DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Izvedli smo jubilejno, 40. društveno ocenjevanje vin

Ozrimo se 40 let nazaj. "Ožji vinogradniški okoliš Sevnica–Boštanj, kot podružnica Društva vinogradnikov Dolenjske, je 13. februarja 1982 v Sevnici organiziral prvo ocenjevanje vin. Degustacijska komisija, ki jo je vodil Darko Marjetič, je takrat ocenila 51 vzorcev, od katerih sta bila 2 izločena zaradi samorodnice. Ocenjena vina so bila: 34 vzorcev cvička, 6 vzorcev črnega in 9 vzorcev belega vina. Najvišja mesta so zasedli Klenovšek Alojz – Trnovec za cviček (14,1 točk), Sinkovič Avgust – Brezovo za belo (15,6 točk) in Možic Ivan – Sevnica za »črno« vino (14,5 točk). Na diplome, ki so jih podelili sodelujočim, sta se podpisala Mira Možic, kot tajnik in Alojz Rupar, kot predsednik OVO Sevnica–Boštanj.".

V soboto, 12. februarja 2022 smo izvedli 40. društveno ocenjevanje vin. Jubileju primerno smo zbrani nazdravili s penino. Čestitke vsem sodelujočim in velika zahvala vsem, ki ste sodelovali pri izvedbi - tako degustatorjem dveh 5 članskih komisij, kakor tudi članom tehnične ekipe, ki so zbrali in pripravili vzorce ter obdelali rezultate. 

ocenjevanje naslovna

icon acrobatRezultati ocenjevanja >>>
Trendi ocenjevanj po letu 2000 >>>

Preberite več

40. društveno ocenjevanje vin

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj organizira jubilejno, 40. društveno ocenjevanje vin.

"Vsaka trta ima svojo zgodbo in svojo zgodovino. Tudi vsako vino ima svojo zgodbo in svojo zgodovino. Svojo zgodbo in svojo zgodovino imamo tudi vinogradniki, naše društvo in naša društvena ocenjevanja vin.", smo zapisali pred 10 leti. Štiri desetletja ocenjevanj so lepo in zavidljivo obdobje. V tem času je bilo v našem društvu ocenjenih okvirno 4500 vzorcev vin. K sodelovanju vabljeni tudi letos.

1.ocenjevanje

(diploma s 1. društvenega ocenjevanja vin v Sevnici, 1982 - pred 40 leti, krasi zidanico Alberta Ruparja)

Preberite več

Praznik Sv. Vincenca

vincencTudi vino ima svoje praznike. Ne zato, da bi se odpočilo, temveč zato, da imamo priložnost, da z njim brezskrbno nazdravimo. Med njimi je tudi praznik Sv. Vincenca, ki ga praznujemo danes, 22. januarja.

Poleg nekaterih krajev vinorodne Slovenije, ga praznuje tudi naša soseda Hrvaška. Prav tako kot Sveti Martin je tudi Sveti Vincenc zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. Na praznik se pogosto gleda kot na vinarsko novo leto, ki napoveduje novo odlično letino. Po starih običajih vinarji pred sončnim vzhodom odrežejo košček vinske trte, ga položijo v vodo in postavijo na toplo. Zelena vinska trta na ta način pokaže kako je preživela zimo in kakšno letino lahko pričakujejo vinogradniki. Velja tudi, če je na dan Svetega Vincenca sončno, da bo prihajajoča letina dobra. Iz tega izhajajo številni pregovori, kot naprimer: “Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči.”  In danes, na dan Sv. Vincenca, je bil krasen sončen dan!

Na nedeljo, ki prazniku sledi, po običaju obrežemo tudi modro frankinjo, ki od leta 2007 raste v grajskem vinogradu v Sevnici. Zaradi znanih razmer, letošnji praznik ne bo potekal kot običajno in kot bi si želeli. Verjamemo, da bo kmalu bolje. Za zdravje!

(povzeto po https://winetastingljubljana.com/sl/6-najpomembnejsih-praznikov-vina-v-sloveniji/)

Zimska rez vinske trte

joskoZimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo bodočega vinskega letnika. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj za kakovost vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Delo društva v 2021, srečno v novem letu 2022

novoleto2022

Društvo od marca 2020 deluje v posebnih razmerah. Upravni odbor kljub vsemu komunicira, aktivno deluje in se občasno sestaja.

Zaradi ukrepov, ki omejujejo večja druženja, v letošnjem letu ni bil izveden občni zbor. Finančno poročilo, poročilo predsednika za leto 2020 in plan dela za 2021, je zato v začetku leta 2021 izjemoma potrdil Upravni odbor. V februarju smo obeležili 20 let naše spletne strani, ki je glede na obisk in obseg, presegla pričakovanja, ki smo jih postavili pred dvema desetletjema. V času, ki ga živimo, predstavlja pomembno funkcijo obveščanja in ohranjanja naših stikov, pa čeprav v digitalni obliki. Na naši spletni strani smo vam tudi v letu 2021 posredovali več strokovnih napotkov o prehrani in zaščiti vinske trte, napotke za nego vin in izvedbo letošnje trgatve ter druge aktualne informacije. ZDVD je izvedla dopisno skupščino in izvolila novo vodstvo, pri tem smo sodelovali. Spomladi smo uspešno izvedli 39. društveno ocenjevanje vin, žal brez uradne podelitve diplom in priznanj. Z vzorci naših vin smo bili prisotni na 49. Tednu cvička in dosegli odlične rezultate, v juniju smo se v omejenem številu udeležili tudi zaključne prireditve Tedna cvička. Sodelovali smo v izboru županovega vina, realizirali smo dve odlično obiskani strokovni ekskurziji – na 59. kmetijsko živilski sejem ter na Koroško in Štajersko. Na predavanje o trgatvi smo vas povabili v Tržišče, organizirano je bilo za vsa vinogradniška društva, ki delujejo v naši občini.

Žal nismo uspeli izvesti pohoda po vinskih goricah, strokovnih predavanj in delavnice senzorike za ocenjevalce vin iz našega društva. 

Leto 2022 bomo pričeli s pripravami na izvedbo jubilejnega, 40. društvenega ocenjevanja vin, na katerem bomo ocenili odlična vina, ki jih ponuja letnik 2021. Upamo, da bo izvedljiv občni zbor, na katerem bomo izpeljali tudi redne volitve v organe društva. Še ena pomembna obletnica nas čaka v naslednjem letu – minilo bo 50 let, ko so vinogradniki iz Sevnice in Boštanja, skupaj z drugimi, 110 delegati, v letu 1972, ustanovili Društvo vinogradnikov Dolenjske. S tem obeležujemo tudi začetek organiziranega druženja in dela naših vinogradnikov in vinarjev, oz. našega društva.

Članice in člane društva vabimo, da poravnate članarino za leto 2022. Poravnate jo lahko tudi s položnico, ki jo boste prejeli v naslednjih dneh, v tem primeru navedite svoje ime in priimek, da zagotovimo sledljivost. Članarino pa lahko kot vedno poravnate tudi pri poverjenikih, ki so: Herman Radej, Janez Kodeh, Branko Žibert in blagajnik Aleš Germovšek. Za vas smo pripravili koledarje (vinogradniški motivi), razdelili jih bomo razdeliti preko poverjenikov ali blagajnika, kjer so vam na voljo, oz. se bomo glede na situacijo primerno organizirali. Članarino boste lahko plačali tudi ob oddaji vzorcev za društveno ocenjevanje vin, upamo da ga bomo v februarju 2022 lahko izvedli.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih