DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

37. društveno ocenjevanje vin

V Društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo v februarju 2019 izvedli 37. društveno ocenjevanje vin. Člani dveh 5 članskih komisij, ki sta ju vodila Darja Bovha (DeVino) in Jože Simončič (Kartuzija Pleterje), so ovrednotili naša vina iz obeh vinorodnih okolišev in goric, ki jih pokriva naše društvo. 9. februarja je bilo ocenjenih 149 vzorcev, od tega 53 belih in 96 rdečih. Poleg tega je bilo ocenjenih še 9 vzorcev, ki so jih vinogradniška društva sevniške občine prispevala za letošnji izbor županovega vina. Člani obeh degustacijskih komisij so pohvalili odlične pogoje ocenjevanja in brezhibno organizacijo. V komisijah so sodelovali degustatorji iz DV Sremič, Zdole, Malkovec, Šentjanž in Sevnica-Boštanj. Pred ocenjevanjem, na posestvu Mastnak Krakovo, je zbrane pozdravil in zaželel uspešno delo tudi župan Občine Sevnica, Srečko Ocvirk.

degustacija2019

Veseli nas, da delež uvrščenih vin v kakovostnem ali vrhunskem razredu, kljub neugodnim jesenskim razmeram, znaša skoraj 75 %. Veliko vin je blagih in nežnih, odlikujejo jih sadnost in svežina. V mnogih vinih so izpostavljene tudi sortne značilnosti, predvsem pri laškem rizlingu, chardonnayu in sauvignonu, je poudarila Darja Bovha. Izkazalo se je, da letnik ni bil najbolj naklonjen vinom z ostankom sladkorja, izpostavila pa je kvaliteto rdečih zvrsti, tudi tistih, ki so se potegovale za naslov "Županovo vino 2019". Tudi Jože Simončič je spomnil na posledice slabšega zdravstvenega stanja grozdja in vpliva na kakovost ocenjenih vin. To se je še posebej odrazilo pri modrih frankinjah, te so posledično šibkejše v barvi, aromatiki in alkoholu. Ocenjevalci so imeli priložnost poskusiti tipične, sadne in sveže cvičke, katerim je bil letnik očitno bolj naklonjen. En vzorec rdečega sremičana je komisija zaradi prenizke ocene (glede na pravilnik) prekategorizirala v deželno rdeče vino. Vzorec modre frankinje barrique letnika 2015, ki je dosegel vrhunsko oceno, je bil prijetno presenečenje ocenjevanja. Odraža ga svežina in harmoničnost in kaže, kako lahko tanini ohranijo močnejše strukturno vino še vrsto let. Pohvalna je tudi kakovost drugih modrih frankinj starejših letnikov. To potrjuje potencial te sorte, v Posavju vse bolj cenjene, za negovanje na daljši rok.

Tudi na naši spletni strani smo že poudarili, da smo se vinogradniki med zorenjem, kljub sprva optimističnim napovedim, zaradi vremena in škodljivega delovanja insektov soočili s hitrim slabšanjem zdravstvenega stanja grozdja. Prve trgatve so se zato pričele že v toplem poletju, visoke temperature so nas spremljale še med vrenjem in celo med prvimi pretoki. Sladkorne stopnje so bile ovzroki izlocitevb obilnem nastavku in večjih količinah grozdja marsikje nižje, kot smo sprva pričakovali. Navedena dejstva so vplivala na višjo vsebnost kislin, prisotnost škodljivih bakterij, neharmoničnost in slabšo kakovost grozdja. To v zahtevnem vinskem letniku povzroča kletarjem nemalo preglavic, ne le v našem društvu, ampak tudi drugod. Posledično se je to odrazilo s povišanim deležem vin z napako ali boleznijo tudi ob našem ocenjevanju. Okvirno 18 % vzorcev (27), kar je višje od povprečja zadnjih let, je bilo izločenih, največ zaradi oksidacije, bekserja ali etilacetata. Vzroki izločitev so razvidni iz slike. Bekserji, oksidacije in tudi blage oblike drugih napak in bolezni, so s primerno kletarsko prakso še odpravljivi.

Sodeč po ocenjenih vzorcih, je po mnenju obeh predsednikov komisij in drugih članov, vinski letnik 2018 na splošno dober, vendar ne moremo govoriti o večjih presežkih v kakovosti. To kažejo tudi večletni trendi osnovnih kazalcev, ki jih spremljamo. Dejstvo je, da narava kroji temeljne značilnosti in pogoje za kakovost, na katere kletarji nimamo prevelikega vpliva.

Vabimo vas, da si ogledate rezultate ocenjevanja, večletne trende in nekaj fotografij. Uradno bomo rezultate, s podelitvijo diplom in priznanj ter izdajo biltena, razglasili na občnem zboru, v petek 1. marca v Sevnici. Ob tej priložnosti bodo, v sodelovanju z Občino Sevnica, razglašeni tudi rezultati izbora za županovo vino 2019.

REZULTATI OCENJEVANJA (.pdf) >>>
Večletni trendi (.pdf) >>>
Fotoreportaža >>>

Organizatorji 37. ocenjevanja vin čestitamo vsem sodelujočim članicam in članom!

Tradicionalna rez vinske trte na sevniškem gradu

rez2019

V grajskem vinogradu pod sevniškim gradom smo se prvo nedeljo po godovanju sv. Vincenca lotili prvega letošnjega, a zelo pomembnega vinogradniškega opravila - rezi grajskih trt modre frankinje. Pred dogodkom je potekal kratek kulturni program.

Pri rezi smo aktivno sodelovali tudi člani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Aleš Germovšek je izvedel praktičen prikaz rezi vinske trte, tako so se tudi manj vešči botri podučili, kako se reže trta in to znanje uporabili pri svojem delu. S pomočjo še drugih članov našega društva so grajski botri skrbno porezali svoje trte in, kot se spodobi, tudi pospravili rezino.

Preberi več (pripevek KŠTM) >>>

V vinogradih in v kleteh v zimskih mesecih

zimaKljub navideznemu mirovanju v zimskem času se tako v trtah kot v vinih, tudi sedaj dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Najvišja vsebnost sladkorja v lesu je skoncentrirana v decembru in januarju, kar povečuje njeno odpornost, z višanjem temperature, lahko že od februarja dalje, pa se dogaja obraten proces – sladkor se ponovno pretvarja v škrob, zato je občutljivost trte na mraz v teh mesecih večja.

Preberite več

Zimska rez vinske trte

Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Tečaj "Osnove vinarstva za donegovanje in stekleničenje vina"

KGZS Slovenije, enota Novo mesto, bo v drugi polovici januarja 2019, organizirala 42 urni tečaj Osnove vinarstva za donegovanje in stekleničenje vina (kletarski tečaj). Zainteresirani si lahko vse podrobnosti preberete v priloženem opisu.

Dopis >>>

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih