DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Zlata trsna rumenica

V zadnjem času se soočamo s povečanim obsegom okužb v vinogradih s trsnimi rumenicami. Vemo, da širjenje lahko preprečimo le s striktnim izvajanjem predpisanih ukrepov. Potrebno je zatirati prenašalca ameriškega škržatka in odstranjevati vse simptomatične trte.

Kar se tiče razširjenosti okužb je naše območje trenutno razdeljeno na dva dela: okuženi del v katerega spadajo občine Dolenjske Toplice, Straža, Mirna peč, Novo mesto, Šentjernej, Kostanjevica na Krki, Krško in Brežice ter na varovalni pas (ostale občine, med katere spada tudi občina Sevnica). V okuženem območju kjer je teh okužb več, morajo lastniki odstranjevati rastline sami, brez predhodne laboratorijske potrditve. Za te odstranjene trte je vlada sprejela poseben ukrep pomoči v obliki finančnega nadomestila, ki ga lahko uveljavljajo vinogradniki v prej omenjenih občinah in se ga dodeli za čas trajanja programa za obdobje do 31. decembra 2025. Finančno nadomestilo se upravičencem dodeli, če skupna višina finančnega nadomestila na posameznega upravičenca presega 100 eurov. Vinogradnik mora za pridobitev finančnega nadomestila izpolnjevati določene pogoje (urejeni GERKI in dokument fitosanitarnega preglednika).

Ravno tako spodbujamo vinogradnike, ki imate vinograde v varovanem pasu (torej tudi občina Sevnica) in ste opazili okužbe, da pokličete pristojne in se naročite na vzorčenje (kontakt: Karmen Rodič 051 343 121 ali Iva Imperl 031 731 876). Osnovne informacije lahko dobite tudi na izpostavi kmetijsko svetovalne službe v Sevnici.

Več o zlati trsni rumenici >>>

Pripravljamo se na trgatev

grozd2015Od pomladi si prizadevamo, da vinograde ohranimo v zdravem stanju in da jeseni potrgamo kvalitetno in zdravo grozdje. V proces, katerega rezultat je kakovostno vino, vstopajo vloženo delo, znanje, izkušnje, razpoložljivost in primernost kletarske ter vinogradniške opreme, uporabljena enološka in fito-farmacevtska sredstva ter oskrba vinske trte s hranili. Zaenkrat se skoraj povsod nakazuje uspešen vinski letnik, vendar se do trgatve lahko še marsikaj spremeni.

Še je čas, da razbremenimo preveč naložene trte in s tem dvignemo kakovost grozdja, ki ga bomo potrgali. Zaključujemo z zaščito proti boleznim vinske trte (škropljenji) in pazimo na karenco uporabljenih FFS.

Zorenje grozdja

Z dozorevanjem na trti, poleg zorenja grozdja, potekajo še druge spremembe: dozorevanje lesa, listja in razvoj zimskih očes. V grozdnih jagodah med zorenjem upada koncentracija in se spreminja sestava kislin, narašča pa vsebnost sladkorjev. V določenem trenutku se vsebnost sladkorja ne povečuje več, nastopi t.i. polna ali naravna zrelost grozdja. Jagode v tej fazi dosežejo največjo težo in vsebnost sladkorja, arome v jagodi so optimalno razvite, barva jagod je sortno značilna, v pecljevini ni več škroba, jagoda ne sprejema več asimilantov. Koncentracija sladkorja v grozdni jagodi se lahko še povečuje, če jagodo v fazi polne zrelosti napade glivica Botritis-a, ki se razvije v plemenito gnilobo. Glivica na površini jagode ustvari veliko drobnih por, skozi katere izhlapeva voda, sladkor pa ostaja in se koncentrira. Iz takega grozdja, seveda na račun zmanjšanja količine, dobimo vina posebnih trgatev: pozne trgatve, jagodne izbore, suhe jagodne izbore in ledena vina.

Pripravimo se na trgatev!

Zdaj je čas, da se na trgatev dobro in v miru pripravimo: naredimo plan, pregledamo in očistimo potrebno opremo, klet, nabavimo enološka sredstva ipd. Za kletarja je trgatev tudi skrb, odgovornost in krona celoletnega dela. Obsega trganje in sprejem grozdja, razsluzenje oz. maceracijo, pravilen dodatek enoloških sredstev, pripravo na alkoholno vrenje, izvedbo in kontrolo vrenja, morebiten biološki ali kemijski razkis ter nego mladega vina do prvega pretoka. Med omenjenimi procesi potekajo reakcije, na katere lahko s kletarskimi posegi in opremo, dodatki enoloških sredstev in temperaturo vplivamo: jih pospešujemo ali zaviramo. Seveda želimo omejevati tisto, kar našemu moštu ni v prid in ga kvari, hkrati pa omogočati poti, ki na parametre vina vplivajo pozitivno. Kvaliteta vinskega letnika 2025 bo odvisna od številnih dejavnikov, tudi od trgatve, ki mora biti izvedena tako, da bomo v moštu uspeli ohraniti vse naravne sestavine, ki so vinu v prid in omejili procese nastanka bolezni in napak.

Pred in v času trgatve vas bomo s strokovnimi napotki, posebnostmi in podatki o dozorevanja grozdja, redno oskrbovali tudi na naši spletni strani. V lanskem letu smo v času trgatve na naši spletni strani zabeležili preko 7000 obiskov. Dobrodošli tudi letos!

Pred trgatvijo vas bomo povabili tudi na strokovno predavanje.

Zatiranje ameriškega škržatka

Pred nami je drugo obvezno zatiranje ameriškega škržatka. Vse informacije o času zatiranja po posameznih področjih, najdete na tej povezavi.

Razvoj ameriškega škržatka poteka v teh dneh pospešeno. Prevladujejo ličinke na stopnji L5, najdemo tudi odrasle osebke. Svetujemo takojšnjo postavitev rumenih lepljivih plošč za spremljanje njegove prisotnosti. Na območju Posavja, Dolenjske in Bele krajine je treba 2. tretiranje opraviti tri tedne po prvem, oziroma najkasneje do 12. julija.

Več o zlati trsni rumenici, ki se širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka >>>

rumenica

simptomi zlate trsne rumenice
(https://www.gov.si/podrocja/kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrana/varstvo-rastlin/zdravje-rastlin/bolezni-in-skodljivci-rastlin/zlata-trsna-rumenica/)

Obiskali smo Vojvodino

vojvodina 1vojvodina4

vojvodina2

V sredini junija se je 45 udeležencev iz našega društva podalo na dvodnevni izlet v slikovito Vojvodino. Obiskali smo Novi Sad, Petrovaradinsko trdnjavo, muzej starodobnikov Žeravica, Palićko jezero, Subotico in Sombor. Vzdušje je bilo odlično, navdušila nas je gostoljubnost domačinov. Posebno doživetje smo doživeli v vrhunski vinski kleti Zvonko Bogdan, kjer smo uživali v degustaciji vrhunskih vin in izrednem ambientu. Izlet je bil čudovita kombinacija kulture, spoznavanje vojvodinske vinogradniške tradicije in druženja.

Izpolnjeni so pogoji za zatiranje ameriškega škržatka

skrzatek

Vinska trta je v vinorodni deželi Posavje zaključila s cvetenjem (69 – 73 po lestvici BBCH).

Pri spremljanju razvoja ameriškega škržatka smo letos prve izlegle ličinke zabeležili 12. maja. Preobrazba v drugo stopnjo (L2) je potekala med 27. in 30. majem, med tem ko beležimo pojav tretje stopnje (L3) od 06. junija dalje. Pogoji za prvo obvezno zatiranje ameriškega škržatka so izpolnjeni. Nastopa čas za njegovo zatiranje, ki je poleg odstranjevanja okuženih trt ključni ukrep za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice, zato je nujno čim bolj znižati populacijo prenašalca ameriškega škržatka.

Prvo tretiranje je na območju vinorodne dežele Posavje treba opraviti, ko bo trta povsem odcvetela, oz. med 14. in 24. junijem.

Preberi več >>>

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih