Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Trgatev 2018

trgaSvetujemo, da pozorno spremljate stanje v svojem vinogradu in se na osnovi sladkorne stopnje, stopnje kislin, zdravstvenega stanja in želenega karakterja vina, odločate o optimalnem terminu trgatve. Podatke o parametrih dozorevanja grozdja, ki jih za Vinorodno deželo Posavje spremlja KGZ Novo mesto in več napotkov, najdete na povezavi: spremljanje dozorevanja grozdja

NAPOTKI PRI KLETARJENJU LETNIKA 2018 (KGZS Novo mesto) >>> novo2


V nadaljevanju ponujamo nekaj uporabnih povezav za trgatev:

presanje

Žametovka, namenjena za predelavo v vino cviček PTP, naj ima sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevina nad 70°Oe in modra frankinja ter laški rizling nad 80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin. Tudi pri pridelavi vin beli bizeljčan PTP in rdeči bizeljčan PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj. Beli bizeljčan ima lahko največ 12,5 %, rdeči bizeljčan pa največ 12,0 % vol. dejanskega alkohola.

kvasovkeNaj ponovimo še, da s skupnim trganjem (mešanjem) kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja znižamo kakovost celotnega pridelka. S tem namenom spodbiramo poškodovano, neobarvano grozdje, uvele in suhe jagode, pa tudi grozdje, poškodovano od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke. Upoštevajte karenco uporabljenih botriticidov in FFS v izogib težavam s fermentacijo.

VEČ O TRGATVI>>>

Strokovno predavanje o trgatvi

predavanje2018 trg

Specialistka za vinarstvo iz KGZS Novo mesto Ivanka Badovinac, je včeraj zbranim vinogradnicam in vinogradnikom, v Boštanju posredovala najnovejše parametre dozorevanja grozdja in podrobno predstavila potek letošnje trgatve.

Preberite več ...

AGRA, Mednarodni kmetijsko živilski sejem

AGRA glava slo

V poslovalnici KOC v Sevnici (do popolnitve avtobusa!) zbiramo prijave za ogled 56. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma.

Tudi letos bomo obiskali 56. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni sejem v tem delu Evrope. Tak je, ker mu je uspelo v sodobnost prenesti stoletja strasti do obdelave zemlje in izkušenj pridelave kakovostne hrane iz starejših na nove generacije. Zagotavlja transfer novih poslovnih in strokovnih znanj, spoznanj in tehnologij iz mlade v zrelo generacijo pridelovalcev in predelovalcev. Obisk sejma bomo izvedli v torek, 28. avgusta 2018. Ekskurzijo bomo s kosilom in degustacijo njihovih vin zaključili na vinogradniški kmetiji Tompa, ta leži na griču ob regionalni cesti Ljutomer – Ormož. Odhod bo 6. uri odhod iz avtobusne postaje (Izletnik) v Sevnici, s postanki avtobusa v Šmarju pri rondoju in v Boštanju (pri avtobusni postaji pri Petrolu).

Preberite več ...

Diaprojekcije 46. tedna cvička

Vabimo vas k obisku spletne strani z diaprojekcijami 46. Tedna cvička. Zaradi velikega števila fotografij so le te razdeljene v več diaprojekcij. Prireditev, ki je bila pred dnevi uspešno zaključena v Šentjerneju, lahko tako še enkrat podoživite s klikom na povezavo: https://sites.google.com/view/46tedencvicka

Fotografije je moč gledati v celozaslonskem načinu (čez cel ekran). Med njimi se lahko pomikate s tipkama levo/desno ali pa avtomatično s klikom na gumb "play".

Avtor fotografij je Jani Pavlin.

46TCspletno mesto2

46. Teden cvička

46TC 001

V Šentjerneju se je včeraj, 25. maja, z veličastno povorko, pričel letošnji praznik dolenjskih vinogradnikov - 46. Teden cvička. Poleg Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in Občine Šentjernej, so med prizadevnimi organizatorji tridnevne prireditve tudi članice in člani Društva vinogradnikov Šentjernej.

V včerajšnji otvoritveni povorki smo kot člani ZDVD, sodelovali tudi predstavniki DV Sevnica-Boštanj. Preko 1300 sodelujočih v povorki so pozdravili navdušeni domačini, obiskovalci prireditve, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Tanja Strniša, župani ter predstavniki dolenjskih in posavskih občin, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, šentjernejski župan in predsednik organizacijskega odbora Radko Luzar, sponzorji ter številni drugi ugledni gostje. Zbrane sta med drugim nagovorila tudi novi kralj cvička Jernej Martinčič, ki je po mnenju ocenjevalnih komisij letos med dolenjskimi vinarji pridelal najboljši cviček in novi ambasador cvička, Janez Pavlin. Petkov kulturno zabavni program so oblikovali številni nastopajoči, obiskovalci pa so veselili ob ritmih amsambla Gadi. Na stojnicah in številnih hramčkih vinogradniških društev, so zbrani okušali najboljša dolenjska vina.

Pestro dogajanje, prvega dne 46. Tedna cvička, lahko še enkrat podoživite z ogledom fotogalerije, pripravil sem jo Milan Simončič.

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>


KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavtoMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih