Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Članarina za leto 2021, prevzem koledarjev

Vabimo vas, da do 31.1.2021 poravnate članarino za leto 2021, ki po sklepu zadnjega zbora znaša 15 EUR. Članice in člani društva ste prejeli položnico za plačilo članarine, s tem bomo omejili fizične stike in hkrati omogočili nemoteno delovanje društva tudi v letu 2021. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov članarino lahko poravnate tudi pri poverjenikih, ki so: Herman Radej, Janez Kodeh, Branko Žibert in blagajnik Aleš Germovšek. Za vas smo pripravili koledarje (vinogradniški motivi), poskušali jih bomo razdeliti preko poverjenikov ali blagajnika, kjer so vam na voljo, oz. se bomo glede na situacijo kako drugače organizirali.

Spletno usposabljanje (rez / bolezni in napake vin)

KGZ NMZima je čas, ko naredimo pregled svojega dela za nazaj in se hkrati odločamo o naslednji sezoni dela v vinogradu in v vinski kleti. Ker je kakovost bodočega vina v največji meri odvisna od kakovosti pridelanega grozdja, je zimski čas najbolj primeren za izobraževanje, zato vas vabimo na spletna predavanja na temo REZ VINSKE TRTE V LETU 2021 in BOLEZNI IN NAPAKE VINA. Organizator in izvajalec je Kmetisjko gozdarski zavod Novo mesto. Predavatelja bosta Jernej Martinčič, univ. dipl. inž. agr. in Ivanka Badovinac, univ. dipl. inž. agr.

Spletni webinar bo potekal v sredo, 20. 1. 2021, ob 9. uri, po predhodni registraciji in prijavi: https://zoom.us/webinar/register/WN_C-WpoIjgSDaLXCNoK3UP3Q

Vabljeni in dobrodošli.

V letu 2020 smo se poslovili od dveh praporščakov

stankoPred kratkim nas je zapustil Stanko Vovk, ki je poslanstvo praporščaka našega društva zavzeto opravljal 11 let. Spominjamo se ga s spoštovanjem in smo mu hvaležni za vse trenutke, ki jih je namenil delu v društvu.

Včasih pozabimo na pomembno poslanstvo, ki so ga in ga še opravljajo naši praporščaki. Strumno in ponosno predstavljajo društvo, skrbijo za vzdrževanje in hrambo društvenega simbola, na katerega smo ponosni. Prav je, da se jim zahvalimo za ves njihov trud in sodelovanje in se jih spomnimo. Posebej še tistih, ki jih ni več med nami: Blaža, ki je za vedno odšel pred letom dni in Stanka, ki nas je zapustil pred dnevi. V letu 2020 smo se tako žal poslovili kar od dveh dolgoletnih in aktivnih praporščakov. 

Imenovani praporščaki Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj so bili, oz. so:
Ivan Mlakar-Anza, 20.9.1997 - 31.1.2003; Blaž Zagrajšek, 20.9.1997 - 7.1.2020; Stanko Vovk, 31.1.2003 - 1.3.2014; Jože Beršnak - od 1.3.2014; Branko Žibert - od 24.2.2018 in Martin Horjak - od 21.2.2020. Prapor nas danes spremlja ob vseh slovesnih prireditvah in srečanjih, naše pokojne člane pospremi tudi ob zadnjem slovesu. S praporom smo bili prisotni pri razvitju v vseh sosednjih društvih občine Sevnica: Društvu vinogradnikov Studenec, Društvu vinogradnikov Malkovec in Društvu vinogradnikov Šentjanž, na povorkah Tedna cvička in različnih drugih prireditvah.

Razvitje prapora, 20.9.1997, je sicer sodilo med večje projekte DV Sevnica-Boštanj. Popestren je bil z bogato povorko, ki se je vila iz Sevnice v Boštanj, kjer je bila zaključna svečana prireditev. Povorka, v kateri so sodelovali številne vinogradnice in vinogradniki iz vseh vinskih goric, ki jih je takrat pokrivalo društvo, je demonstrirala vinogradnikova in vinarjeva opravila. Poleg domačih vinogradnic in vinogradnikov iz obeh bregov reke Save so bili prisotni tudi vinogradniki iz Malkovca. Razviti prapor je bil med prvimi vinogradniškimi prapori v Sloveniji. Njegov "boter" je Kmečka zadruga Krško, krasi pa ga 29 zlatih, 27 srebrnih žebljičkov in 9 častnih trakov. Imenovana prva praporščaka sta bila Ivan Mlakar in Blaž Zagrajšek. 

Takole so o našem svečanem dogodku poročali v Dolenjskem listu, 25.9.1997.

razvitje DL

Srečno in zdravo 2021

srecno 2021

Lepe in doživete božične praznike vam želimo.
Srečno v novem letu, naj bo zdravo in varno.

Veliko uspeha in dobre volje,
v vaših kleteh pa naj zorijo najboljša vina.

 

Društvo od marca letos deluje v kriznih razmerah, zaradi epidemije pa od takrat nismo izvajali javnih prireditev. Kljub vsemu se je tudi v tem času Upravni odbor dvakrat uspel sestati, analizirati stanje in dogovoriti smernice za nadaljnje korake. Predvsem pa člani UO redno komuniciramo preko drugih komunikacijskih poti, ki so nam na voljo. Z vsakim dnem pričakujemo boljše čase, ki bodo zagotovo prišli. Delovni načrti za leto 2020 ne bodo v celoti izpolnjeni, primorani smo bili prestaviti več srečanj, med drugim tudi tradicionalni pohod po vinskih goricah, obisk sejma AGRA in strokovno ekskurzijo. Izvedli pa smo 38. društveno ocenjevanje vin, sodelovali smo pri izboru za županovo vino, na okrnjeni prireditvi Teden cvička in pri predavanju o trgatvi zahtevnega letnika 2019. Na naši spletni strani smo vam posredovali več strokovnih napotkov o prehrani in zaščiti vinske trte ter napotke za izvedbo letošnje trgatve in nego mladih vin. Sploh med trgatvijo in po njej, je bila naša spletna stran zelo obiskana, beležili smo po več 100 ogledov dnevno.

V prvem mesecu novega leta so običajno stekle priprave na izvedbo društvenega ocenjevanja vin in rednega občnega zbora. Še vedno upamo, da bo to izvedljivo spomladi, pa čeprav s kakšno omejitvijo. Ko se bodo epidemiološke razmere izboljšale, pričnemo tudi z organizacijo pohoda, ki ga vsi nestrpno pričakujemo, tudi zato, ker bo jubilejni – 20. To bodo torej naši prvi koraki, ko bomo bolj sproščeno zadihali.

V vinogradih in v kleteh v zimskih mesecih

zimaKljub navideznemu mirovanju v zimskem času se tako v trtah kot v vinih, tudi sedaj dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Najvišja vsebnost sladkorja v lesu je skoncentrirana v decembru in januarju, kar povečuje njeno odpornost, z višanjem temperature, lahko že od februarja dalje, pa se dogaja obraten proces – sladkor se ponovno pretvarja v škrob, zato je občutljivost trte na mraz v teh mesecih večja.

Preberite več ...

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih