Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Zaključna prireditev 49. Tedna cvička

TC2021 24a

Veliki Gaber je bil v soboto, 10. julija, prizorišče zaključka tradicionalnega, že 49. Tedna cvička. Že drugo leto zapored je prireditev zaradi epidemije žal potekala brez večje udeležbe in brez povorke, v kateri je običajno sodelovalo preko 1000 članic in članov naše zveze. Prireditve se je udeležila tudi delegacija našega društva s člani, ki so sodelovali na ocenjevanju vin ZDVD. Na zaključni prireditvi smo slovesno okronali novega kralja cvička, Matjaža Goloba iz DV Malkovec, razglasili smo novo ambasadorko cvička, Jasno Kuljaj, podelili smo priznanja ZDVD in vinogradnikom, ki so na nedavnem ocenjevanju vin dosegli najbolj vidne rezultate. Do naslednjega Tedna cvička je bil podaljšan mandat Maji Vovko, dosedanji cvičkovi princesi.

Zbrane na prireditvi so med drugim nagovorili predsednik ZDVD Miran Jurak, trebanjski župan Alojzij Kastelic, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, aktualna vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin ter osrednji gost državni sekretar na kmetijskem ministrstvu mag. Aleš Irgolič. Zbrane so pozdravili tudi dosedanji in novi kralj cvička, cvičkova princesa ter nova ambasadorka cvička. Upamo in verjamemo, da bomo naslednjo prireditev, jubilejni 50. Teden cvička, izvedli v večjem številu in neokrnjeno.

Vabimo vas k ogledu fotogalerije, ki je objavljena na spletni strani ZDVD.

Obvestilo o zaščiti in prehrani vinske trte

karsia novi logoTrta je v glavnem odcvetela, jagode se lepo razvijajo, so pa v tej fazi in ob trenutnem vremenu izjemno občutljive za okužbo z oidijem, sporočajo iz podjetja Karsia. Oidij ima kjub visokim temperaturam ugodne pogoje, saj je ponoči zračna vlaga še vedno visoka. Naj k temu dodamo, da je pri zaščiti in omejevanju okužb z oidijem pomembna zračnost, oz. dosledno izvedena zelena dela. 

Nevarnost za okužbo s peronosporo je zaradi sušnega vremena trenutno nizka, je pa zaradi zelo velikega prirastka posledično veliko nezaščitene listne mase in grozdnih jagod. Zato priporočamo redna preventivna škropljenja s sistemičnimi fungicidi tudi za peronosporo.

Prihaja tudi čas za zatiranje ameriškega škržatka - prenašalca zlate trsne rumenice. 

Trenutno v vinogradih še ni čutiti pomanjkanja talne vlage, glede na vremensko prognozo pa lahko nekaj dežja pričakujemo za vikend. Hranila, ki jih trta potrebuje v tem obdobju, pa do pričetka zorenja, so predvsem dušik, magnezij, fosfor in kalij.

VEČ (podjetje Karsia, 28. 6. 2021) >>>

Poskrbimo tudi za naša vina

cisterneVina letnika 2020 zorijo in se razvijajo, želimo, da bi pridobivala na kakovosti. Dvig temperature v kleteh in posledično v vinih, lahko pospeši določene reakcije - tudi tiste, ki jih ne želimo. Če smo vina žveplali pred časom, je zelo verjetno upadla koncentracija prostega žveplovega dioksida, kar vodi do oksidacije!

Za optimalne pogoje zorenja je potrebno še naprej preprečevati dostop zraka (polni sodi, oz. cisterne zatesnjene z inertnim plinom ali s parafinskim oljem) in zagotoviti, da ima vino dovolj prostega žvepla . 

Priporočljiva koncentracija prostega žveplovega dioksida - SO2 (ki mu vinogradniki pogovorno pogosto rečemo kar "žveplo") je najmanj 15 mg/l. Pri cvičku je predpisana zgornja koncentracija za vina v prometu omejena s 25 mg/l, pri ostalih vinih normalne trgatve pa 35 mg/l. Pri žveplanju in med zorenjem se določeni del dodatka veže. Med vezanim in prostim žveplom obstaja ravnotežje, ki je odvisno predvsem od pH vrednosti in temperature. Žveplov dioksid ima največjo topnost v vinu pri 10 °C. Reakcija vezave žvepla s porabniki je končana v dveh do šestih urah, vina je po dodajanju žveplove kisline (torej v tekoči obliki) potrebno rahlo premešati. Pri vinih z nižjo pH vrednostjo (višja vsebnost kislin) si lahko privoščimo nižjo koncentracijo, saj je v takih vinih večji delež v molekularni (nevezani) obliki, kot SO2. Čezmerna količina SO2 je zdravju škodljiva. Pri vsebnosti nad 50 mg/l prostega SO2 je pri pokušanju mogoče zaznati pekoč vonj po žveplovem dioksidu. 

Več o žveplanju vin >>>

Prognostično obvestilo za varstvo rastlin

progNa večini leg je vinska trta začela cveteti (61 – 63 po lestvici BBCH).

Vinogradnikom svetujemo povečano pozornost na varstvu pred peronosporo vinske trte.

Preberite več ...

Izbrano županovo vino 2021

zupanovo2021 cizerle

Izbrano je bilo Županovo vino 2021, ki bo imelo, kot vsa leta doslej, status protokolarnega vina. Nosilec novega županovega vina je Blaž Cizerle iz Društva vinogradnikov Studenec z odlično modro frankinjo (na sliki z Vinsko kraljico Slovenije in županom Občine Sevnica).

Letošnji izbor je potekal ob strokovni podpori Društva vinogradnikov Malkovec. Prilagojen je bil okoliščinam varovanja zdravja in zato ožjega značaja, prav tako sama razglasitev. Razglasitev zmagovalca županovega vina je potekala v četrtek, 10. junija na sevniškem gradu, prireditve pa se je udeležil tudi predsednik DV Sevnica-Boštanj Jože Simončič.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih