Lepo martinovanje vam želimo
V naslednjih dneh, tj. 11. novembra, goduje sv. Martin. V vinorodni Sloveniji martinovo predstavlja star ljudski praznik, ki naznanja konec dela na poljih, vrtovih in sadovnjakih ter dan, ko se poslovimo od mošta. V dneh okoli 11. novembra vsako leto po Sloveniji pripravljamo različna praznovanja, predstavitve in pokušine mladega vina. Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj tudi letos tradicionalno sodeluje pri blagoslovu in pokušini mladih vin na Razborju, ki bo v nedeljo 10. novembra po maši.
Na tradicionalno martinovanje vabi tudi naše sosednje vinogradniško društvo, in sicer na Studenec v soboto 9. novembra (več o dogodku >>>).
Kakorkoli že praznujemo spomin na sv. Martina pa je pomembno, da ne pozabimo na globlji pomen, ki prihaja od tega skromnega dobrosrčnega moža. Ob nazdravljanju s kozarcem vina se zahvalimo za izobilje v življenju in, če se le da, naredimo kaj tudi za druge, kot je to počel sv. Martin.
Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo lepo praznovanje.
Novosti pri označevanju vin

Leta 2021 sprejeta Uredba (EU) 2021/2117 uvaja glede označevanja vina dodatne zahteve glede obveznih navedb iz 119. člena Uredbe (EU) št. 1308/2013 in 1169/2011, tako se dodaja obvezne navedbe, in sicer:
- hranilno vrednost vina,
- seznam sestavin v vinu,
- dopolnjen seznam alergenov, katere je potrebno navesti na embalaži ali na etiketi pritrjeni nanjo, tj. poleg SO2, jajčnih beljakovin in mlečnih beljakovin še pšenične beljakovine.
Tržnim pridelovalcem vin lahko v zvezi s tem pomagajo v enološkem laboratoriju KGZS - Zavoda Novo mesto, kot pooblaščeni organizaciji za oceno vina. Na željo pridelovalca kreirajo tudi QR kodo, ki vsebuje izračunano energijsko vrednost, hranilno vrednost in seznam sestavin. Podrobnosti najdete na povezavi: https://www.kmetijskizavod-nm.si/uploads/kgz_nm/vinogradnitvo_vinarstvo/NOVOSTI_PRI_OZNA%C4%8CEVANJU_VINA_SPLET.pdf
Nega mladih vin
Med fermentacijo moštov s poskušanjem redno spremljamo potek alkoholnega vrenja, opazujemo mošt (izhajanje ogljikovega dioksida) in z refraktometrom preverjamo upadanje sladkorne stopnje. Morebitne težave s prekinitvijo fermentacije odpravljamo takoj, pojavljajo se predvsem takrat, ko temperatura mošta pade, kjer nismo dodali kvalitetnega nastavka selekcioniranih kvasovk ali je bil odmerek žvepla previsok. Včasih za ponovno vzpostavitev vrenja zadostuje že korekcija temperature in premešanje droži, bolj učinkovito pa prekinjeno vrenje vzpostavimo s ponovnim dodatkom selekcioniranih kvasovk, ki jih pravilno pripravimo po navodilu proizvajalca.
Med alkoholnim vrenjem skrbimo za dobro zračenje kleti, oz. odvajanje ogljikovega dioksida, ki je eden od produktov vrenja in zaradi svoje teže izpodriva zrak!
Zaključek fermentacije potrdimo z okušanjem in z refraktometrom (okvirno: pri < 6 BRIX je večina moštov povretih, tabela>>>). Pri moštih z višjo sladkorno stopnjo, se pred koncem vrenja odločamo o morebitni kontrolirani prekinitvi vrenja (za pridelavo vin z ostankom sladkorja), kar naredimo z ohlajanjem, žveplanjem in pretokom.
62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem
Vabimo vas, da z nami obiščete 62. kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni sejem v tem delu Evrope. Obisk sejma bomo izvedli v torek, 27. avgusta 2024. Odhod avtobusa iz AP Sevnica bo ob 6:30. Postanki avtobusa v rondoju v Šmarju in pri Mercatorju v Boštanju.
Popoldne bomo preživeli na turistični kmetiji PUKLAVEC v jeruzalemskih goricah.
Povratek v Sevnico načrtujemo okoli 21. ure. Vaše prijave (do popolnitve avtobusa) zbiramo v poslovalnici KOC v Sevnici.
Strokovna ekskurzija na Štajersko
Članice in člane društva smo popeljali na prvo letošnjo strokovno ekskurzijo. 8. junija 2024 smo obiskali vinorodno Štajersko, in sicer Kartuzijo Žiče, domačijo Gora pod lipo na Bistriškem Pohorju, vinsko klet Zlati Grič v Slovenskih Konjicah in stolp Kristal v Rogaški Slatini.
na obisku kleti Zlati Grič v Slovenskih Konjicah
Ogledali smo si ostanke Žičke kartuzije in z zanimanjem prisluhnili pripovedi o življenju samostanskih kartuzijanov, ki so v letih med 1160 in 1782 v dolini Janeza Krstnika spisali zanimivo zgodbo. Ogled kartuzije je popestrila demonstracija lončarstva in predstavitev prve slovenske domače apoteke.
Na domačiji Gora pod lipo so nas prijazno sprejeli v novi obokani kleti, kjer je enologinja Darja Bovha predstavila vina in vinogradniško tradicijo Bistriškega Pohorja. Prepustili smo se užitkom ob njihovi odlični domači kulinariki.
Na ogledu sodobne vinske kleti Zlati Grič v Slovenskih Konjicah smo se seznanili z njihovo tehnologijo in uspešno vinsko zgodbo, ki nastaja na edinstvenih gričkih nad Slovenskimi Konjicami. Zvesti ostajajo večstoletni vinogradniški tradiciji, ki so jo tja prvi prinesli kartuzijanski menihi. Kartuzija in Zlati Grič sta povezana še danes, v kleteh in tišini Žičke kartuzije namreč zorijo njihove penine. Odkrivali smo raznoliko paleto okusov konjiških vin in bili navdušeni nad arhitekturo sodobne vinske kleti.
Povzpeli smo se na stolp Kristal v Rogaški Slatini, ki je z višino 106 m najvišji stolp in hkrati najvišja stavba v Sloveniji.
Nekaj vtisov o prijetnem druženju najdete tudi v naši fotogaleriji >>>
