DV Sevnica-Boštanj - Novosti pri označevanju vin

glava mobile

Novosti pri označevanju vin

stek

Leta 2021 sprejeta Uredba (EU) 2021/2117 uvaja glede označevanja vina dodatne zahteve glede obveznih navedb iz 119. člena Uredbe (EU) št. 1308/2013 in 1169/2011, tako se dodaja obvezne navedbe, in sicer:

  • hranilno vrednost vina,
  • seznam sestavin v vinu,
  • dopolnjen seznam alergenov, katere je potrebno navesti na embalaži ali na etiketi pritrjeni nanjo, tj. poleg SO2, jajčnih beljakovin in mlečnih beljakovin še pšenične beljakovine.

Tržnim pridelovalcem vin lahko v zvezi s tem pomagajo v enološkem laboratoriju KGZS - Zavoda Novo mesto, kot pooblaščeni organizaciji za oceno vina. Na željo pridelovalca kreirajo tudi QR kodo, ki vsebuje izračunano energijsko vrednost, hranilno vrednost in seznam sestavin. Podrobnosti najdete na povezavi: https://www.kmetijskizavod-nm.si/uploads/kgz_nm/vinogradnitvo_vinarstvo/NOVOSTI_PRI_OZNA%C4%8CEVANJU_VINA_SPLET.pdf

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih