DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Ohranimo zdrave vinograde

oidij 2015

Trenutno je v vinogradih visoka talna vlaga, kar zagotavlja tudi visoko zračno vlago ponoči, ki je še toliko bolj izrazita zaradi relativno nizkih nočnih temperatur za ta čas. Velika razlika med nočno in dnevno temperaturo ter visoka zračna vlaga so idealni pogoji za pojav oidija (slika levo). Še posebej moramo biti pozorni v vinogradih, kjer je bila okužba že lansko leto. Za uspešno varstvo ni dovolj le opraviti škropljenje, ampak je potrebno opraviti tudi vsa ampelotehnična (zelena) dela, kot je pletev mladic in delno odstranjevanje listja v območju grozdja. Le tako lahko zagotovimo, da bo aplikacija uspešna.

Mladice in jagode so sedaj v fazi intenzivne rasti in zato tudi zelo občutljive za okužbo s peronosporo.

Letošnji nastavek je eden izmed najmočnejših v zadnjih letih. To seveda pomeni, da bo potrebno za kvaliteten pridelek del nastavka odstraniti in trto dobro in pravilno prehraniti. V tej fazi je trta velik potrošnik fosforja in kalija.

(vir: Karsia d.o.o. 1. 7. 2015)

Obiskali smo hrvaško Zagorje

zagorje2015

Realizirana je bila prva strokovna ekskurzija v letošnjem letu, v torek 25. avgusta sledi še obisk sejma v Gornji Radgoni.  V soboto, 13. junija, smo se odpravili na pot proti hrvaškem Zagorju, kjer pridelujejo vina naši sosedje. Pokrajino sooblikuje preplet čudovite narave, številnih dvorcev, odlične kulinarike in naraščajoče število vrhunskih vin. V Kumrovcu smo si ogledali etno vas in prisluhnili vodički, ki nam je predstavila življenje in običaje v tem delu Hrvaške v bližnji in daljnji preteklosti. Sledil je obisk posestva Vuglec breg pri Krapini, z degustacijo vin, ogledom kleti in malico. Vina in vinograde nam je prijazno predstavila enologinja njihove kleti. Dvor Trakoščan nas je očaral s svojo bogato zgodovino, ohranjenimi zbirkami in opremo gradu. Naše prijetno druženje smo zaključili v Mariji Bistrici na vinariji Micak, s poznim kosilom, degustacijo njihovih najboljših vin in predstavitvijo njihove dejavnosti. Z nami je bil lastnik Mladen Micak. Naši gostitelji so nas prijazno in prisrčno sprejeli, kjerkoli smo bili, v prijetni in razpoloženi družbi smo skupaj preživeli lep poletni dan, ki ga bomo zagotovo še kdaj ponovili. 
 

43. Teden cvička

DSC 0429

Udeležili smo se otvoritve 43. Tedna cvička. V svečani povorki, 29. maja smo sodelovali članice in člani vinogradniških društev, včlanjenih v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske. Prisostvovali smo kronanju novega kralja cvička, Franca Kobeta in razglasitvi novega ambasadorja cvička, Janeza Živiča. Obema smo ob podelitvi častnih naslovov iskreno čestitali. Utrip o petkovem dogajanju iz prireditve v Kostanjevici na Krki, lahko podoživite v fotogaleriji, v našem spletnem albumu.  FOTOGALERIJA>>>

princesa,kralj

Delegati društva smo v nedeljo, 31. maja sodelovali še na redni skupščini ZDVD, na kateri smo sprejeli poročila predsednika zveze Matjaža Jakšeta, blagajnika in poročilo Nadzornega odbora. Predstavila sta se nova, tj. 17. cvičkova princesa Eva Somrak, ki je bila izbrana v soboto in novi kralj cvička Franc Kobe (slika levo). Sprejet je bil program dela za naslednje leto.

Med prejemniki velikih zlatih medalj, podelitev je sledila po skupščini, sta bila tudi člana našega društva – Alojz Zalašček za vino cviček in Alojz Fon, za vino modra frankinja barrique. Rezultate ocenjevanja in razdelitev medalj po društvih najdete na povezavah: 

Mali festival modre frankinje

malifestivalMF 2015

 Preberi več>>>

Podpiramo prizadevanja KGZ Slovenije

DSCN5580

Tudi v našem društvu smo se odzvali na pobudo Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in v sredo, 20. maja s podpisi članov izrazili podporo sprememb dohodninske zakonodaje. Akcijo zbiranja podpisov pred UE v Sevnici smo pripravili skupaj z drugimi vinogradniškimi društvi naše občine. (prispevek Posavje.info)

Preberi več (pobuda ZDVD)>>>

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih