Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

27. društveno ocenjevanje vin (februar 2009)

Konec februarja 2009 smo v društvu izvedli 27. ocenjevanje vin, ki se ga je udeležilo precej naših članov, ki so v oceno zaupali 140 vzorcev svojih vin. Dvema 7 članskima degustacijskima komisijama sta predsedovala Darja Bovha, enologinja Kleti Bistrica in Jože Simončič, enolog Kartuzije Pleterje. Čestitamo vsem, ki ste uspešno sodelovali na 27. društvenem ocenjevanju vin.

Rezultate ocenjevanja najdete TUKAJ.

Društveno ocenjevanje je zahteven projekt, ki vključuje sodelovanje mnogih zvestih članov. Upravni odbor društva se vsem, ki ste nam pomagali, iskreno zahvaljuje.

ocenj2009,3

Zbiranje, evidentiranje in označevanje vzorcev za 27. društveno ocenjevanje vin je opravila tehnična komisija 26. februarja 2009 v sestavi štirih članov. Vzorci so bili primerno skladiščeni, vrstni red na ocenjevanju je naključno postavila tričlanska komisija neposredno pred ocenjevanjem. ocenj2009,1

Na ocenjevanju vin, ki je bilo 28. februarja od 9. do 12. ure v Gostišču Dolinšek, so bili zagotovljeni odlični pogoji ocenjevanja, ki vključujejo primerno temperaturo vzorcev, osvetljenost, zbranost ocenjevalne in tehnične ekipe, nemoten potek ocenjevanja, strežbo in napoved vzorcev, kakor tudi diskretnost oz. anonimnost.

Ocenjevanje in obdelava rezultatov je potekalo skladno s prakso preteklih let oz. po Pravilniku o ocenjevanju Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, po 20 točkovni Buxbaumovi metodi, ki je v Sloveniji prevzeta kot uradna metoda za ocenjevanje vin pri pooblaščenih organizacijah. Metoda vključuje določeno število točk za bistrost, barvo, vonj in okus. Vina, ki skupno ne dosežejo 14 (od maksimalno možnih 20) točk, so izločena iz ocenjevanja.

ocenj2009,2Vina so bila ocenjena v dveh komisijah, po mnenju predsednikov komisij in ostalih ocenjevalcev pa lahko govorimo o povprečnem do prav dobrem letniku.

OCENJEVALNA KOMISIJA I (predsednik Darja Bovha)
Komisija je ocenila rdeče in bele zvrsti (z izjemo cvičkov in sremičana) ter bela sortna vina. Komisija je bila zelo navdušena nad belimi zvrstmi, manj nad rdečimi, med katerimi je bilo nekaj vin motnih. Bele zvrsti so v glavnem harmonične, prijetno razkisane, prijetnega okusa in vonja. Večina belih zvrsti je zasluženo dosegla kakovostni razred. Komisija je razočarana nad nekaterimi belimi sortnimi vini, od katerih je bilo pričakovati več telesa, skladnosti vonja in barve, sploh če vina primerjamo z vzorci prejšnjih ocenjevanj. Pri nekaterih belih vinih izstopa nepovreti sladkor, ki ni najbolj skladen s kislino in telesom, pri nekaj vzorcih je bilo opazno prežveplanje. Komisija je ocenila tudi dve predikatni vini, ki sta zasluženo dosegla vrhunski kakovostni razred. Pri obeh je nagrajena uglašenost vseh sestavin, vključno s sladkorji, ekstraktom, barvo, botritisno noto in telesom.

OCENJEVALNA KOMISIJA II (predsednik Jože Simončič)
Komisija II je ocenila cvičke, sremičana, rose in rdeča sortna vina. Komisija je izločila več vin kot običajno, pretežno na račun bekserja, ki se pojavlja pri skoraj četrtini vzorcev. Sicer je večina izločenih vin bogatih in obetajo tudi za naprej, vendar po odpravi bekserja, ki ne bi smel biti prevelik problem. Uvrščeni cvički so bili zelo solidni, sveži, korektno obarvani in polni. Dva vzorca cvička sta bila zaradi premalo izraženih karakteristik cvička, prekategorizirana v deželno rdeče vino. Tudi cviček letnika 2007 je še prijeten in svež. Lepo in solidno vino sta tudi žametovka in portugalka, pri šentlovrenki in zweigeltu pa se žal pojavlja neodpravljeni bekser. Pri vinu rose je zaradi rahlega ostanka sladkorja del komisije vino ocenil nižje. Sremičana sta bila prijetna, vendar precej različna. Oba polna, prvi z več taninske osnove in polnosti. Pretiranega navdušenja nad modrimi frankinjami ni, saj je komisija zaradi bekserja in pri dveh frankinjah še rahle oksidacije, izločila 10 vzorcev. Pri nekaterih frankinjah so opazne pomanjkljivosti v harmoniji, kar se odraža z višjimi kislinami in grobosti. Komisija je ocenila tudi tri barikirane vzorce, eden je žal izločen zaradi pomanjkanja žvepla oz. oksidacije, druga dva pa sta zaenkrat še precej groba.

