Seja upravnega odbora, 26. oktobra
V septembru letos je bil potrjen projekt "Mislim modro - povezovanje regionalnih pridelovalcev in ponudnikov v kulinarične zgodbe Posavja", katerega nosilec je Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica. Kot partner v projektu aktivno sodeluje tudi Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Na seji upravnega odbora DV Sevnica - Boštanj smo v sklopu projekta definirali okvirne dodatne aktivnosti, na katere boste v naslednjem letu povabljeni. Vsebina bo usmerjena v delavnico za pridelovalce vin in vinsko kulinarični dogodek za članice in člane DV Sevnica - Boštanj.
Upravni odbor je v nadaljevanju seje sprejel sklep o izvedbi 3. Tečaja senzorike vin, ki bo realiziran predvidoma januarja prihodnje leto v Boštanju. Prvi tečaj senzorike vin, ki je bil hkrati prvi tovrsten tečaj, ki ga je organiziralo katero od vinogradniških društev v Sloveniji, je bil izveden že v začetku leta 1998 v Sevnici, drugi pa v letu 2012 na Krakovem. Upamo in verjamemo, da boste tudi tokrat v zadostnem številu zainteresirani za teoretično in praktično usposabljanje. Tečaj bo izveden ob minimalni udeležbi 20 udeležencev, prednost pri prijavi bodo imeli članice in člani DV Sevnica - Boštanj, katerim bomo tudi sofinancirali udeležbo. O podrobnostih boste članice in člani društva seznanjeni z decembersko pošto.
Na seji je bilo predstavljeno poročilo Franca Hribška, ki do imenovanja novega blagajnika zaradi smrti Aleša Germovška, opravlja blagajniško funkcijo. Urejena so potrebna pooblastila, narejen je bil zapisnik prevzema dokumentacije, spiskov članov in drugo.
Sprejet je bil sklep, da se nadomestilo za uporabo društvenega filtra za filtracijo vin iz 5 EUR poviša na 10 EUR.
Ob koncu leta bomo poskrbeli za tisk koledarjev, ki jih boste prejeli ob plačilu članarine za leto 2024.
Imenovanje blagajnika do rednega občnega zbora
Zaradi smrti blagajnika DV Sevnica-Boštanj Aleša Germovška, smo na seji upravnega odbora soglasno podprli predlog za imenovanje začasnega blagajnika Francija Hribška, in sicer za obdobje do naslednjega rednega občnega zbora. Zaradi nezdružljivosti funkcij blagajnika in člana nadzornega odbora, se mu slednja začasno zamrzne.
Strokovna monografija v digitalni obliki
Strokovna monografija "Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne" avtorja Milana Simončiča, je javnosti na voljo od avgusta 2022, knjigo je izdalo DV Sevnica - Boštanj. Predstavljena je bila na več dogodkih, pri naših članicah in članih ter širši javnosti pa je bila zelo lepo sprejeta. Tudi zato, ker sedanji in prihodnjim generacijam ostaja kot dragocen nabor dejstev, povezanih z vinogradniško tradicijo na Sevniškem, mnogih spominov in kot poklon vsem, ki so v naših krajih spisali in še oblikujejo uspešno vinogradniško zgodbo.
Knjigo smo pripravili za vas in jo želimo približati vsem, ki vas navedeno gradivo zanima, brezplačno si lahko prenesete tudi digitalno različico.
Na voljo vam je na povezavi:
Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne (.pdf) >>>
Knjiga je na voljo tudi v sevniški knjižnici in v Društvu vinogradnikov Sevnica - Boštanj, kjer je na razpolago še nekaj izvodov. Več o knjigi >>>
Strokovno predavanje - označevane vina in trgatev

Boštanj, 4.9.2023
V Boštanju je bilo 4. septembra organizirano strokovno predavanje, na katerem je specialistka za vinarstvo Ivanka Badovinac iz KGZS Zavod Novo mesto zbranim predstavila novosti pri označevanju vina in priprave na trgatev 2023.
Z decembrom 2023 bodo vinarji, ki stekleničijo svoja vina, skladno s smernicami EU na etiketi dolžni navajati dodatne podatke z namenom, da potrošnik dobi razumljive in ustrezne informacije o vinu ali drugem vinskem proizvodu, njegovem izvoru, značilnostih, pridelovalcu, načinu pridelave ipd. Predstavljene so bile nekatere podrobnosti v zvezi s tem.
V nadaljevanju je predavateljica izpostavila posebnosti pri trgatvi 2023 in trenutne parametre grozdja. Izvedba trgatve in predelave belih in rdečih sort bo še posebej zahtevna v primerih, ko so vinogradi poškodovani od toče, bolezni, gnitja ali insektov, teh je letos žal veliko. Trenutni parametri dozorevanja grozdja kažejo, da bo glavnina trgatve potekala kasneje kot lansko leto, se pa v lepem vremenu sladkorne stopnje višajo po pričakovanjih in kisline lepo upadajo. Z namenom doseganja čim višje kakovosti vina bo potrebno prizadeto, neobarvano grozdja, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj odstraniti v čim večjem možnem obsegu. Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk, uporaba hrane za kvasovke in po potrebi drugih enoloških sredstev.
Odšel je Aleš
(Aleš Germovšek, 1963–2023, prikaz rezi na sevniškem gradu, januarja 2016)
Pretreseni smo ob žalostni novici, da nas je za vedno in mnogo prezgodaj zapustil Aleš Germovšek, aktiven in dolgoletni član našega društva, član upravnega odbora, agronom in dober prijatelj. V Društvu vinogradnikov Sevnica - Boštanj je od leta 2014 vestno in odgovorno opravljal funkcijo blagajnika, od jeseni 2002 pa je upravljal tudi z društvenim laboratorijem. S svojim zavzetim delom je vidno prispeval k doseganju rezultatov našega društva, za kar smo mu neizmerno hvaležni. Pogrešali ga bomo ob zbiranju vzorcev vin za društvena ocenjevanja, na degustacijah, občnih zborih, pohodih, strokovnih predavanjih in ekskurzijah, ob rezi vinske trte ter ob vseh drugih priložnostih, kjer je z nami delil svojo dobro voljo, znanje in izkušnje. Ohranjamo ga v najlepšem spominu.

