DV Sevnica-Boštanj - Poskrbimo tudi za naša vina

glava mobile

Poskrbimo tudi za naša vina

cisterneVina letnika 2020 zorijo in se razvijajo, želimo, da bi pridobivala na kakovosti. Dvig temperature v kleteh in posledično v vinih, lahko pospeši določene reakcije - tudi tiste, ki jih ne želimo. Če smo vina žveplali pred časom, je zelo verjetno upadla koncentracija prostega žveplovega dioksida, kar vodi do oksidacije!

Za optimalne pogoje zorenja je potrebno še naprej preprečevati dostop zraka (polni sodi, oz. cisterne zatesnjene z inertnim plinom ali s parafinskim oljem) in zagotoviti, da ima vino dovolj prostega žvepla .

Priporočljiva koncentracija prostega žveplovega dioksida - SO2 (ki mu vinogradniki pogovorno pogosto rečemo kar "žveplo") je najmanj 15 mg/l. Pri cvičku je predpisana zgornja koncentracija za vina v prometu omejena s 25 mg/l, pri ostalih vinih normalne trgatve pa 35 mg/l. Pri žveplanju in med zorenjem se določeni del dodatka veže. Med vezanim in prostim žveplom obstaja ravnotežje, ki je odvisno predvsem od pH vrednosti in temperature. Žveplov dioksid ima največjo topnost v vinu pri 10 °C. Reakcija vezave žvepla s porabniki je končana v dveh do šestih urah, vina je po dodajanju žveplove kisline (torej v tekoči obliki) potrebno rahlo premešati. Pri vinih z nižjo pH vrednostjo (višja vsebnost kislin) si lahko privoščimo nižjo koncentracijo, saj je v takih vinih večji delež v molekularni (nevezani) obliki, kot SO2. Čezmerna količina SO2 je zdravju škodljiva. Pri vsebnosti nad 50 mg/l prostega SO2 je pri pokušanju mogoče zaznati pekoč vonj po žveplovem dioksidu.

Več o žveplanju vin >>>