Oba predsednika komisij sta pohvalila organizacijo in potek ocenjevanja. Kljub večjemu deležu izločenih vin, je občutek na splošno dober, tudi zato, ker je večino izločenih vin možno korektno skletariti in odpraviti pomanjkljivosti.

Tehnična komisija je obdelala rezultate prejetih ocen za posamezna vina. V tehnični komisiji je sodelovalo pet članov, dodatno pa še dva natakarja in somellier. Za vsako vino je bila končna ocena izračunana kot srednja vrednost petih (od sicer sedmih) ocen, najvišja in najnižja ocena sta bili namreč izvzeti iz izračuna. Vzorec je bil izločen, če je so najmanj trije ocenjevalci zaznali napako ali bolezen in jo navedli iz šifranta bolezni in napak.

 

Čestitka župana Občine Sevnica Srečka Ocvirka in predsednika društva Milana Simončiča

zupan,ocvirk

 

SPOŠTOVANE VINOGRADNICE IN VINOGRADNIKI, ČLANICE IN ČLANI DRUŠTVA VINOGRADNIKOV SEVNICA–BOŠTANJ

 

Skrb za vinograd je od nekdaj združevala in povezovala ljudi v lokalni skupnosti. Vinogradništvo z vinarstvom je pomembna gospodarska panoga tudi pri nas. Ne le zaradi svoje gospodarske vloge, ampak tudi zaradi ohranjanja tipičnega videza kulturne krajine ter nepogrešljivosti v ponudbi kulinarike in v turistični ponudbi.

Kot najstarejše društvo vinogradnikov v občini Sevnica ste že zelo zgodaj začutili potrebo po usmerjenem strokovnem delu, izobraževanju in izmenjavi izkušenj na področju pridelave vina. Številna priznanja z različnih ocenjevanj dokazujejo, da ste s svojo prizadevnostjo, večletnim trudom in pridobljenim strokovnim znanjem bistveno prispevali k dvigu kakovosti pridelave, kletarjenja ter tudi trženja in promociji vinske kulture.

V vinu je ujeto sonce, ki ga zori, zato se njegova energija prenaša na vse, ki ga uživajo. Vino je odlično dopolnilo k hrani, zdravi in krepi, včasih tudi omami, vedno pa združuje skrbno delo vinogradnika in vinarja ter nosi v sebi značilnosti pokrajine od koder izvira.

Iskreno čestitam vsem članom za uspešno delo društva v lanskem letu, kakor tudi za vaš pridelek lanskega leta. Hkrati želim vsem dobro in kakovostno letošnjo letino, veliko zadovoljstva pri delu z vinom in vinogradom, kar naj vas združuje in povezuje še naprej.

Srečko Ocvirk, Župan Občine Sevnica

msimoncic

 

SPOŠTOVANI PRIJATELJI!

 

 

Leto je naokrog, spet se srečujemo na tradicionalnem, že 27. društvenem ocenjevanju vin. Tudi letos ste nam v presojo zaupali lepo število vaših vin, za katera skrbno in vestno skrbite in jih negujete v vaših kleteh.

Kvaliteta je rezultat znanj in izkušenj, pridobljenih z dolgoletnim delom, včasih tudi večih generacij. Ozrimo se desetletja nazaj in poglejmo v našo vinogradniško tradicijo. Ko o vinih pripovedujejo naši predniki, že ko prelistamo društvene biltene zadnjih desetih let, hitro spoznamo, da z vsako trgatvijo pijemo boljša vina. V eni od knjig publicista Draga Medveda je zapisano opažanje kronista iz 19. stoletja: »Če bi bila Krka šmarnica, bi bila njena struga popolnoma suha.«. Danes razumemo, da količina popitega vina ni več kriterij, po katerem bi sodili o vinski kulturi in kvaliteti. Izkaznica vina je kakovost, v katero so vpeta svežina, pitnost, polnost, zdrava pridelava in harmonija. In vedno več tako kakovostnih vin se znajde v naših kleteh, na naših mizah ob okusnem obedu, zgolj ob prijateljskem pomenku v zidanici ali pri kupcih naših vin.

Ocenjevalci naših vin lahko pritrdijo napisanemu, še posebej tisti, ki naša vina ocenjujejo že vrsto let. Vina postajajo boljša, verjamemo da tudi po zaslugi strokovnega dela našega društva, za napredek v kakovosti naših pridelkov se bomo trudili še naprej. Čestitam pridelovalcem in želim, da kakovostno grozdje potrgamo tudi to jesen. In naj nam Martin prinese lepih, svežih, zdravih in harmoničnih vin, ob katerih bomo ponosni.

Milan Simončič, Predsednik društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih