Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Srečanje s predstavnikom Bayer CropScience

canje 2015

Na Čanju, v vinogradu Jožeta Mirta, je v sredo 15. julija potekalo srečanje s strokovnjakom podjetja Bayer CropScience. Strokovni sodelavec Gal Motore je podrobneje predstavil delovanje pripravkov za varstvo vinske trte omenjene družbe. Na kratko je povzel, kaj se je dogajalo v vinogradu in predstavil opravila, ki jih moramo še opraviti pred trgatvijo. Opozoril je tudi na trenutno velik potencial za nastanek oidija, pa tudi peronospore, kar se v zadnjih dneh že kaže v nekaterih vinogradih. Nihanja med nočno in dnevno temperaturo ter visoka zračna vlaga namreč ustvarjajo idealne pogoje za nastanek bolezni. Okoli 50 zbranim vinogradnicam in vinogradnikom je svetoval, da zdrave vinograde ohranimo do trgatve, zaenkrat namreč v večini vinskih goric kaže, da se nam morda po nekaj letih spet obeta dobra in obilna trgatev. Prijetno srečanje smo zaključili v sproščenem in veselem razpoloženju, kot se za vinogradnike, ki se zberejo v zidanici med vinogradi, tudi spodobi.

Fotogalerija>>>

Praznik godbe "Blanški vinogradniki"

godba15let

Blanca, 11. 7. 2015 (foto: Jože Teraž)

Godbenice in godbeniki Blanški vinogradniki so svečano obeležili prvih 15 let aktivnega delovanja. Na Blanci so v soboto, 11. julija pripravili slavnostni koncert, popestrile so ga sevniške mažorete, folklorna skupina iz sosednje Hrvaške, tercet Klinc in druge godbe. Na prireditvi je predsednik godbe Roman Kragl pisno zahvalo za sodelovanje podelil tudi našemu društvu. V imenu Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj je članice in člane godbe nagovoril predsednik Jože Simončič, jim čestital za uspešno delo v preteklosti in zaželel uspešno delo tudi v bodoče. 

Preberite več ...

Ohranimo zdrave vinograde

oidij 2015

Trenutno je v vinogradih visoka talna vlaga, kar zagotavlja tudi visoko zračno vlago ponoči, ki je še toliko bolj izrazita zaradi relativno nizkih nočnih temperatur za ta čas. Velika razlika med nočno in dnevno temperaturo ter visoka zračna vlaga so idealni pogoji za pojav oidija (slika levo). Še posebej moramo biti pozorni v vinogradih, kjer je bila okužba že lansko leto. Za uspešno varstvo ni dovolj le opraviti škropljenje, ampak je potrebno opraviti tudi vsa ampelotehnična (zelena) dela, kot je pletev mladic in delno odstranjevanje listja v območju grozdja. Le tako lahko zagotovimo, da bo aplikacija uspešna.

Mladice in jagode so sedaj v fazi intenzivne rasti in zato tudi zelo občutljive za okužbo s peronosporo.

Letošnji nastavek je eden izmed najmočnejših v zadnjih letih. To seveda pomeni, da bo potrebno za kvaliteten pridelek del nastavka odstraniti in trto dobro in pravilno prehraniti. V tej fazi je trta velik potrošnik fosforja in kalija.

(vir: Karsia d.o.o. 1. 7. 2015)

Obiskali smo hrvaško Zagorje

zagorje2015

Realizirana je bila prva strokovna ekskurzija v letošnjem letu, v torek 25. avgusta sledi še obisk sejma v Gornji Radgoni.  V soboto, 13. junija, smo se odpravili na pot proti hrvaškem Zagorju, kjer pridelujejo vina naši sosedje. Pokrajino sooblikuje preplet čudovite narave, številnih dvorcev, odlične kulinarike in naraščajoče število vrhunskih vin. V Kumrovcu smo si ogledali etno vas in prisluhnili vodički, ki nam je predstavila življenje in običaje v tem delu Hrvaške v bližnji in daljnji preteklosti. Sledil je obisk posestva Vuglec breg pri Krapini, z degustacijo vin, ogledom kleti in malico. Vina in vinograde nam je prijazno predstavila enologinja njihove kleti. Dvor Trakoščan nas je očaral s svojo bogato zgodovino, ohranjenimi zbirkami in opremo gradu. Naše prijetno druženje smo zaključili v Mariji Bistrici na vinariji Micak, s poznim kosilom, degustacijo njihovih najboljših vin in predstavitvijo njihove dejavnosti. Z nami je bil lastnik Mladen Micak. Naši gostitelji so nas prijazno in prisrčno sprejeli, kjerkoli smo bili, v prijetni in razpoloženi družbi smo skupaj preživeli lep poletni dan, ki ga bomo zagotovo še kdaj ponovili. 
 

43. Teden cvička

DSC 0429

Udeležili smo se otvoritve 43. Tedna cvička. V svečani povorki, 29. maja smo sodelovali članice in člani vinogradniških društev, včlanjenih v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske. Prisostvovali smo kronanju novega kralja cvička, Franca Kobeta in razglasitvi novega ambasadorja cvička, Janeza Živiča. Obema smo ob podelitvi častnih naslovov iskreno čestitali. Utrip o petkovem dogajanju iz prireditve v Kostanjevici na Krki, lahko podoživite v fotogaleriji, v našem spletnem albumu.  FOTOGALERIJA>>>

princesa,kralj

Delegati društva smo v nedeljo, 31. maja sodelovali še na redni skupščini ZDVD, na kateri smo sprejeli poročila predsednika zveze Matjaža Jakšeta, blagajnika in poročilo Nadzornega odbora. Predstavila sta se nova, tj. 17. cvičkova princesa Eva Somrak, ki je bila izbrana v soboto in novi kralj cvička Franc Kobe (slika levo). Sprejet je bil program dela za naslednje leto.

Med prejemniki velikih zlatih medalj, podelitev je sledila po skupščini, sta bila tudi člana našega društva – Alojz Zalašček za vino cviček in Alojz Fon, za vino modra frankinja barrique. Rezultate ocenjevanja in razdelitev medalj po društvih najdete na povezavah: 

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

Karsia logotype CMYK color positive FOR PRINT  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

milsoim modro

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih