Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Modra frankinja in portugalka sta naši

MF2016Slovenska vinogradniška literatura, ki modre frankinje in portugalke doslej ni uvrščala niti med naše avtohtone sorte, bo doživela pomembno posodobitev. Strokovnjaki nemškega trsničarskega inštituta Geilweilerhof so odkrili, da sta se ti mednarodno razširjeni rdeči sorti grozdja rodili prav na slovenskih tleh.

Preberi več (spletni Dnevnik)>>>

Za prepoznavnost modre frankinje veliko naredimo tudi v Sevnici. Modre frankinje iz Slovenije in iz drugih držav ocenjujemo in promoviramo že nekaj let, organiziranih pa je bilo tudi več Festivalov modre frankinje.

Več (Projekt modre frankinje)>>>

Realizirana 2. strokovna ekskurzija

lisjak,2016Prvo soboto po martinu, 19. novembra 2016, je bila realizirana druga strokovna eksurzija v letu 2016. Obiskali smo Kras in Vipavsko dolino, in sicer Park vojaške zgodovine v Pivki, Domačijo Lisjak v Dutovljah in Turistično kmetijo Malovščevo v Šempasu. Deževnemu vremenu navkljub, je 50 udeležencev uživalo v prijetnem, sproščenem in veselem vzdušju. 

Preberite več ...

Blagoslov in pokušina naših mladih vin

vinko8

Tradicionalni blagoslov mladih vin, pri cerkvici sv. Jošta pod Lisco, na martinovo nedeljo 13. novembra 2016, je kljub pravi zimski idili privabil mnoge pohodnike, vingradnice in vinogradnike. Po blagoslovu vin, ki ga je opravil župnik iz Loke pri Zidanem mostu, Janez Furman, je sledila degustacija skoraj 50 vzorcev. Strinjali smo se, da kletarimo odlična, nadpovprečna vina letnika 2016. Polna, bogata, sveža, harmonična, obarvana, aromatična - skratka vina, na katera smo lahko ponosni. 

Glavni organizator dogodka je bilo tudi letos Kulturno, športno in turistično društvo Blaža Jurka Razbor, kot običajno pa smo sodelovali člani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Fotogalerijo (ki jo je posnel Vinko Šeško), si lahko ogledate na strani "Fotogalerija" (Povezava>>>).

Strokovno predavanje o trgatvi in negi mošta

wondra2Da bomo pred in med trgatvijo ter pri negi mladega vina razpolagali s čim več znanja in koristnimi informacijami, ki jih zagovarja enološka stroka, smo medse povabili strokovnjaka, dr. Mojmirja Wondro iz ljubljanske Biotehnične fakultete.

Na srečanju v Boštanju, 8. septembra 2016, je dr. Wondra predstavil tehnološke procese predelave belega in rdečega grozdja in opozoril na pasti in izzive, s katerimim se lahko srečamo do prvega pretoka. Med drugim je nazorno predstavil pogoje in načine preudarne uporabe enoloških sredstev. Opozoril je na pomembnost pridelave zdravih vin, z nizko vsebnostjo vezanega žvepla. Zbrani slušatelji smo z zanimanjem prisluhnili tudi napotkom za pravilno pripravo učinkovitega kvasnega nastavka, napotkom za dosladkanje (ki ga bomo letos izvedli le izjemoma), izvedbo in nadzor biološkega razkisa in zorenja mladih vin na finih drožeh.

Dozorevanje grozdja

P1070674Po podatkih KGZ Novo mesto, ki tudi letos spremlja dozorevanje grozdja v vinorodni deželi Posavje, lahko stopnjo zrelosti grozdja primerjamo z zrelostjo v enakem obdobju z letnikom 2014, v primerjavi z letnikom 2015 pa podatki kažejo, da dozorevanje grozdja zgodnjih in nekaterih srednje poznih sort v tem času zaostaja približno 10 dni. V odvisnosti od lege, predvsem pa manjše obremenitve je razlika lahko tudi manjša. Vendar višje temperature in suhi dnevi v zadnjem tednu dozorevanje pospešujejo, tudi vremenske napovedi za naslednji teden bodo ugodne za pospešeno dozorevanje. Rezultati opravljenih meritev so seveda merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto. 

Preberite več ...

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia novi logo

 

basf pomanjsan

 KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih