Pletev odvečnih mladic

zelenadela1 (2)Svetovalna služba in proizvajalci FFS, v nestanovitnih vremenskih razmerah opozarjajo na potencial za peronosporo in priporočajo, da pravočasno in učinkovito zaščitimo vinsko trto. Vabimo vas, da aktualne nasvete spremljate tudi preko naše spletne strani, najdete jih na povezavah desno.

Do začetka cvetenja bomo opravili pletev odvečnih mladic. Z deli lahko pričnemo, ko na poganjkih opazimo kabernike. Pri pletvi odstranjujemo vse odvečne mladice, ki jih trta ne potrebuje ali bi nam poslabšale pridelek. Če pletve oz. odstranjevanja odvečnih mladic ne opravimo temeljito, se posledice izražajo kot gozd, grmičast trs, ki otežuje vzdrževanje vzgojne oblike in dobro zaščito. Tudi grozdje na neopletih trtah bo bolj podvrženo gnitju, oploditev pa bo slabša. Odvečne in nepotrebne mladice porabijo v začetku rasti veliko rezervne hrane, zato jih je treba odstranjevati pravočasno. Če s pletvijo pričnemo bolj zgodaj, ko so mladice dolge do 5 cm, je pletev čez teden - dva potrebno ponoviti. Če plejemo prepozno, pa je za odstranjevanje priporočljivo uporabiti škarje, saj ročno odstranjevanje razvitih mladik povzroča rane. Cilj zelene rezi je, poleg boljše prehranjenosti, tudi večja zračnost listne stene, boljša osvetljenost in večji učinek pri preprečevanju bolezni.

Mladice usmerimo med žice in jih po potrebi pravočasno privežemo, da jih zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi vplivi (vetrom). Pletev moramo končati pred cvetenjem, ki se običajno v naših krajih prične konec maja, oz. v začetku junija.

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>