Trgatev 2018

trgaSvetujemo, da pozorno spremljate stanje v svojem vinogradu in se na osnovi sladkorne stopnje, stopnje kislin, zdravstvenega stanja in želenega karakterja vina, odločate o optimalnem terminu trgatve. Podatke o parametrih dozorevanja grozdja, ki jih za Vinorodno deželo Posavje spremlja KGZ Novo mesto in več napotkov, najdete na povezavi: spremljanje dozorevanja grozdja

NAPOTKI PRI KLETARJENJU LETNIKA 2018 (KGZS Novo mesto) >>> novo2

V nadaljevanju ponujamo nekaj uporabnih povezav za trgatev:

presanje

Žametovka, namenjena za predelavo v vino cviček PTP, naj ima sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevina nad 70°Oe in modra frankinja ter laški rizling nad 80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin. Tudi pri pridelavi vin beli bizeljčan PTP in rdeči bizeljčan PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj. Beli bizeljčan ima lahko največ 12,5 %, rdeči bizeljčan pa največ 12,0 % vol. dejanskega alkohola.

kvasovkeNaj ponovimo še, da s skupnim trganjem (mešanjem) kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja znižamo kakovost celotnega pridelka. S tem namenom spodbiramo poškodovano, neobarvano grozdje, uvele in suhe jagode, pa tudi grozdje, poškodovano od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke. Upoštevajte karenco uporabljenih botriticidov in FFS v izogib težavam s fermentacijo.

VEČ O TRGATVI>>>

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop