DV Sevnica-Boštanj - Delavnica senzorike vin

glava mobile

Delavnica senzorike vin

senzorika2019Člani društva z opravljenim tečajem senzorike vin smo 22. novembra obnovili svoje znanje. Srečali smo se v Boštanju, senzorično delavnico je vodila svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto Ivanka Badovinac, tovrstno srečanje pa smo organizirali četrtič. Poskusili in analizirali smo 26 različnih vzorcev vin letnika 2019. Strinjali smo se, da je vinski letnik, ki ga kletarimo zahteven, specifičen, a kljub temu obetaven. To dokazuje tudi kakovost večine vzorcev zvrsti in sortnih vin. Strinjali smo se, da želimo takšne vzorce ocenjevati tudi na 38. društvenem ocenjevanju vin, ki je pred nami in bo organizirano v februarju naslednje leto.

V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo sicer organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Naše društvo je bilo prvo v Sloveniji ki je, vsaj po naših informacijah, organiziralo tovrsten tečaj. Strokovno izvedbo obeh smo zaupali strokovnjakom iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Med teoretičnim in praktičnim usposabljanjem smo se takrat naučili zaznavati različne note v vonju in okusu, vrednotiti obarvanost ter začutili celotno harmonijo vina, izvedeli smo, kako prepoznati različne bolezni in napake v vinu ter kako jih preprečiti ali odpraviti.

Delavnica, ki smo jo izvedli, je odlična priložnost za obnovo pridobljenega znanja in pridobitev novih praktičnih izkušenj.