Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

38. društveno ocenjevanje vin

Nadaljujemo uspešno zgodbo, ki so jo v letu 1982 začeli pisati naši predhodniki v Društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj. V soboto, 8. februarja 2020, smo v odličnem ambientu Mastnakove vinske kleti na Krakovem namreč izvedli tradicionalno, že 38. društveno ocenjevanje vin.

DSC00012

38. ocenjevanje vin, Krakovo - 8. 2. 2020

Članice in člani društva ste na ocenjevanje prinesli manjše število vzorcev kot običajno, in sicer 91. Vzroki za to so verjetno v muhastem vinskem letniku 2019 in težavah, s katerimi se srečujemo pri negi naših vin. Zaradi obilice padavin, ugodnih pogojev za bolezni trte, toče, visokih temperatur med trgatvijo, poškodovanega grozdja in skromnega pridelka, je bilo marsikje slabe volje in skrbi več kot običajno. Verjamemo, da bo letos bolje in da se bomo jeseni veselili bolj kakovostnega pridelka.

Dve 5 članski ocenjevalni komisiji, ki sta ju vodila enologa Darja Bovha in Jože Simončič, sta ocenili 37 belih in 54 rdečih vin, v glavnem letnika 2019. Pri belih vinih je bil delež izločenih vin skoraj 30 %, pri rdečih pa nekaj manj kot 13 %. Glavni razlog za izločitve (v 72 %) je bil H2S, oz. bekser, ki je s pravilnimi kletarskimi posegi še odpravljiv.

izlocitve2020st

izločeni vzorci (18) - število in prevladujoči razlogi

Darja Bovha je poudarila, da je lanski vinski letnik na splošno precej težaven za kletarjenje, kar je specifika tudi drugod. Do izraza prihaja dejstvo, da je kakovost vina v največji meri odvisna od kakovosti grozdja, ta pa se zgradi v vinogradu. Odvisnost od narave je tako postavila okvirje kakovosti pridelka, ki smo ga ocenili. Če se izrazimo po šolsko, je ocenjenim vinom dodelila oceno "dobro". Pohvalno pa je, da smo kletarji našemu pridelku namenili veliko potrebne pozornosti in skrbnega dela, kar je obrodilo rezultate. V precejšnji meri smo obvladali miselni in praktični prehod na pogoje toplejših trgatev. To dokazuje nekaj odličnih vin - sortno značilnih in z jasno izraženo cvetico in okusi. Toplejše trgatve zahtevajo hitro predelavo, ločevanje grozdja po kakovosti, dodatek potrebnih enoloških sredstev, kontrolirano vrenje, skrb za higieno in uravnavanje temperature. Tudi Jože Simončič iz Kartuzije Pleterje je izpostavil, da na letošnjih ocenjevanjih na splošno ni pričakovati velikih presežkov. Ocenjeni cvički so lepo kletarjeni in sadni, nekateri sicer malo svetlejši in za spoznanje prekisli. Biološki razkis pri cvičkih in frankinjah je proces, ki bi bil pri umirjanju kislosti nekaterih vzorcev dobrodošel. Tudi modre frankinje so odraz letnika in zaradi skromnejših sladkorjev ob trgatvi na splošno nimajo potrebnega potenciala za daljše staranje. Vtis ocenjevanja je popravilo nekaj najbolje ocenjenih belih in rdečih zvrsti, sortnih vzorcev in penina - kot najbolje ocenjeni vzorec. Iz strani ocenjevalne komisije je bila izražena pohvala za odlično organizacijo ocenjevanja, nemoten potek in odlične pogoje za delo.

REZULTATI OCENJEVANJA   >>>

Fotogalerija >>>

Več o trendih in rezultatih predhodnih ocenjevanj najdete na strani  OCENJEVANJA, preko menija, oz. na tej povezavi.

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj se za pomoč pri izvedbi ocenjevanja zahvaljuje in čestita vsem sodelujočim. Iskrena hvala tudi osebju vinske kleti Mastnak, za ponovno izkazano gostoljubje in ambient, ki nam omogoča odlične delovne pogoje ocenjevanja.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

Webp.net gifmaker

karsia novi logo
  KZ logo2015logo MastnakKZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih