DV Sevnica-Boštanj - V letu 2020 smo se poslovili od dveh praporščakov

glava mobile

V letu 2020 smo se poslovili od dveh praporščakov

stankoPred kratkim nas je zapustil Stanko Vovk, ki je poslanstvo praporščaka našega društva zavzeto opravljal 11 let. Spominjamo se ga s spoštovanjem in smo mu hvaležni za vse trenutke, ki jih je namenil delu v društvu.

Včasih pozabimo na pomembno poslanstvo, ki so ga in ga še opravljajo naši praporščaki. Strumno in ponosno predstavljajo društvo, skrbijo za vzdrževanje in hrambo društvenega simbola, na katerega smo ponosni. Prav je, da se jim zahvalimo za ves njihov trud in sodelovanje in se jih spomnimo. Posebej še tistih, ki jih ni več med nami: Blaža, ki je za vedno odšel pred letom dni in Stanka, ki nas je zapustil pred dnevi. V letu 2020 smo se tako žal poslovili kar od dveh dolgoletnih in aktivnih praporščakov.

Imenovani praporščaki Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj so bili, oz. so:
Ivan Mlakar-Anza, 20.9.1997 - 31.1.2003; Blaž Zagrajšek, 20.9.1997 - 7.1.2020; Stanko Vovk, 31.1.2003 - 1.3.2014; Jože Beršnak - od 1.3.2014; Branko Žibert - od 24.2.2018 in Martin Horjak - od 21.2.2020. Prapor nas danes spremlja ob vseh slovesnih prireditvah in srečanjih, naše pokojne člane pospremi tudi ob zadnjem slovesu. S praporom smo bili prisotni pri razvitju v vseh sosednjih društvih občine Sevnica: Društvu vinogradnikov Studenec, Društvu vinogradnikov Malkovec in Društvu vinogradnikov Šentjanž, na povorkah Tedna cvička in različnih drugih prireditvah.

Razvitje prapora, 20.9.1997, je sicer sodilo med večje projekte DV Sevnica-Boštanj. Popestren je bil z bogato povorko, ki se je vila iz Sevnice v Boštanj, kjer je bila zaključna svečana prireditev. Povorka, v kateri so sodelovali številne vinogradnice in vinogradniki iz vseh vinskih goric, ki jih je takrat pokrivalo društvo, je demonstrirala vinogradnikova in vinarjeva opravila. Poleg domačih vinogradnic in vinogradnikov iz obeh bregov reke Save so bili prisotni tudi vinogradniki iz Malkovca. Razviti prapor je bil med prvimi vinogradniškimi prapori v Sloveniji. Njegov "boter" je Kmečka zadruga Krško, krasi pa ga 29 zlatih, 27 srebrnih žebljičkov in 9 častnih trakov. Imenovana prva praporščaka sta bila Ivan Mlakar in Blaž Zagrajšek.

Takole so o našem svečanem dogodku poročali v Dolenjskem listu, 25.9.1997.

razvitje DL