Martinovo
Pred vrati je martinovo - praznik, ki ga mnogi praznujemo v krogu svojih prijateljev, ki nam pomagajo pri delih v kleti in vinogradu, sorodnikov in družine. Martinovo simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja je običajno pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati čaka dolga zima.
Prijava pridelka letnika 2021
Pridelovalce, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina in obdelujejo najmanj 0,1 ha vinogradov, ali pridelek tržijo, obveščamo, da morajo, skladno s 13. členom Pravilnika o registru pridelovalcev grozdja in vina, najkasneje do 20. novembra 2021 Upravni enoti prijaviti celoten pridelek grozdja, mošta, vina in drugih proizvodov, vključno s pridelkom, namenjenim za lastno uporabo. V primeru grozdja, ki je bilo trgano tako pozno, da do navedenega roka ni možna prijava, morajo pridelovalci prijaviti pridelek najpozneje v 20 dneh po trgatvi.
Strokovna ekskurzija, Koroška in Štajerska
V soboto 16. oktobra smo izvedli strokovno ekskurzijo. Napovedali smo jo že lansko leto, vendar je bila zaradi epidemije in omejitev, povezanih s tem, odpovedana. Veseli nas, do smo jo tokrat izvedli v načrtovanem obsegu.
Pot nas je vodila na Koroško in Štajersko. Po Dravi smo se popeljali s flosom, koroški splavarji pa so nam ob tem predstavili splavarsko kulturno dediščino. Maribor - mesto ob Dravi, že stoletja s seboj nosi vinarsko tradicijo. Ni naključje, da mesto raste z najstarejšo trto na svetu, z njo pa vinogradniki, vinska kultura ter turistične zanimivosti mesta in okolice. V hiši vina Doppler, na eni strani obdani s šentiljskimi griči in na drugi s pesniško dolino, so nas prijazno pričakali in sprejeli mladi gospodarji, ki nadaljujejo uspešno pot prejšnjih dveh generacij. Poskusili smo njihova odlična vina, ki jih pridelujejo na 9 hektarjih okoliških vinogradov, prisluhnili smo njihovi zgodbi. Zanimivo doživetje smo doživeli tudi na vinski fontani Vodole. V Malečniku so v stiku z naravo v pokrajino umestili edinstven objekt, povezan s tradicionalnimi vzorci, na katerem predstavljajo in v pokušino ponujajo vina in druge pridelke okoliških pridelovalcev.
Nekaj utrinkov najdete v naši fotogaleriji, NA POVEZAVI.
Nega mladih vin
Med fermentacijo moštov s poskušanjem redno spremljamo potek alkoholnega vrenja, opazujemo mošt (izhajanje ogljikovega dioksida) in z refraktometrom preverjamo upadanje sladkorne stopnje. Morebitne težave s prekinitvijo fermentacije odpravljamo takoj, pojavljajo se predvsem takrat, ko temperatura mošta pade, kjer nismo dodali kvalitetnega nastavka selekcioniranih kvasovk ali je bil odmerek žvepla previsok. Včasih za ponovno vzpostavitev vrenja zadostuje že korekcija temperature in premešanje droži, bolj učinkovito pa prekinjeno vrenje vzpostavimo s ponovnim dodatkom selekcioniranih kvasovk, ki jih pravilno pripravimo po navodilu proizvajalca.
Med alkoholnim vrenjem skrbimo za dobro zračenje kleti, oz. odvajanje ogljikovega dioksida, ki je eden od produktov vrenja in zaradi svoje teže izpodriva zrak!
Zaključek fermentacije potrdimo z okušanjem in z refraktometrom (okvirno: pri < 6 BRIX je večina moštov povretih, tabela>>>). Pri moštih z višjo sladkorno stopnjo, se pred koncem vrenja odločamo o morebitni kontrolirani prekinitvi vrenja (za pridelavo vin z ostankom sladkorja), kar naredimo z ohlajanjem, žveplanjem in pretokom.
Trgatev 2021
Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo
lepo in uspešno trgatev!
Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na jubilejnem 40. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2021.
Uporabne povezave za trgatev:
- korelacijska tabela (SLADKOR - GOSTOTA - ALKOHOL)>>>
- približno določevanje nepovretega sladkorja z refraktometrom>>>
- Excel: tipizacija vin (izračun alkoholne stopnje in deleža za največ 5 vin)>>>
- dosladkanje - korekcija alkoholne stopnje>>>
- Pravilnik o kontroli kakovosti grozdja v času trgatve>>>
VEČ O TRGATVI>>>
Podatki dozorevanja grozdja (KGZS Novo mesto) >>>
Glede na parametre dozorevanja grozdja bomo letošnjo trgatev opravili v časovnem terminu, ki je primerljiv z lanskim letom, morda tudi nekaj dni prej. Obeti za kakovosten vinski letnik 2021 so dobri, sploh tam, kjer naših vinogradov ni prizadela toča ali spomladanska pozeba v večjem obsegu.