Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Zahvala Vinski kraljici ob zaključku njenega mandata

Maja feb17

21. Vinska kraljica - gostja našega društva februarja 2017, s predsednikom DV Sevnica-Boštanj

Maja Žibert, 21. vinska kraljica je ob zaključku svojega uspešnega mandata tudi na naše društvo naslovila nekaj strnjenih misli, spoznanj in pobud, ki jih je kot promotorka slovenskega vinogradništva, vinarstva, turizma in kulturne dediščine ter ob pripravi zaključnega dela na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru, spoznala ob enoletnem mandatu Vinske kraljice Slovenije.

"Slovenija je bogata dežela. Raznovrstna v reliefnem pogledu, bogata s podnebno pestrostjo in pestra po geološki sestavi. Te značilnosti dajejo osnovno podlago, da je naša mala država tako bogata v pestrosti vinske ponudbe in delikatese. V času mandata pa nisem srečala le takšnega bogastva. Bogastvo gostoljubnosti, sprejetosti, domačnosti, srčnosti in preprostosti njenih ljudi– to je pravo bogastvo prelepe Slovenije.", je sklenila svoje misli.

Kot Vinska kraljica Slovenije je Maja obiskala tudi nas, in sicer februarja lani, ob razglasitvi rezultatov 35. društvenega ocenjevanja vin.

Jože Simončič se ji je, v imenu našega društva, v teh dneh zahvalil za odlično opravljeno poslanstvo, med drugim je navedel: "Članice in člani DV Sevnica-Boštanj se ti zahvaljujemo za prijetno sodelovanje in za vse, kar si dobrega storila za promocijo vinogradništva, vinarstva in kulturo pitja. Ponosni smo, da Vinska kraljica Slovenije prihaja z mirenske doline in tako še bolj krepi in povezuje naše vinogradnike. Ob predaji krone svoji naslednjici, ti želimo vse dobro, da bi s svojim znanjem, bogatimi izkušnjami in preprostostjo še naprej sodelovala z vinogradniki, vinarji in z ljudmi dobre volje. Prepričan sem, da bomo tudi v bodoče ostali prijatelji in se še srečali na kakšnem prijetnem druženju."

Dobra praksa ekološkega, biološko dinamičnega kmetovanja

seminar bostanj januar

Vabimo vas na seminar Dobra praksa ekološkega, biološko dinamičnega kmetovanja na sadjarski kmetiji Hof am Burgerfleck, Tramin (Južna Tirolska, Italija).

Seminar bo v soboto, 13. januarja 2018, v dvorani Kulturnega doma Boštanj, Boštanj 38, od 10. do 15. ure. Svoje bogate, tridesetletne izkušnje s področja ekološkega in biološko dinamičnega kmetovanja nam bosta predstavila Alex Terzer, gospodar kmetije in svetovalec Claudio Casera.

Seminar bo kar se da praktično naravnan.

Podrobnosti najdete v prilogi: VABILO.PDF

Predavatelja bosta dovolj časa bosta namenila tudi vašim vprašanjem. Poskrbljeno bo za prevod iz nemščine.

Zainteresirani se prosim prijavite na povezavi, kliknite tukaj.

Zimska rez vinske trte

Ugodne temperature in suho vreme nekateri že izkoriščate za pričetek prvih letošnjih del v vinogradih.
 
Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Filter za vino

filterDruštvo že vrsto let razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...), kar številni s pridom izkoriščate. Članice in člani s plačano članarino se za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.

Pravila o uporabi filtrirne naprave >>>

Ob zaključku leta 2017

seja dec2017

Na zadnji letošnji seji se je v četrtek, 14. decembra sestal Upravni odbor društva, ki ga vodi Jože Simončič. Med točkami dnevnega reda je bil tudi pregled in analiza realiziranih aktivnosti v letošnjem letu, zato smo na sejo povabili še člane Nadzornega odbora, oba praporščaka in poverjenike za pobiranje članarin.

Preberi več

Izpostavljamo

  fito-info

 

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>

Slovenski kloni >>>

 

PROGNOSTIČNA OBVESTILA:

obve vinograd 

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih