DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Strokovno predavanje o gnojenju

predavanje gnojenjeIzvedli smo letošnje prvo strokovno predavanje. Inž. Jože Simončič (Kartuzija Pleterje) je zbranim nazorno predstavil teoretična izhodišča in svoje izkušnje z gnojenjem, oz. kot se je sam izrazil - prehrano vinske trte. Izvedeli smo, kaj in kdaj vinograd potrebuje za dober razvoj, v kakšnih pogojih sprejema hranila, kakšna so dobro preskrbljena tla, kako jih obdelujemo, kako prepoznamo pomanjkanje specifičnih elementov, kakšno je pravilno vzorčenje zemlje in listja ter kako interpretirati kemijsko analizo.

"Sprejem hranil, ki jih trta potrebuje, naj poteka predvsem preko razvitih korenin. Le izjemoma, v stresnih situacijah oz. v razmerah, ko je ta sprejem blokiran zaradi različnih možnih dejavnikov, pa za izbrane elemente kontrolirano preko listne površine. Ob tem upoštevamo dejansko stanje v vinogradih, za količino dodanih gnojil oz. hranil se odločamo na podlagi kemijske analize, preudarno in upoštevajoč parametre, strukturo tal, način obdelave vinograda, količino pridelka in drugih dejavnikov, ki vplivajo na porabo in sprejem hranil.", je poudaril.

 Zanimivega predavanja se je v Boštanju, 25. 2. 2016, udeležilo okoli 70 udeležencev.

Nagovor župana pred letnim občnim zborom

srecko ocvirk zupan obcine sevnicaSpoštovani člani, spoštovane članice Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Prijetnost bivanjskega okolja nam je dano zaznavati na veliko načinov. Oko vidi lepote krajine, ki jo z negovanimi vinogradi sooblikujete vinogradniki. Okus žlahtne kapljice, ki jo je moč vzgojiti samo z veliko predanostjo, se lepo povezuje z drugimi tradicionalnimi kulinaričnimi dobrotami naših krajev. Duša vsake skupnosti pa so pristni družbeni odnosi, ki jih v življenje sevniške občine vnašate številna društva. 

Vinogradniško društvo Sevnica-Boštanj vrline prostovoljstva, povezovanja in druženja vsa leta delovanja povezuje z visoko mero strokovnosti na vinogradniškem in vinarskem področju. Organiziranost s skupnimi cilji in enotnim delovanjem nadgrajujete z uresničevanjem izobraževalne vloge in nudenjem strokovnih znanj, s tem pa pomembno prispevate tudi k zviševanju kakovosti vin. Skrbite za redno obveščanje članov in z uspehi ponosno predstavljate ime občine. 

Čestitam vam za še eno dopolnjeno leto delovanja in tudi v bodoče želim obilo uspehov. Dobrega pridelka in uspešnega opravljanja vinogradniškega poslanstva vam želim tudi v bodoče.

Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica

Kdaj naročiti sadike trsnih cepljenk?

montaza-3-slike-trsnica


Pridelava trsnih cepljenk traja najmanj dve leti, zato je pomembno, da vinogradniki naročamo želene količine trsnih cepljenk različnih sort in tudi različnih sort podlag dovolj zgodaj.

Preberi več>>>

34. društveno ocenjevanje vin

DSC00413

Uspešno smo zaključili 34. društveno ocenjevanje vin. Dve komisiji sta ocenili 168 vzorcev, od tega 104 rdečih in 64 belih vin. Večletni trend naših ocenjevanj kaže na nadaljnji porast kakovosti, ki jo dosegamo. Delež napak in bolezni, v primerjavi z zadnjmi nekaj leti pa potrjuje dejstvo, da letniki, od katerih pričakujemo veliko, vinarjem predstavljajo tudi pasti in dodatne izzive. Več o trendih si lahko ogledate na povezavi.

Diplome in priznanja za ocenjena vina bodo podeljena na občnem zboru, v petek 26. februarja v Sevnici. Rezultati bodo objavljeni tudi v priložnostnem biltenu. Za pomoč pri izvedbi ocenjevanja se zahvaljujemo Zdravku Mastnaku in osebju kleti Mastnak.

Rezultati ocenjevanja>>>
(sodelujoči z objavo soglašajo) 

Preberite več

15 let naše spletne strani

15let DVwebpage

Po nam znanih podatkih smo bili v Sloveniji prvo vinogradniško društvo z lastno spletno stranjo. Na svetovni splet smo jo postavili 1. februarja 2001, v petnajstih letih pa so bile naše objavljene vsebine obiskane skoraj 250.000 krat. Obisk spletne strani in število uporabnikov se povečuje iz leta v leto, občuten porast pa beležimo z letom 2013.

Preberite več

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih