DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Nega mladih vin

mostMed fermentacijo moštov s poskušanjem redno spremljamo potek alkoholnega vrenja, opazujemo mošt (izhajanje ogljikovega dioksida) in z refraktometrom preverjamo upadanje sladkorne stopnje. Morebitne težave s prekinitvijo fermentacije odpravljamo takoj, pojavljajo se predvsem takrat, ko temperatura mošta pade, kjer nismo dodali kvalitetnega nastavka selekcioniranih kvasovk ali je bil odmerek žvepla previsok. Včasih za ponovno vzpostavitev vrenja zadostuje že korekcija temperature in premešanje droži, bolj učinkovito pa prekinjeno vrenje vzpostavimo s ponovnim dodatkom selekcioniranih kvasovk, ki jih pravilno pripravimo po navodilu proizvajalca. 

Med alkoholnim vrenjem skrbimo za dobro zračenje kleti, oz. odvajanje ogljikovega dioksida, ki je eden od produktov vrenja in zaradi svoje teže izpodriva zrak! 

Zaključek fermentacije potrdimo z okušanjem in z refraktometrom (okvirno: pri < 6 BRIX je večina moštov povretih, tabela>>>). Pri moštih z višjo sladkorno stopnjo, se pred koncem vrenja odločamo o morebitni kontrolirani prekinitvi vrenja (za pridelavo vin z ostankom sladkorja), kar naredimo z ohlajanjem, žveplanjem in pretokom.

Preberite več

Trgatev 2021

trgatev2021

Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo
lepo in uspešno trgatev!
 

Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na jubilejnem  40. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2021.

Uporabne povezave za trgatev:

   VEČ O TRGATVI>>>
  Podatki dozorevanja grozdja (KGZS Novo mesto) >>>   aktualno2
  


Glede na parametre dozorevanja grozdja bomo letošnjo trgatev opravili v časovnem terminu, ki je primerljiv z lanskim letom, morda tudi nekaj dni prej. Obeti za kakovosten vinski letnik 2021 so dobri, sploh tam, kjer naših vinogradov ni prizadela toča ali spomladanska pozeba v večjem obsegu.   

Za čas trgatve se odločimo glede na željeni stil vina in doseženi ustrezni tehnološki zrelosti grozdja. Spremljanje dozorevanja grozdja vsaj 14 dni pred trgatvijo omogoča doseči karakter vina, ki ga želimo imeti in ga letnik tudi omogoča. Sladkorna stopnja ni glavni faktor, ki ga upoštevamo pri določanju roka trgatve. Zelo pomembna je vsebnost kislin, pH ter vsebnost prostih in skritih arom. Da bomo določili najbolj primeren čas trgatve za posamezno sorto, svetujemo redno pokušanje grozdja zadnjih deset dni pred trgatvijo. S pokušanjem grozdja bomo bolj natančno zadeli pričakovani karakter našega vina. 

S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

Pri trgatvi in predelavi poškodovanega in nagnitega grozdja se od vinarja zahteva še posebno odgovornost. Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in hrane za kvasovke so dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri predelavi nagnitega in poškodovanega grozdja. V takih primerih se svetuje ostro razsluzenje moštov z dodatkom tudi do 1,4 dl 5-6% raztopine žveplaste kisline na 100 l (70 mg SO2/l) mošta in ustreznih čistil. Primerna je kombinacija kalijevega kazeinata in želatine ali kombinacija bentonita, želatine ter kremenčevega čistila. Naj ne bo še enkrat odveč opozorilo, da je aktiven kvasni nastavek v tem primeru, kakor tudi sicer, nepogrešljiv in nujen.

Zakonodajna zahteva za minimalni volumenski delež naravnega alkohola za deželno vino PGO je 8,1 % vol (62 °Oe), za kakovostno vino ZGP 8,5 % vol. (64,5 °Oe), vendar mora biti minimalni volumenski delež dejanskega alkohola tako pri deželnem vinu PGO, kakor tudi pri kakovostnem vinu ZGP 8,5 % vol.

Zaradi poškodb po toči in posledično propadanja grozdja bo kdo primoran iti v trgatev, kljub nedoseganju želene tehnološke zrelosti grozdja. Popravek volumenskega deleža naravnega alkohola ne sme preseči 2 % vol. (tudi za vino cviček PTP). Pridelovalec, ki namerava obogatiti več kot 10.000 l pridelka, mora pridobiti individualno mnenje o obogatitvi pri pooblaščeni organizaciji za spremljanje dozorevanja grozdja na osnovi pisne vloge. 

V primeru, ko želi pridelovalec pridelati vino z označbo vrhunsko vino ZGP, mora predhodno pridobiti mnenje pooblaščene organizacije o ustreznosti količine in kakovosti grozdja za pridelavo vrhunskega vina, zlasti glede stopnje naravnega alkohola in zdravstvenega stanja grozdja. V tem primeru mora pridelovalec grozdja, namenjenega za predelavo v vrhunsko vino ZGP najmanj 8 dni pred trgatvijo opraviti predprijavo trgatve, dva dni pred trgatvijo pa tudi prijavo roka trgatve pri pooblaščeni organizaciji. Le-ta nato v dveh dneh po prijavi termina trgatve opravi pregled dozorelosti grozdja v vinogradu, kjer mora biti prisoten tudi pridelovalec ali njegov zastopnik. 

