DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

V vinogradih in v kleteh v zimskih mesecih

zimaKljub navideznemu mirovanju v zimskem času se tako v trtah kot v vinih, tudi sedaj dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Najvišja vsebnost sladkorja v lesu je skoncentrirana v decembru in januarju, kar povečuje njeno odpornost, z višanjem temperature, lahko že od februarja dalje, pa se dogaja obraten proces – sladkor se ponovno pretvarja v škrob, zato je občutljivost trte na mraz v teh mesecih večja.

Preberite več

Zimska rez vinske trte

Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Tečaj "Osnove vinarstva za donegovanje in stekleničenje vina"

KGZS Slovenije, enota Novo mesto, bo v drugi polovici januarja 2019, organizirala 42 urni tečaj Osnove vinarstva za donegovanje in stekleničenje vina (kletarski tečaj). Zainteresirani si lahko vse podrobnosti preberete v priloženem opisu.

Dopis >>>

Prijava pridelka in zalog vina

Inšpektorji Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, bodo po novem letu pričeli z nadzorom prijave pridelka in zalog vina. Rok prijave pridelka se izteka jutri, 20. novembra. Pridelovalci, ki svoje zakonske dolžnosti še niste izpolnili, zato pohitite s prijavo.

Podrobnosti smo vam posredovali tudi v obvestilu na naši spletni strani, 11. oktobra.

Preberi več >>>

Obiskali smo Belo krajino

BK naslVčeraj smo realizirali strokovno ekskurzijo v Belo krajino. Ponovno smo se prepričali, da je Bela krajina več kot zgolj bele breze, reka Kolpa in kraška pokrajina med Gorjanci in Kočevskim rogom. Pokrajina, prepletena z vinogradi in steljniki, je tudi prostor, kjer živijo pridni in prijazni ljudje, katerih kulturno raznolikost so izoblikovali stoletni vplivi različnih narodov.

Preberite več

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih