DV Sevnica-Boštanj - 3. delavnica senzorike vin

glava mobile

3. delavnica senzorike vin

vod deg2018Člani društva z opravljenim tečajem senzorike vin smo 23. novembra, v prijetnem ambientu kleti Mastnak v Krakovem, obnovili svoje znanje. Senzorično delavnico je vodil enolog krške kleti Jure Grubar, poskusili in analizirali smo preko 30 različnih vzorcev letnika 2018.

V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo sicer organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Naše društvo je bilo prvo v Sloveniji ki je, vsaj po naših informacijah, organiziralo tovrsten tečaj. Strokovno izvedbo obeh smo zaupali strokovnjakom iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Med teoretičnim in praktičnim usposabljanjem smo se takrat naučili zaznavati različne note v vonju in okusu, vrednotiti obarvanost ter začutili celotno harmonijo vina, izvedeli smo, kako prepoznati različne bolezni in napake v vinu ter kako jih preprečiti ali odpraviti.

Delavnica, ki smo jo izvedli, je odlična priložnost za obnovo pridobljenega znanja in pridobitev novih praktičnih izkušenj.