Grozdje, namenjeno pridelavi v vrhunsko vino, mora ob trgatvi dosegati najmanj 84 °Oe, ob pregledu v vinogradu najmanj 80 °Oe. Če grozdje v vinogradu, ob pregledu ne dosega 80 °Oe, pridelovalec ne more zaprositi za ponovni pregled. Na grozdju, ki je namenjeno za pridelavo vrhunskega vina posebne kakovosti mora biti prisotna žlahtna gniloba. Sladkorne stopnje tega grozdja v vinogradu pa morajo biti najmanj:
  - pozna trgatev 91 °Oe,
  - izbor 102 °Oe,
  - jagodni izbor 127 °Oe,
  - ledeno vino 127 °Oe v moštu in
  - suhi jagodni izbor 154 °Oe.

Strokovno predavanje o trgatvi 2021

predavanje Trzisce 2021

Na strokovnem predavanju o trgatvi, ki je bilo v sredo, 8.9.2021 v Tržišču organizirano za naša vinogradniška društva, smo prisluhnili Ivanki Badovinac, svetovalki za vinarstvo iz KGZS Novo mesto.

Uvodoma so bili predstavljeni letošnji rezultati dozorevanja grozdja v vinorodni deželi Posavje. Sladkorne stopnje so zelo zadovoljive, posledica hladnejših noči pa so še vedno visoke vsebnosti skupnih kislin, te padajo znatno počasneje kot v preteklih letih. To je pomemben argument, da z začetkom trgatve, kjer zdravstveno stanje grozdja to omogoča, še počakamo. Kontroliran potek biološkega razkisa, sploh pri rdečih vinih, bo zaradi visokih kislin letos še posebno pomemben.

Obeti za kakovost letnika so sicer dobri, tako kažejo zadnji parametri in zdravstveno stanje v mnogih vinogradih. Čas trgatve, je poudarila cenjena enologinja, je odvisen od mnogih dejavnikov. Poleg dozorelosti, kar vključuje sladkorno stopnjo, koncentracijo kislin in pH vrednost, tudi od karakterja vina, ki ga želimo pridelati. Med trgatvijo modre frankinje denimo, ki jo želimo pridelati v vrhunsko vino, ali cvičkom, kjer smo omejeni z alkoholno stopnjo, bo v času trgatve in načinu predelave grozdja in mladega vina, vsekakor precejšnja razlika.

Kakovost bodočega vina bo odvisna od hitrosti predelave, higijene, ločevanja nagnitih in poškodovanih jagod, dobre opreme, nadzora temperature in omejevanja oksidacije grozdja in mošta med predelavo, priprave dobrega kvasnega nastavka, dodatka hrane kvasovkam, od preudarnega dodatka žvepla in drugih enoloških sredstev. V tem smislu je bila predstavljena tehnološka veriga predelave, od sprejema belega in rdečega grozdja v klet, mletja, maceracije, prešanja, priprave na vrenje, proces alkoholnega vrenja in biološkega razkisa, do prvega pretoka. V sklepnem delu strokovnega srečanja je predavateljica odgovorila še na zastavljena vprašanja udeležencev.

Če se želite udeležiti predavanja o letošnji trgatvi na kateri od drugih lokacij in drugem terminu, najdete seznam vseh predavanj na povezavi.

Specialistko za vinarstvo na KGZS Novo mesto, Ivanko Badovinac, lahko kontaktirate na tel. (07) 373 05 77 ali 051 338 213 ali preko e-pošte na naslov ivanka.badovinac​@​kgzs-zavodnm.si.

Dozorevanje grozdja

P1070674KGZS Novo mesto je objavil prve letošnje rezultate dozorevanje grozdja v vinorodni deželi Posavje (vzorčenje 23.8.2021). Rezultati kažejo na zmerno dozorevanje, sladkorne stopnje so še nizke, koncentracije kislin pa visoke. Rezultati opravljenih meritev so merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto. 

Preberite več

Vinogradi in vinogradniki v letu 2021

klopotecNa spletni strani KGZS Maribor sta specialista in svetovalca za vinogradništvo, Roman Štabuc in Marko Breznik, objavila zanimivo razmišljanje o razvoju in usodi letošnjega vinskega letnika. V prispevku sta opisala značilnosti letošnjega razvoja vinske trte v Podravju, potencial za razvoj bolezni in napovedala glavnino trgatve v septembru. Pogoji za zelo kakovostna vina letnika 2021 so izpolnjeni!

"Odličen letnik, dobra vina na eni strani, na drugi pa vinogradnik v brezizhodni situaciji, ko ni prave prodaje, ni pravih cen za vina in ni več kupcev naših vin. Ko narava in trta naredita vse, ostaja samo še vprašanje, kaj smo naredili mi vinogradniki sami. Skupna resnica Večine vseh vinogradniških nergačev je, da za dvig prodaje, dvig cen in za promocijo svoje pridelave in kakovosti svojih vin, nismo naredili nič.", nadaljujeta in razmišljata tudi o posledicah zaradi starih, utrujenih in vse bolj neproduktivnih vinogradov, krčenja vinogradniških površin in o vplivih globalnih vremenskih sprememb na vinogradništvo.

Njune navedbe, ki se navezujejo na vinorodno deželo Podravje, lahko seveda preslikamo tudi v Posavje. Vabljeni k zanimivemu branju.

Povezava do prispevka>>> ZELENA DELA PO CVETENJU.pdf (kmetijski-zavod.si

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih