Tečaj Senzorična analiza vin
Kot smo napovedali, bomo v januarju 2024 izvedli 20-urni tečaj senzorične analize vin. Potekal bo v Boštanju, veseli nas, da smo zbrali kar 31 prijav udeleženk in udeležencev. Na 6 srečanjih in praktičnih delavnicah bodo spoznavali izzive okušanja, zaznavanja različnih nians v vonju, barvi in okusu ter celotni harmoniji vin.
Prijav za tečaj ne sprejemamo več, udeleženci so bili o urniku že obveščeni.
1. tečaj senzorične analize vin je bil v Sevnici organiziran leta 1998 (slika zgoraj).
Kot izvajalci sodelujejo predavatelji s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Kmetijskega inštituta Slovenije in iz Biotehnične fakultete iz Ljubljane.
Tečaj obsega sledeča okvirna področja in praktične delavnice:
- Zaznave barve, vonja in okusa (3 ure, I. Badovinac);
- Priprava senzoričnega ocenjevanja (3 ure, A. Bajuk);
- Vidne zaznave – praktični prikaz in teorija (4 ure, dr. A. Vanzo);
- Zaznave vonjev – praktični prikaz in teorija (4 ure, dr. D. Bavčar);
- Pomanjkljivosti, napake in bolezni vina (3 ure, dr. T. Košmerl);
- Praktičen prikaz ocenjevanja (3 ure, I. Badovinac).
V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo sicer organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Z rednimi letnimi delavnicami skrbimo tudi za nadgradnjo in stalno kondicijo naših degustatorjev.