DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Senzorika vin

Naše društvo je z angažiranjem predavateljev Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Kmetijskega inštituta Slovenije in iz Biotehnične fakultete iz Ljubljane izvedlo 3. tečaj senzorične analize vin. V januarju ga je uspešno zaključilo 22 članic in članov DV Sevnica - Boštanj in 8 dodatnih udeležencev iz sosednjih društev.

Na 6 srečanjih in praktičnih delavnicah, ki so potekale v Boštanju, so spoznavali izzive okušanja, zaznavanja različnih nians v vonju, barvi in okusu ter celotni harmoniji vin. Tečaj so z obiskom krške kleti in z degustacijo zaključili v petek 26. januarja. Novim degustatorjem čestitamo in želimo veliko uspeha ter veselja pri spoznavanju novih vinskih zgodb.senzorika1

senzorika2

krsko2024

3. tečaj Senzorična analiza vin, v Boštanju januarja 2024

Zimska rez vinske trte

rez23
Z zimsko rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo bodočega vinskega letnika. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj za kakovost vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Tečaj Senzorična analiza vin

Kot smo napovedali, bomo v januarju 2024 izvedli 20-urni tečaj senzorične analize vin. Potekal bo v Boštanju, veseli nas, da smo zbrali kar 31 prijav udeleženk in udeležencev. Na 6 srečanjih in praktičnih delavnicah bodo spoznavali izzive okušanja, zaznavanja različnih nians v vonju, barvi in okusu ter celotni harmoniji vin.  

Prijav za tečaj ne sprejemamo več, udeleženci so bili o urniku že obveščeni. senzorika 1998

1. tečaj senzorične analize vin je bil v Sevnici organiziran leta 1998 (slika zgoraj).

Kot izvajalci sodelujejo predavatelji s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Kmetijskega inštituta Slovenije in iz Biotehnične fakultete iz Ljubljane.

Tečaj obsega sledeča okvirna področja in praktične delavnice:

  • Zaznave barve, vonja in okusa (3 ure, I. Badovinac);
  • Priprava senzoričnega ocenjevanja (3 ure, A. Bajuk);
  • Vidne zaznave – praktični prikaz in teorija (4 ure, dr. A. Vanzo);
  • Zaznave vonjev – praktični prikaz in teorija (4 ure, dr. D. Bavčar);
  • Pomanjkljivosti, napake in bolezni vina (3 ure, dr. T. Košmerl);
  • Praktičen prikaz ocenjevanja (3 ure, I. Badovinac).

V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo sicer organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Z rednimi letnimi delavnicami skrbimo tudi za nadgradnjo in stalno kondicijo naših degustatorjev.

Pokušina mladih vin na Razborju

razbor2023

Na Martinovo nedeljo 12. 11. 2023, je na Razborju potekala tradicionalna pokušina naših mladih vin. Zbrani obiskovalci so po maši pred farno cerkvijo okušali naše pridelke iz obeh vinorodnih okolišev, bizeljsko-sremiškega in dolenjskega ter nazdravili novi vinski letini.

Veselo martinovanje vam želimo

Martinovo, ki je pred nami je praznik, ki ga običajno praznujemo v krogu svojih prijateljev, ki nam pomagajo pri delih v kleti in vinogradu, sorodnikov in družine.

Tradicionalno martinovanje na Studencu organizirata tudi sosednje vinogradniško društvo Studenec in gostilna Janc, in sicer 11. 11. 2023, s pričetkom ob 14. uri. Iz Blance, Sevnice in Boštanja bo organiziran brezplačen avtobus. Podrobneje >>>

Martinovo simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja je običajno pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati čaka dolga zima. Martinovo je čas, ko je večina mladih vin prvič pretočenih, tudi žveplanih, ločenih od grobih droži in zaščitena pred vplivi zraka, ko že pokažejo svoj karakter in potencial.

martin tourski 640x429

Sveti Martin, ki naj bi umrl 11. novembra leta 397, je po izročilu dal svoj plašč beraču, da bi lahko le ta skril svojo revščino. Tako je tudi upodobljen na poslikavah številnih cerkva, tudi v Sloveniji. V mnogih državah se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi, race in mlinci. Kakorkoli že praznujemo spomin na sv. Martina je pomembno, da ne pozabimo na globlji pomen, ki prihaja od tega skromnega dobrosrčnega moža. Ob nazdravljanju s kozarcem vina se zahvalimo za izobilje v življenju in, če se le da, naredimo kaj tudi za druge, kot je to počel sv. Martin. 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih