DV Sevnica-Boštanj

glava mobile

Prognostično obvestilo - vinska trta (6. 8. 2020)

201Vinska trta pričenja z zorenjem; jagode začenjajo s sortno značilnim barvanjem (79 – 81 po lestvici BBCH). Posameznim ranim sortam se jagode tudi že mehčajo.

Preberite več

Sejem AGRA prestavljen na 2021

sejem2000

Obveščamo vas, da Kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni (AGRA), v letošnjem avgustu po 58-letni tradiciji ne bo izveden. Na Pomurskem sejmu so analizirali vse možne vidike, scenarije in alternative. Glede na priložnosti in riziko organizacije tako množične prireditve so prišli do zaključka, da sejma AGRA 2020 ne bi mogli uspešno izvesti.

Posledično tudi tradicionalne avgustovske strokovne ekskurzije, ki smo jo načrtovali v DV Sevnica-Boštanj, žal ne bomo izvedli.

Zaključek 48. Tedna cvička

48TC 26

V Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske so bili letos primorani 48. Teden cvička žal izvesti drugače in precej okrnjeno. V petek, 17. julija 2020, smo se v lovskem domu v Velikem Gabru zbrali v omejenem številu, in sicer predstavniki vodstva ZDVD, cvičkovega dvora, predstavniki društev, ki so včlanjena v ZDVD in vabljeni gostje. V krajšem priložnostnem programu smo tudi uradno razglasili letošnjega kralja cvička, Andreja Grabnarja, mladega prevzemnika kmetije in člana Društva vinogradnikov Raka. 22. cvičkova princesa je postala Maja Vovko iz vasi Dolenji Maharovec v šentjernejski občini. Cvičkov dvor je od včeraj bogatejši še za novega ambasadorja cvička. To je Vinko Štemberger, vinogradnik, ki je s svojo osebnostjo, predanostjo in strokovnostjo pomembno prispeval k podobi cvička, kot ga poznamo danes.

Pridelovalci najvišje ocenjenih vzorcev vin, ocenjevanja 48. Tedna cvička, so prejeli velike zlate medalje, razglasili smo letošnjega vinskega šampiona in prvake posameznih vinskih sort. Podeljenih je bilo 19 velikih zlatih priznanj, šampion ocenjevanja pa je postala modra frankinja z oceno 18,50, ki jo je pridelal Jože Bovhan iz Male Poljane v občini Škocjan.

Zbrane na prireditvi v Trebnjem so med drugim pozdravili in nagovorili Miran Jurak - predsednik ZDVD, Cveto Zupančič - predsednik KGZ Slovenije, Alojz Kastelic - župan Občine Trebnje, Alojz Toplišek - predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije, Ana Pavlin - aktualna vinska kraljica Slovenije, Simona Petretič - 21. cvičkova princesa in Toni Jarkovič - kralj cvička, ki je krono predal svojemu nasledniku. Obžalovali so, da načrtovanih prireditev ni bilo mogoče izpeljati v predvidenem obsegu, opozorili so tudi na vse težji položaj vinogradniške in vinarske panoge, strinjali pa so se tudi z optimistično napovedjo, da bomo kos izzivom, s katerimi se srečujemo zaradi epidemije in da bomo po trenutni krizi še močnejši.

Več o včerajšnjem dogajanju si lahko ogledate v fotogaleriji, na spletni strani ZDVD.

Rezultati ocenjevanja vin 48. Tedna cvička

48TC logoV Novem mestu je bilo pred nekaj dnevi zaključeno ocenjevanje vin, ki ga je v okviru 48. Tedna cvička organizirala Zveza društev vinogradnikov Dolenjske. Strokovna komisija je tokrat ocenila 417 vzorcev, od teh slabo polovico cvičkov s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, preostalo so bili vzorci modre frankinje, bela vina in penine.

Najvišjo oceno pri cvičku je dosegel Janez Colnar (DV Šmarjeta, z oceno 16,37), kralja cvička pa so pridelali v Hiši vina Grabnar (DV Raka, z oceno 16,27). Upoštevajoč Pravilnik o ocenjevanju vin ZDVD so nazive prvaka sorte dosegli Zvone Kotnik (DV Trebelno, za deželno rdeče 2019, z oceno 17,13), Janez Colnar (DV Šmarjeta, za laški rizling 2018, z oceno 18,27), Jože Bovhan (DV Šmarjeta, za modro frankinjo 2017, z oceno 18,50), Hiša vina Grabnar (DV Raka, za modro frankinjo 2018, z oceno 18,33) in Marko Cvelbar (DV Šmarjeta, za sivi pinot 2017, z oceno 18,30).

Na ocnjevanju je sodelovalo tudi 5 članov našega društva, ki so skupno prispevali 7 vzorcev. Dosegli so lepe rezultate, med drugim 1 zlato medaljo (Jože Simončič za penino) in 2 srebrni (Alojz Zalašček za cviček in Stane Možič za modro frankinjo).

REZULTATI OCENJEVANJA >>>

Obvestilo o zaščiti in prehrani vinske trte

karsia novi logoIz podjetja Karsia sporočajo, da so pogoji za pojav oidija v zadnjih dneh izjemno ugodni, pojavljati pa se je pričel v vseh vinorodnih pokrajinah. Beležijo se lokalni izbruhi peronospore, glede na vremensko prognozo, pa jih pa lahko v bodoče še pričakujemo.
Zdaj je čas za zatiranje ameriškega škržatka - prenašalca zlate trsne rumenice. Tudi napoved za zatiranje groznih sukačev je že izdana, optimalni čas je preden se grozdi zaprejo.

VEČ (nasvet podjetja Karsia, z dne 2. 7. 2020) >>>