Pluta v vinarstvu

plutovecPluta je naravni material, ki ga pridobivajo iz lubja hrasta plutovca (na sliki). Približno 50 odstotkov celotne svetovne proizvodnje jo pridobijo na Portugalskem. Raste tudi na plantažah po Španiji, južni Franciji, južni Italiji ter v Maroku, Tuniziji in Alžiriji. Pluta je ekološko neoporečen material. Za njeno pridobivanje namreč ne sekajo dreves, ampak debla zgolj oluščijo. Ko odstranjujejo lubje, dreves tudi ne poškodujejo. Pluto uporabljamo za različne namene, že dolgo časa tudi v vinarstvu.

Plutovinsti zamaški so zaradi svojih lastnosti nepogrešljivi pri hrambi najboljših vin v steklenicah. Kljub temu, da jih v zadnjem času izpodrivajo navojni zamaški in zamaški iz umetnih mas, ima pluta številne prednosti. Dopušča minimalno količina zraka, ki je potreben za zorenje in staranje.

Nekaj napotkov, kako ravnati s pluto, povzemamo v nadaljevanju.

HRAMBA ZAMAŠKOV: Pomembno je, kako hranimo plutovinaste zamaške - idealno je, da so shranjeni v hladnem prostoru, stran od kemikalij in raznih tekočin, da jih nabavljamo originalno zaprte v plastični vrečki, saj so predhodno tretirani z ustreznimi sredstvi, ki preprečujejo rast plesni. Izpostavljene zraku v principu ne hranimo več kot tri mesece.pluta

STISKANJE: Ni prav, če jih stisnemo več kot 33% njihovega premera! V nasprotnem se lahko poškoduje notranja struktura, ki vpliva na tesnjenje.

PREGLED: Pred uporabo jih pregledamo in izločimo tiste, ki so poškodovani (zareze, madeži, zgrebeni...). Na ta način preprečujemo poškodbe pri stekleničenju (npr. zlom) in zagotavljamo tesnjenje.

VIŠINA VINA V STEKLENICI: Stekleničimo tako, da vzpostavimo zračni mehurček med tekočino in zamaškom, v višini najmanj 5 mm. Na ta način bo možno raztezanje in krčenje tekočine zaradi temperaturnih razlik, kar bo preprečilo puščanje. Tudi če imamo v kleti konstantno temperaturo vedimo, da na polici ali pri končnemu uporabniku verjetno ni tako.

STEKLENIČENJE: Pred stekleničenjem steriliziramo in ovinimo steklenico. Ko jo začepimo, jo pustimo v stoječem položaju 1 dan, da omogočimo izenačenje tlaka.

TLAK V STEKLENICI: Tlak nad 1 bar je lahko previsok in povzroča puščanje. Iz tega razloga je najbolje, če temperatura vina ne preseže 20 °C. Tudi iz tega razloga steklenic ne izpostavljamo soncu.

HRAMBA: Steklenice hranimo ležeče, v temnem prostoru, kjer temperatura ne preseže 20 °C. Zagotavljati je potrebno ustrezno vlažnost prostora, ki preprečuje, da bi se pluta na zunanjem delu izsušila.

Webp.net gifmaker

karsia novi logo