DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Festival cvička

50TC

Dolenjski vinogradniki letos praznujemo dva jubileja. To sta 50. Teden cvička, ki se pod imenom "Festival cvička" vrača v regijsko prestolnico in svečana akademija, ki bo predvidoma septembra organizirana ob obletnici ustanovitve društva Dolenjskih vinogradnikov, predhodnice ZDVD, pred 50 leti, tj. leta 1972.

Iz DV Sevnica - Boštanj smo se v petek, 27. maja 2022, v Novem mestu udeležili veličastne povorke ob otvoritvi Festivala cvička, v okviru katerega poteka tudi 50. Teden cvička. Zbrane so na Glavnem trgu nagovorili predsednik ZDVD Miran Jurak, predsednik Vinisa Alojz Slavko Toplišek in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. Na petkovi prireditvi so okronali novega kralja cvička, Janeza Colnarja ml. iz DV Šmarjeta. Ambasador cvička pa je postal Peter Camloh, že štiri desetletja član sosednjega DV Malkovec. Poznamo ga kot vedno razpoloženega, optimističnega, navdušenega vinogradnika iz Vesele doline in aktivnega člana DV Malkovec. V društvu je aktiven tudi kot ocenjevalec in pevec.

Program Festivala cvička (2022) >>>

Cvetenje in oplodnja vinske trte

cvetenje1Na zgodnjih sortah se je že pričelo cvetenje.  
Faza cvetenja se začne takrat, ko se na posameznih cvetovih začno ločevati venčni listi s cveta, oz. ko odpade 5 % cvetnih kapic. V naših razmerah je to običajno konec maja in v začetku junija. Trta začne cveteti pri temperaturi nad 15 stopinj, optimalna temperatura pa je pri 25 do 35 stopinj C. Za dobro oploditev relativna zračna vlaga ne sme pasti pod 40 %, pri preveliki vlagi pa se tudi pri optimalni temperaturi cvetne kapice odpirajo počasi. V večini primerov ne odpadejo, ampak ostanejo na plodnici, zato je oploditev v tem primeru ovirana, vendar je še vedno boljša, kot če je temperatura previsoka.

Preberite več

Pletev vinske trte

pletev2V tem času moramo odstraniti odvečne mladice, ki so pognale iz debel in drugih delov trt. Pri pletvi bomo največji poudarek namenili zračenju in zagotavljanju dobro osončene listne mase, pazili bomo tudi na to, da ohranimo les za naslednje leto in da nepotrebne mladice ne ovirajo rasti drugim.

Pri pletvi odstranjujemo vse odvečne mladice, ki jih trta ne potrebuje ali bi nam poslabšale pridelek. Če pletve oz. odstranjevanja odvečnih mladic ne opravimo temeljito, se posledice izražajo kot gozd, grmičast trs, ki otežuje vzdrževanje vzgojne oblike in dobro zaščito. Grozdje na neopletih trtah bo bolj podvrženo gnitju, oploditev pa bo slabša. Z deli pričnemo takoj, ko na poganjkih opazimo kabrnike. Pletev moramo končati vsaj deset dni pred cvetenjem.

 Pri pletvi odstranjujemo:
  • vse jalovke na starem lesu, kolikor jih ne bomo uporabili kot nadomestni reznik ali za pomladitev trsa, šparonov sli reznikov,
  • nerodne mladike na šparonih, ki so zbrstele iz sobrstov,
  • nerodne mladike na reznikih in čepih, razen tistih, ki jih bomo potrebovali pri rezi spomladi,
  • vse drobne in slabo razvite mladike na deblu in šparonu, ki so zbrstele iz spečih očes, razen tistih, ki jih bomo pri naslednji rezi potrebovali za pomladitev trte,
  • pri mlajših vinogradih mladike, ki imajo grozd, če opazimo, da so trsi preobremenjeni,
  • tudi rodne mladike, če je nastavek preobilen za trto.
Odvečne in nepotrebne mladice porabijo v začetku rasti veliko rezervne hrane, zato jih je treba odstranjevati pravočasno. Če s pletvijo pričnemo zgodaj, ko so mladice dolge do 5 cm, je pletev čez teden - dva potrebno ponoviti. Če plejemo prepozno, pa je za odstranjevanje priporočljivo uporabiti škarje, saj ročno odstranjevanje razvitih mladik povzroča rane. Mladice usmerimo med žice in jih po potrebi pravočasno privežemo, da jih zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi vplivi (vetrom). 

20. pohod po vinskih goricah

pohodvst

V DV Sevnica-Boštanj smo po dveh letih premora (zaradi epidemije), 27. aprila 2022 izvedli jubilejni, 20. pohod po vinskih goricah. Razigrana množica vinogradnic, vinogradnikov in prijateljev društva je obiskala vinske gorice Trnovec, Čanjska gora in Žigrski vrh. Vabimo vas k ogledu fotogalerije: FOTOGALERIJA>>>

Društvo se zahvaljuje vsem gostiteljem, ki so sprejeli in pogostili  veselo družbo. Nasvidenje naslednje leto!

50. Teden cvička

festival cvickaTeden cvička, največja vinsko-turistična prireditev na Dolenjskem, se letos vrača v dolenjsko prestolnico, v Novo mesto. Svoje moči združujejo prireditelji treh sorodnih prireditev. Pod skupnim imenom Festival cvička in skupno organizacijo pod vodstvom Zavoda Novo mesto, bodo letos od 27. do 29. maja v središču mesta in na gradu Grm potekali 50. Teden cvička, festival vin Pop Up Wine Festival in študentska Cvičkarija.

Pred prireditvijo je na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto potekalo ocenjevanje vin, v katerem so bili ocenjeni vzorci vin, ki smo jih prispevali članice in člani iz vseh društev, včlanjenih v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske. Prireditev je otvoril minister dr. Jože Podgoršek. Ocenjevanje vin je potekalo 3 dni, in sicer od 11. aprila 2022. Drugi dan ocenjevanja je bil znan Kralj cvička 2022. To je Janez Colnar mlajši. Sicer so na jubilejnem, 50. ocenjevanju vin ocenili 636 vzorcev, kar je skoraj 30 odstotkov več kot lani, od tega jih je 181 pripadlo cvičku. Kot druga je zastopana modra frankinja, sledijo dolenjska bela vina, v ocenjevanje pa so dobili tudi veliko dolenjskih penin.

Med prvaki sort je ponovno Stane Možič, in sicer za modro frankinjo tekočega letnika. Članice in člani DV Sevnica-Boštanj so med drugim prejeli še 4 zlate medalje in 3 srebrne. Čestitke pridelovalcem! 

REZULTATI (po društvih) >>>
PRVAKI SORT >>>
PREGLED ODLIČIJ PO DRUŠTVIH >>>

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih