DV Sevnica-Boštanj - Pripravljamo se na trgatev

glava mobile

Pripravljamo se na trgatev

grozd2015Od pomladi si prizadevamo, da vinograde ohranimo v zdravem stanju in da jeseni potrgamo kvalitetno in zdravo grozdje. V proces, katerega rezultat je kakovostno vino, vstopajo vloženo delo, znanje, izkušnje, razpoložljivost in primernost kletarske ter vinogradniške opreme, uporabljena enološka in fito-farmacevtska sredstva ter oskrba vinske trte s hranili. Zaenkrat se skoraj povsod nakazuje uspešen vinski letnik, vendar se do trgatve lahko še marsikaj spremeni.

Še je čas, da razbremenimo preveč naložene trte in s tem dvignemo kakovost grozdja, ki ga bomo potrgali. Zaključujemo z zaščito proti boleznim vinske trte (škropljenji) in pazimo na karenco uporabljenih FFS.

Zorenje grozdja

Z dozorevanjem na trti, poleg zorenja grozdja, potekajo še druge spremembe: dozorevanje lesa, listja in razvoj zimskih očes. V grozdnih jagodah med zorenjem upada koncentracija in se spreminja sestava kislin, narašča pa vsebnost sladkorjev. V določenem trenutku se vsebnost sladkorja ne povečuje več, nastopi t.i. polna ali naravna zrelost grozdja. Jagode v tej fazi dosežejo največjo težo in vsebnost sladkorja, arome v jagodi so optimalno razvite, barva jagod je sortno značilna, v pecljevini ni več škroba, jagoda ne sprejema več asimilantov. Koncentracija sladkorja v grozdni jagodi se lahko še povečuje, če jagodo v fazi polne zrelosti napade glivica Botritis-a, ki se razvije v plemenito gnilobo. Glivica na površini jagode ustvari veliko drobnih por, skozi katere izhlapeva voda, sladkor pa ostaja in se koncentrira. Iz takega grozdja, seveda na račun zmanjšanja količine, dobimo vina posebnih trgatev: pozne trgatve, jagodne izbore, suhe jagodne izbore in ledena vina.

Pripravimo se na trgatev!

Zdaj je čas, da se na trgatev dobro in v miru pripravimo: naredimo plan, pregledamo in očistimo potrebno opremo, klet, nabavimo enološka sredstva ipd. Za kletarja je trgatev tudi skrb, odgovornost in krona celoletnega dela. Obsega trganje in sprejem grozdja, razsluzenje oz. maceracijo, pravilen dodatek enoloških sredstev, pripravo na alkoholno vrenje, izvedbo in kontrolo vrenja, morebiten biološki ali kemijski razkis ter nego mladega vina do prvega pretoka. Med omenjenimi procesi potekajo reakcije, na katere lahko s kletarskimi posegi in opremo, dodatki enoloških sredstev in temperaturo vplivamo: jih pospešujemo ali zaviramo. Seveda želimo omejevati tisto, kar našemu moštu ni v prid in ga kvari, hkrati pa omogočati poti, ki na parametre vina vplivajo pozitivno. Kvaliteta vinskega letnika 2025 bo odvisna od številnih dejavnikov, tudi od trgatve, ki mora biti izvedena tako, da bomo v moštu uspeli ohraniti vse naravne sestavine, ki so vinu v prid in omejili procese nastanka bolezni in napak.

Pred in v času trgatve vas bomo s strokovnimi napotki, posebnostmi in podatki o dozorevanja grozdja, redno oskrbovali tudi na naši spletni strani. V lanskem letu smo v času trgatve na naši spletni strani zabeležili preko 7000 obiskov. Dobrodošli tudi letos!

Pred trgatvijo vas bomo povabili tudi na strokovno predavanje.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih