju, ko se gljiva naseli na zelene jagode.
 
Vir: Vinogradništvo - S. Vršič, M. Lešnik, Založba Kmečki glas, 2001

Prognostično obvestilo - vinska trta (2. 6. 2020)

201Vinska trta ima razvita socvetja z ločenimi cvetovi (57 po lestvici BBCH).

Ob spremenljivih vremenskih razmerah se nevarnost okužb s peronosporo vinske trte veča.

Preberite več

Ocenjevanje vin ZDVD in druga aktualna obvestila

Zaradi trenutnih razmer smo v marcu letos odpovedali načrtovano strokovno predavanje na Blanci, aprilsko izvedbo pohoda po vinskih goricah, Zveza društev vinogradnikov Dolenjske je odpovedala tudi večino prireditev o okviru Tedna cvička, te naj bi potekale v maju in juniju. O tem smo že poročali tudi na naši spletni strani.

Vodstvo Zveze društev vinogradnikov Dolenjske (ZDVD), v katerega je od začetka včlanjeno tudi naše društvo, želi izvesti vsaj nekatere aktivnosti, ki so bile načrtovane v okviru 48. Tedna cvička. Predvsem redno letno skupščino, ocenjevanje vin v okviru 48. Tedna cvička ter razglasitev novega kralja cvička, 22. cvičkove princese in ambasadorja cvička 2020.

Članice in člani DV Sevnica-Boštanj ste zato vljudno vabljeni k udeležbi na ocenjevanju vin, ki ga za vseh 32 včlanjenih društev organizira ZDVD. Zbiranje vzorcev bomo izvedli v petek 12. 6. 2020. O podrobnostih in pogojih sodelovanja boste članice in člani obveščeni po rednih komunikacijskih poteh, že zdaj pa lahko napovemo, da bo društvo pokrilo del stroškov in tako posameznikom olajšalo odločitev o oddaji vzorcev. Ocenjevanje vin, ki ga vsako leto organizira ZDVD, še vedno ostaja najbolj množično ocenjevanje vin v Sloveniji.vzorci

Kljub temu, da bo letošnji 48. Teden cvička potekal brez osrednje prireditve, bo ZDVD izbrala 22. cvičkovo princeso, krono pa ji bo predala 21. cvičkova princesa, Simona Petretič. Razpis za izbor je objavljen na spletni strani ZDVD. Predloge za ambasadorja cvička pa posredujejo vinogradniška društva, organi ZDVD in odbor ambasadorjev cvička do roka razpisa, tj. 5. junija 2020.

V nadaljevanju posredujemo še nekaj drugih aktualnih obvestil.

Če še niste poravnali članarine za leto 2020 (15 EUR) vas prosimo, da to čimprej storite pri naših imenovanih poverjenikih, ki so: Aleš Germovšek, Janez Kodeh, Herman Radej in Branko Žibert. Če želite članarino nakazati na transakcijski račun društva, nam svojo namero sporočite na e-pošto (drustvo.vinogradnikov​@​gmail.com), poslali vam bomo potrebne informacije za nakazilo.

Glede izvedbe jubilejnega, 20. pohoda po vinskih goricah, v trenutnih razmerah še ne moremo sprejeti odločitve, kdaj in v kakšni obliki ga bomo realizirali. Žkozarecelimo, da se razmere umirijo, ukrepi prekličejo, zatem pa se zdravi in razpoloženi ponovno zberemo, nazdravimo in se odpravimo na pot.

Glede Kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni smo obveščeni, da priprave na sejem AGRA potekajo nemoteno. Če sejem ne bo odpovedan, se ga bomo udeležili, kot vsako leto in vas o tem pravočasno obvestili.

Obveščamo vas, da smo naročili več degustacijskih kozarcev z logotipom društva. Pakirani so po 6 kom in jih lahko naročite po ceni 2 EUR/kos. Za naročilo kontaktirajte predsednika društva ali preko e-pošte društva.

Lepo vas pozdravljamo, ostanite zdravi in optimistični!

Celovit program zaščite vinske trte podjetja BASF

basfDejstvo je, da se nahajamo na začetku vinogradniške sezone, v kateri smo bili že na začetku soočeni z izzivi, zaradi katerih bo potrebno pazljivo in gospodarno pripraviti program varstva za uspešno zaščito letošnjega pridelka in tudi rodni potencial za naslednje sezone.

Svetovalci podjetja BASF so pripravili izbor pripravkov ter nam svetujejo o njihovi pravilni uporabi. Opisan je v Programu varstva vinske trte, ki je preverjen v praksi ter se nanj zanesejo tako profesionalni proizvajalci kot ljubiteljski vinogradniki.

Dostopen je na povezavi: Program zaščite vinske trte >>>

Odpoved 48. Tedna cvička

48tedencvicka

Letošnja prireditev 48. Teden cvička je bila napovedana za 12. in 13. junij 2020. Zveza društev vinogradnikov Dolenjske bi jo organizirala skupaj z Občino Trebnje, v okviru prireditve "Iz trebanjskega koša". Dogodki in ukrepi zaradi epidemije so v tem času bistveno spremenili naše plane, še bolj pa tudi način življenja, kar bo ostalo še kar nekaj časa. V tej luči sta včeraj ZDVD in Občina Trebnje posredovala skupno izjavo za javnost.

Če kratko povzamemo: zaradi trenutnih razmer v letošnjem letu napovedna prireditev ne bo izvedena. V vodstvu ZDVD pa si želijo, da izpeljejo redno letno skupščino, pa tudi ocenjevanje vin v okviru 48. Tedna cvička ter vse potrebno za razglasitev novega kralja cvička, 22. cvičkove princese in ambasadorja cvička 2020.

Izjavo si lahko preberete na povezavi TUKAJ.

Dodano 15. maja:

Odprt je izbor za 22. cvičkovo princeso. Kandidatke se lahko prijavite do 5. junija, več informacij za najdete na spletni strani ZDVD (https://www.zdvd.si/).

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih