Poskrbimo tudi za naša vina
Vina letnika 2020 zorijo in se razvijajo, želimo, da bi pridobivala na kakovosti. Dvig temperature v kleteh in posledično v vinih, lahko pospeši določene reakcije - tudi tiste, ki jih ne želimo. Če smo vina žveplali pred časom, je zelo verjetno upadla koncentracija prostega žveplovega dioksida, kar vodi do oksidacije!
Za optimalne pogoje zorenja je potrebno še naprej preprečevati dostop zraka (polni sodi, oz. cisterne zatesnjene z inertnim plinom ali s parafinskim oljem) in zagotoviti, da ima vino dovolj prostega žvepla .
Priporočljiva koncentracija prostega žveplovega dioksida - SO2 (ki mu vinogradniki pogovorno pogosto rečemo kar "žveplo") je najmanj 15 mg/l. Pri cvičku je predpisana zgornja koncentracija za vina v prometu omejena s 25 mg/l, pri ostalih vinih normalne trgatve pa 35 mg/l. Pri žveplanju in med zorenjem se določeni del dodatka veže. Med vezanim in prostim žveplom obstaja ravnotežje, ki je odvisno predvsem od pH vrednosti in temperature. Žveplov dioksid ima največjo topnost v vinu pri 10 °C. Reakcija vezave žvepla s porabniki je končana v dveh do šestih urah, vina je po dodajanju žveplove kisline (torej v tekoči obliki) potrebno rahlo premešati. Pri vinih z nižjo pH vrednostjo (višja vsebnost kislin) si lahko privoščimo nižjo koncentracijo, saj je v takih vinih večji delež v molekularni (nevezani) obliki, kot SO2. Čezmerna količina SO2 je zdravju škodljiva. Pri vsebnosti nad 50 mg/l prostega SO2 je pri pokušanju mogoče zaznati pekoč vonj po žveplovem dioksidu.
Obvestilo o zaščiti in prehrani vinske trte
Trta je v glavnem odcvetela, jagode se lepo razvijajo, so pa v tej fazi in ob trenutnem vremenu izjemno občutljive za okužbo z oidijem, sporočajo iz podjetja Karsia. Oidij ima kjub visokim temperaturam ugodne pogoje, saj je ponoči zračna vlaga še vedno visoka. Naj k temu dodamo, da je pri zaščiti in omejevanju okužb z oidijem pomembna zračnost, oz. dosledno izvedena zelena dela.
Nevarnost za okužbo s peronosporo je zaradi sušnega vremena trenutno nizka, je pa zaradi zelo velikega prirastka posledično veliko nezaščitene listne mase in grozdnih jagod. Zato priporočamo redna preventivna škropljenja s sistemičnimi fungicidi tudi za peronosporo.
Prihaja tudi čas za zatiranje ameriškega škržatka - prenašalca zlate trsne rumenice.
Trenutno v vinogradih še ni čutiti pomanjkanja talne vlage, glede na vremensko prognozo pa lahko nekaj dežja pričakujemo za vikend. Hranila, ki jih trta potrebuje v tem obdobju, pa do pričetka zorenja, so predvsem dušik, magnezij, fosfor in kalij.
Izbrano županovo vino 2021
Izbrano je bilo Županovo vino 2021, ki bo imelo, kot vsa leta doslej, status protokolarnega vina. Nosilec novega županovega vina je Blaž Cizerle iz Društva vinogradnikov Studenec z odlično modro frankinjo (na sliki z Vinsko kraljico Slovenije in županom Občine Sevnica).
Letošnji izbor je potekal ob strokovni podpori Društva vinogradnikov Malkovec. Prilagojen je bil okoliščinam varovanja zdravja in zato ožjega značaja, prav tako sama razglasitev. Razglasitev zmagovalca županovega vina je potekala v četrtek, 10. junija na sevniškem gradu, prireditve pa se je udeležil tudi predsednik DV Sevnica-Boštanj Jože Simončič.
e-obveščanje članic in članov društva
V času, ko so naši fizični stiki še posebej omejeni zaradi epidemije, neposredno in osebno komunikacijo pogosto nadomeščajo telefoni, naša spletna stran in elektronska pošta. Članice in člane DV Sevnica-Boštanj, ki uporabljate elektronsko pošto in nam še niste posredovali svojega e-naslova (oz. prejemate naša obvestila z redno pošto) vabimo, da nam sporočite vaš e-naslov. Naslov sporočite predsedniku društva, ali na naš elektronski naslov: drustvo.vinogradnikov@gmail.com.
Fizično, tj. klasično pisemsko pošto pošiljamo nekajkrat letno, elektronsko informiranje pa uporabljamo še ob različnih drugih priložnosti, oz. pogosteje. Dejstvo je tudi, da je elektronsko informiranje tudi za nas lažje in ceneje. Če elektronske pošte ne uporabljate, boste članice in člani društva, ki imate plačano letno članarino, seveda ostali med prejemniki »klasične – pisemske« pošte.
Cvetenje in oplodnja vinske trte
