Novosti pri označevanju vin

Leta 2021 sprejeta Uredba (EU) 2021/2117 uvaja glede označevanja vina dodatne zahteve glede obveznih navedb iz 119. člena Uredbe (EU) št. 1308/2013 in 1169/2011, tako se dodaja obvezne navedbe, in sicer:
- hranilno vrednost vina,
- seznam sestavin v vinu,
- dopolnjen seznam alergenov, katere je potrebno navesti na embalaži ali na etiketi pritrjeni nanjo, tj. poleg SO2, jajčnih beljakovin in mlečnih beljakovin še pšenične beljakovine.
Tržnim pridelovalcem vin lahko v zvezi s tem pomagajo v enološkem laboratoriju KGZS - Zavoda Novo mesto, kot pooblaščeni organizaciji za oceno vina. Na željo pridelovalca kreirajo tudi QR kodo, ki vsebuje izračunano energijsko vrednost, hranilno vrednost in seznam sestavin. Podrobnosti najdete na povezavi: https://www.kmetijskizavod-nm.si/uploads/kgz_nm/vinogradnitvo_vinarstvo/NOVOSTI_PRI_OZNA%C4%8CEVANJU_VINA_SPLET.pdf
