DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Obvestilo o varstvu vinske trte

prog obv

Vinska trta oblikuje grozdiče. Jagode večinoma dosegajo velikost graha in grozdi so povešeni (75 po lestvici BBCH). Svetujemo, da v aktualnih okoljskih razmerah nestanovitnega in vročega vremena posebno pozornost namenite varstvu pred oidijem vinske trte. Na okužbe so trenutno zelo dovzetni razvijajoči grozdiči.

Preberite več

Prikrajševanje mladik in odstranjevanje zalistnikov

grozdek2019Pletev (ali mandanje) ter usmerjanje mladik med žice ste vinogradniki po večini že opravili. Prihaja čas za prikrajševanje mladik ali vršičkanje in odstranjevanje zalistnikov.

Prikrajševanje mladik – vršičkanje pomeni odstranjevanje zgornjega dela mladik pred ali po cvetenju. Pri nas je pogostejše vršičkanje po cvetenju. Prvo prikrajševanje opravimo, ko so mladike 20-40 cm nad zgornjim parom žic. Odstranimo 20-30 cm zgornjega dela mladike, tako odstranimo zgornje liste, ki še niso začeli oddajati asimilatov. Drugo in morebitno tretje vršičkanje opravimo glede na bujnost rasti vinske trte. Drugo ali tretje prikrajševanje mladik naj bo višje kot prvo, se pravi 30 do 50 cm nad zadnjim parom žic. Prikarjševanje mladik ne sme biti premočno, saj s tem odstranimo preveč listov, ki so tovarna hrane, ker v njih poteka fotosinteza; za zadnjim grozdom pustimo vsaj 6-7 listov.

Odstranjevanje zalistnikov opravimo istočasno z vršičkanjem. Razviti listi na zalistnikih so fotosintetsko aktivni, zato odstranimo le del zalistnikov – ob osnovi mladik in v območju grozdja, zalistnike v zgornjem delu mladik pa le prikrajšamo. Prav je, da so zalistniki odstranjeni čim prej, saj pri kasnejšem odstranjevanju zalistnikov naredimo večje rane, ki se težje zacelijo, lahko pa tudi poškodujemo zimska očesa.

Povzeto po: Mojca Mavrič Štrukelj in Majda Brdnik (KGZ Maribor, nasveti-vinogradništvo, 2.6.2011)

Cvetenje vinske trte

cvetenje1(simbioza trte in čebele, vir http://www.fokusmetlika.net/images/stories/videos/2015/cvetenje.mp4)

V vinorodni deželi Posavje se je pričelo cvetenje vinske trte. Optimalna temperatura za oplodnjo je pri 25 do 35 stopinj C, dobro je, če relativna zračna vlaga ne pade pod 40%, pri preveliki vlagi pa se tudi pri optimalni temperaturi cvetne kapice odpirajo počasi.

Vinska trta v tem obdobju intenzivno raste, ob ugodni temperaturi ter vlagi je zelo občutljiva za okužbo s peronosporo, kar še posebej velja za kabrnike. Svetovalne službe zato še posebej priporočajo učinkovito zaščito pred boleznimi.

Več o cvetenju in oplodnji>>>

47. Teden cvička

TC 128

Članice in člani našega društva smo v petek, 24. maja v Trebnjem, sodelovali v veličastni povorki in otvoritvi 47. Tedna cvička. Med drugimi, nas je v povorki pozdravil župan Občine Sevnica, Srečko Ocvirk. Pestro dogajanje se je zatem nadaljevalo ob razvitju novega prapora ZDVD, kronanju novega kralja cvička, Roberta Jarkoviča (na sliki, prejema krono iz rok župana občine Trebnje in predsednika ZDVD), za novo ambasadorko cvička pa je bila proglašena dr. Lea-Marija Colarič-Jakše. Zbrane vinogradnice, vinogradnike in druge goste prireditve, so med drugim nagovorili predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, trebanjski župan in predsednik organizacijskega odbora 47. Tedna cvička Alojzij Kastelic, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, osrednji govornik pa je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je tudi uradno odprl tridnevno prireditev. Za pestro in veselo dogajanje so poskrbeli organizatorji prireditve (poleg ZDVD in Občine Trebnje, še tri vinogradniška društva, in sicer Trebnje, Čatež pod Zaplazom in "Lisec" Dobrnič) ter vinogradniška društva, s svojimi hrami.

Petkovo dogajanje lahko podoživite v naši fotogaleriji: FOTOGALERIJA >>>
Več fotografij najdete na spletni strani ZDVD: https://www.zdvd.si/

47. Teden cvička se zaključuje v nedeljo, 26. maja 2019.

PROGRAM 47. Tedna cvička) >>>

Pletev odvečnih mladic

zelenadela1 (2)Svetovalna služba in proizvajalci FFS, v nestanovitnih vremenskih razmerah opozarjajo na potencial za peronosporo in priporočajo, da pravočasno in učinkovito zaščitimo vinsko trto. Vabimo vas, da aktualne nasvete spremljate tudi preko naše spletne strani, najdete jih na povezavah desno.

Do začetka cvetenja bomo opravili pletev odvečnih mladic. Z deli lahko pričnemo, ko na poganjkih opazimo kabernike. Pri pletvi odstranjujemo vse odvečne mladice, ki jih trta ne potrebuje ali bi nam poslabšale pridelek. Če pletve oz. odstranjevanja odvečnih mladic ne opravimo temeljito, se posledice izražajo kot gozd, grmičast trs, ki otežuje vzdrževanje vzgojne oblike in dobro zaščito. Tudi grozdje na neopletih trtah bo bolj podvrženo gnitju, oploditev pa bo slabša. Odvečne in nepotrebne mladice porabijo v začetku rasti veliko rezervne hrane, zato jih je treba odstranjevati pravočasno. Če s pletvijo pričnemo bolj zgodaj, ko so mladice dolge do 5 cm, je pletev čez teden - dva potrebno ponoviti. Če plejemo prepozno, pa je za odstranjevanje priporočljivo uporabiti škarje, saj ročno odstranjevanje razvitih mladik povzroča rane. Cilj zelene rezi je, poleg boljše prehranjenosti, tudi večja zračnost listne stene, boljša osvetljenost in večji učinek pri preprečevanju bolezni.

Mladice usmerimo med žice in jih po potrebi pravočasno privežemo, da jih zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi vplivi (vetrom). Pletev moramo končati pred cvetenjem, ki se običajno v naših krajih prične konec maja, oz. v začetku junija.