Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

21. vinogradniški pohod

FOT 0275

Hiša vina Kamenško - zaključek 21. pohoda

Na praznični dan, 27. aprila, smo v Društvu vinogradnikov Sevnica - Boštanj uspešno izvedli 21. tradicionalni pohod. Pričeli smo ga pri domu vaščanov na Okiču - v slikoviti vasici, ki je znana po cerkvici Sv. Ane, rojstnem kraju pesnika Antona Umka – Okiškega in dobrih vinih. Pot nas je preko Brezovca, kjer smo si ogledali lovsko kočo, peljala na Kamenško, v hišo vina Jamškovih - med lično urejene vinograde z lepimi razgledi po dolenjskem hribovju. Imeli smo se lepo, odlično razposajena druščina pa je uživala v naravi in gostoljubnosti naših gostiteljev. Vsem, ki ste sodelovali pri pogostitvi več kot 100 glave množice in organizatorjem, se iskreno zahvaljujemo. Nasvidenje prihodnje leto.

Vabljeni k ogledu fotogalerije >>>

Zaključeno ocenjevanje vin 51. Tedna cvička

jelenic 07
Marjan Jelenič, kralj cvička 2023 (foto Tanja Jakše Gazvoda)

V sredo, 12. aprila 2023 so v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske po krajšem svečanem programu pričeli z ocenjevanjem vin 51. Tedna cvička. Potekalo je tri dni, in sicer na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. Ocenjenih je bilo 618 vzorcev vin iz Dolenjske in dela Posavja. Med drugim 202 cvička, od tega 22 kandidatov, ki so izpolnjevali pogoj za kralja cvička. Mer sortnimi vini je bila najbolj zastopana modra frankinja (132 vzorcev, med njimi tudi starejših letnikov), kar tudi kaže, kakšen potencial ima na Dolenjskem in v Posavju ta vse bolj cenjena vinska sorta. Na ocenjevanju smo sodelovali tudi člani DV Sevnica-Boštanj. Med drugim je Alojz Zalašček za cviček z oceno 16,27 dosegel veliko zlato medaljo, zlate medalje pa so prejeli Pirc Mitja (cviček - 16,13), Jože Simončič (peneče belo - 17,67) in Milan Simončič  (modra frankinja 2021 - 18,07).

V petek, 14. aprila je bilo izvedeno tako imenovano super finale, v katerega se je uvrstilo 6 vzorcev za naziv kralja cvička. Častni naziv kralja cvička letos pripada Marjanu Jeleniču iz Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki. Njegov cviček je prejel oceno 16,37. Marjan Jelenič pripada sedmi generaciji vinarjev v družini, a je hkrati prvi, ki se z vinom tudi preživlja. Z družino obdelujejo približno 10 hektarjev vinogradov, na katerih pridela v povprečju sto tisoč litrov vina, od tega kar 70 % cvička. V preteklosti je za svoja vina prejel številna priznanja, prvič pa je dosegel naziv kralja cvička. Marjanu Jeleniču iskrene čestitke!

Rezultati ocenjevanja >>>

Kralj cvička bo uradno proglašen na prireditvi Festival cvička, 26. maja v Novem mestu. Prireditve se bomo udeležili tudi iz našega društva.

Strokovno predavanje na Blanci

blanca2023Na Blanci smo se 6. aprila zbrali na prvem letošnjem strokovnem predavanju, in sicer o zaščiti in prehrani vinske trte. Po predavanju, ki se ga je udeležilo okoli 40 slušateljev, so vinogradnice in vinogradniki iz Blance poskrbeli za prijetno druženje tudi po srečanju. 

Zaščita in prehrana vinske trte pomembno vplivata na količino in kakovost grozdja ob trgatvi. Pogosto obžalujemo, da nismo zaščite izvajali temeljito in bolj strokovno. Dejstvo je tudi, da »gašenje bolezni«, ko je ta v polnem razmahu, povečuje stroške in okolje obremenjuje z dodatnimi količinami fitofarmacevtskih sredstev. Vsako leto je po svoje specifično in zahteva svojstven pristop. Na področju optimalne zaščite in prehrane lahko storimo več in izboljšamo obstoječe prakse. Odgovore na vprašanja, povezana s pravilno zaščito in prehrano vinske trte, nam je posredoval strokovnjak podjetja Karsia d.o.o., Marjan Kragl, univ. dipl. inž. agr.

Spoštovane članice in člani ter prijatelji društva

Pomladni topli dnevi silijo v naravo – tudi med trte in brajde, na sončne lege naših vinogradov. Trta pričenja nov ciklus vegetacije in zorenja. Želimo, da bi bil naš trud jeseni poplačan, da bi potrgali zrelo in zdravo grozdje. Morda je preveč optimistično pričakovati obnovo večjih vinogradniških površin, vseeno pa posadimo vsaj kakšno trto, za te, ki so se poslovile tako ali drugače.

Ob tem pa ne pozabimo na naša vina. Poskrbimo, da so zaščitena pred vplivom zraka in primerno žveplana. Priporočena koncentracija prostega žvepla za večino vin se giblje od 20 do 35 mg/l.

Veseli bomo, če se nam boste v aprilu pridružili na strokovnem predavanju na Blanci (6. aprila) in na vinogradniškem pohodu po vinskih goricah dolenjskega vinorodnega okoliša (27. aprila). Povabljeni tudi k oddaji vzorca za ocenjevanje vin, ki ga organizira ZDVD v okviru 51. Tedna cvička. Še z nekaterimi aktivnostmi bo potekal v času Festivala cvička, v Novem mestu od 26. do 28. maja.

Vzorci za Festival cvička

festival cvicka prikazna slikaV aprilu 2023 bo tradicionalno potekalo že 51. ocenjevanje vin ZDVD. Vsi, ki ste na našem zadnjem društvenem ocenjevanju vin prejeli srebrno, zlato ali veliko zlato diplomo, lahko s temi vzorci sodelujete. Vzorce za Festival cvička oz. Teden cvička lahko oddate v ponedeljek, 3. aprila 2023, od 18. do 20. ure v Bifeju Teraž v Boštanju.  Oddati je potrebno 2 steklenici, oz. 3 za tiste, ki s cvičkom kandidirate za kralja cvička. 

Festival cvička, v okviru katerega poteka 51. Teden cvička in ga so-organizira Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, bo potekal med 26. in 28. majem v Novem mestu.

Več o Festivalu cvička >>>

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

Karsia logotype CMYK color positive FOR PRINT  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

milsoim modro

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih