DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

59. Kmetijsko živilski sejem v G. Radgoni

agra2021

Po lanskem letu, ko v Gornji Radgoni zaradi epidemije kmetijsko živilskega sejma ni bilo, člance in člane društva, vključno z vašimi družinskimi člani ponovno vabimo, da ga obiščete. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni mednarodni sejem v tem delu Evrope.

Obisk sejma bomo izvedli v torek, 24. avgusta 2021.
Odhod avtobusa iz sevniške avtobusne postaje bo ob 6:30.

Popoldne bomo preživeli na turistični kmetiji Hlebec v Kogu, v ljutomersko-ormoških goricah. Družina Hlebec skrbi za 35 tisoč trt ter iz roda v rod prenaša znanje in ljubezen do zemlje in vina. Z veseljem se bomo zadržali v njihovi odlično založeni vinski kleti. Oba Milana (oče in sin) sta sommelierja, popeljala nas bosta v svet njihovih najkvalitetnejših vin. K dobri kapljici se seveda prileže tudi odlična hrana, domače kosilo nam bo pripravila gospodinja Verica.

Članice in člani DV Sevnica-Boštanj boste o podrobnostih strokovne ekskurzije obveščeni  po običajnih komunikacijskih sredstvih.

Pluta v vinarstvu

plutovecPluta je naravni material, ki ga pridobivajo iz lubja hrasta plutovca (na sliki). Približno 50 odstotkov celotne svetovne proizvodnje jo pridobijo na Portugalskem. Raste tudi na plantažah po Španiji, južni Franciji, južni Italiji ter v Maroku, Tuniziji in Alžiriji. Pluta je ekološko neoporečen material. Za njeno pridobivanje namreč ne sekajo dreves, ampak debla zgolj oluščijo. Ko odstranjujejo lubje, dreves tudi ne poškodujejo. Pluto uporabljamo za različne namene, že dolgo časa tudi v vinarstvu.

Plutovinsti zamaški so zaradi svojih lastnosti nepogrešljivi pri hrambi najboljših vin v steklenicah. Kljub temu, da jih v zadnjem času izpodrivajo navojni zamaški in zamaški iz umetnih mas, ima pluta številne prednosti. Dopušča minimalno količina zraka, ki je potreben za zorenje in staranje.

Nekaj napotkov, kako ravnati s pluto, povzemamo v nadaljevanju.

Preberite več

Zaključna prireditev 49. Tedna cvička

TC2021 24a

Veliki Gaber je bil v soboto, 10. julija, prizorišče zaključka tradicionalnega, že 49. Tedna cvička. Že drugo leto zapored je prireditev zaradi epidemije žal potekala brez večje udeležbe in brez povorke, v kateri je običajno sodelovalo preko 1000 članic in članov naše zveze. Prireditve se je udeležila tudi delegacija našega društva s člani, ki so sodelovali na ocenjevanju vin ZDVD. Na zaključni prireditvi smo slovesno okronali novega kralja cvička, Matjaža Goloba iz DV Malkovec, razglasili smo novo ambasadorko cvička, Jasno Kuljaj, podelili smo priznanja ZDVD in vinogradnikom, ki so na nedavnem ocenjevanju vin dosegli najbolj vidne rezultate. Do naslednjega Tedna cvička je bil podaljšan mandat Maji Vovko, dosedanji cvičkovi princesi.

Zbrane na prireditvi so med drugim nagovorili predsednik ZDVD Miran Jurak, trebanjski župan Alojzij Kastelic, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, aktualna vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin ter osrednji gost državni sekretar na kmetijskem ministrstvu mag. Aleš Irgolič. Zbrane so pozdravili tudi dosedanji in novi kralj cvička, cvičkova princesa ter nova ambasadorka cvička. Upamo in verjamemo, da bomo naslednjo prireditev, jubilejni 50. Teden cvička, izvedli v večjem številu in neokrnjeno.

Vabimo vas k ogledu fotogalerije, ki je objavljena na spletni strani ZDVD.

Poskrbimo tudi za naša vina

cisterneVina letnika 2020 zorijo in se razvijajo, želimo, da bi pridobivala na kakovosti. Dvig temperature v kleteh in posledično v vinih, lahko pospeši določene reakcije - tudi tiste, ki jih ne želimo. Če smo vina žveplali pred časom, je zelo verjetno upadla koncentracija prostega žveplovega dioksida, kar vodi do oksidacije!

Za optimalne pogoje zorenja je potrebno še naprej preprečevati dostop zraka (polni sodi, oz. cisterne zatesnjene z inertnim plinom ali s parafinskim oljem) in zagotoviti, da ima vino dovolj prostega žvepla . 

Priporočljiva koncentracija prostega žveplovega dioksida - SO2 (ki mu vinogradniki pogovorno pogosto rečemo kar "žveplo") je najmanj 15 mg/l. Pri cvičku je predpisana zgornja koncentracija za vina v prometu omejena s 25 mg/l, pri ostalih vinih normalne trgatve pa 35 mg/l. Pri žveplanju in med zorenjem se določeni del dodatka veže. Med vezanim in prostim žveplom obstaja ravnotežje, ki je odvisno predvsem od pH vrednosti in temperature. Žveplov dioksid ima največjo topnost v vinu pri 10 °C. Reakcija vezave žvepla s porabniki je končana v dveh do šestih urah, vina je po dodajanju žveplove kisline (torej v tekoči obliki) potrebno rahlo premešati. Pri vinih z nižjo pH vrednostjo (višja vsebnost kislin) si lahko privoščimo nižjo koncentracijo, saj je v takih vinih večji delež v molekularni (nevezani) obliki, kot SO2. Čezmerna količina SO2 je zdravju škodljiva. Pri vsebnosti nad 50 mg/l prostega SO2 je pri pokušanju mogoče zaznati pekoč vonj po žveplovem dioksidu. 

Več o žveplanju vin >>>

Obvestilo o zaščiti in prehrani vinske trte

karsia novi logoTrta je v glavnem odcvetela, jagode se lepo razvijajo, so pa v tej fazi in ob trenutnem vremenu izjemno občutljive za okužbo z oidijem, sporočajo iz podjetja Karsia. Oidij ima kjub visokim temperaturam ugodne pogoje, saj je ponoči zračna vlaga še vedno visoka. Naj k temu dodamo, da je pri zaščiti in omejevanju okužb z oidijem pomembna zračnost, oz. dosledno izvedena zelena dela. 

Nevarnost za okužbo s peronosporo je zaradi sušnega vremena trenutno nizka, je pa zaradi zelo velikega prirastka posledično veliko nezaščitene listne mase in grozdnih jagod. Zato priporočamo redna preventivna škropljenja s sistemičnimi fungicidi tudi za peronosporo.

Prihaja tudi čas za zatiranje ameriškega škržatka - prenašalca zlate trsne rumenice. 

Trenutno v vinogradih še ni čutiti pomanjkanja talne vlage, glede na vremensko prognozo pa lahko nekaj dežja pričakujemo za vikend. Hranila, ki jih trta potrebuje v tem obdobju, pa do pričetka zorenja, so predvsem dušik, magnezij, fosfor in kalij.

VEČ (podjetje Karsia, 28. 6. 2021) >>>

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih