Trgatev 2025

Podatki dozorevanja grozdja (KGZ Novo mesto) >>>
Napotki za kletarjenje letnika 2025 (KGZS Novo mesto) >>>
Uporabne povezave za trgatev:
- korelacijska tabela (SLADKOR - GOSTOTA - ALKOHOL) >>>
- približno določevanje nepovretega sladkorja z refraktometrom>>>
- Excel: tipizacija vin (izračun alkoholne stopnje in deleža za največ 5 vin) >>>
- dosladkanje - korekcija alkoholne stopnje >>>
- Pravilnik o kontroli kakovosti grozdja v času trgatve >>>
VEČ O TRGATVI >>>
Pomen mikroorganizmov pri pridelavi vina (D. Bavčar, 2017)
Pri trgatvi in predelavi poškodovanega in nagnitega grozdja se od vinarja zahteva še posebno odgovornost. Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, suhega ledu, dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in hrane za kvasovke so dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri predelavi grozdja. Glede na zdravstveno stanje grozdja in možnost hlajenja drozge in mošta svetujemo razsluzenje moštov z dodatkom tudi do 0,8 do 1,2 dl 5-6% raztopine žveplaste kisline na 100 l mošta in ustreznih čistil. Pri uporabi bistril je primerna kombinacija kalijevega kazeinata in želatine ali kombinacija bentonita, želatine ter kremenčevega čistila. Ob hujših primerih gnilobe je priporočljiv tudi dodatek aktivnega oglja.
Zakonodajna zahteva za minimalni volumenski delež naravnega alkohola za deželno vino PGO je 8,1 % vol (62 °Oe), za kakovostno vino ZGP 8,5 % vol. (64,5 °Oe), vendar mora biti minimalni volumenski delež dejanskega alkohola tako pri deželnem vinu PGO, kakor tudi pri kakovostnem vinu ZGP 8,5 % vol. Pri pridelavi vina cviček PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj posameznih sort ter na vsebnost skupnih kislin. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 vol.% alkohola (v povprečju največ 74,5°Oe) in najmanj 5,5 g/L skupnih kislin.
V primeru, ko želi pridelovalec pridelati vino z označbo vrhunsko vino ZGP, mora predhodno pridobiti mnenje pooblaščene organizacije o ustreznosti količine in kakovosti grozdja za pridelavo vrhunskega vina, zlasti glede stopnje naravnega alkohola in zdravstvenega stanja grozdja. V tem primeru mora pridelovalec grozdja, namenjenega za predelavo v vrhunsko vino ZGP najmanj 8 dni pred trgatvijo opraviti predprijavo trgatve, dva dni pred trgatvijo pa tudi prijavo roka trgatve pri pooblaščeni organizaciji. Grozdje, namenjeno pridelavi v vrhunsko vino, mora ob trgatvi dosegati najmanj 84°Oe, ob pregledu v vinogradu najmanj 80°Oe. Če grozdje v vinogradu, ob pregledu ne dosega 80°Oe, pridelovalec ne more zaprositi za ponovni pregled. Na grozdju, ki je namenjeno za pridelavo vrhunskega vina posebne kakovosti mora biti prisotna žlahtna gniloba. Sladkorne stopnje tega grozdja v vinogradu pa morajo biti najmanj:
- pozna trgatev 91°Oe,
- izbor 102°Oe,
- jagodni izbor 127°Oe
Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na 44. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2025.




