Prve ocene kakovosti vinskega letnika
Na delavnici v Boštanju smo poskusili in analizirali paleto različnih vin, ki so jih pridelali naše članice in člani. Vodeno degustacijo mladih vin letnika 2024 je izvedla Ivanka Badovinac iz KGZ Novo mesto. Poleg obnove znanja članic in članov društva z opravljenim tečajem iz senzorike vin je bila delavnica tudi odlična priložnost za prve ocene pridelka, ki ga negujemo v naših kleteh.
Lahko smo zadovoljni s strukturo, aromatiko, barvami, alkoholnimi stopnjami, nizkimi kislinami, svežino in harmonijo analiziranih vin - v tem nas je letnik 2024 bogato obdaril. Predvsem sortna vina so pokazala precejšen potencial in kakovost. Hkrati pa smo potrdili, da naša mlada vina še vedno potrebujejo skrbno kletarjevo roko, nego in v nekaterih primerih dodatne enološke posege. Precej analiziranih vin je imelo za spoznanje več ali manj reduktivne note ali bekserja. Napaka je v tem času odpravljiva z zračnim pretokom, v skrajnih primerih pa bo potreben dodatek enološkega sredstva. Nekaj vin je bilo na meji oksidacije ali celo oksidiranih, zato močno svetujemo pridelovalcem, da preverijo vsebnost prostega žvepla in vina po potrebi žveplajo. Pomemben podatek, ki sploh v letošnjem vinskem letniku varira od primera do primera, je vrednost pH, ki vpliva na stopnjo prostega žvepla v vinu. Višja vrednost pH, ki je pri letniku 2024 pogostejša, posledično zahteva višje odmerke žvepla za ustrezno zaščito pred oksidacijo. Za večino vin, ki jih kletarimo po tradicionalnih postopkih, prihaja tudi čas drugih pretokov.
Priložnost za temeljitejšo oceno kakovosti vinskega letnika 2024 bomo imeli spomladi, ko vas bomo povabili na 43. društveno ocenjevanje vin.
