DV Sevnica-Boštanj - 18. pohod Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj

glava mobile

18. pohod Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj

pohod1

V pomladnih mesecih že skoraj dve desetletji spoznavamo naše vinske gorice in lepe kraje, kjer prebivamo. Na prelep pomladni, praznični in sončen dan, 27. aprila 2018, smo obiskali vasi pod Lisco. Letošnji pohod je bil, za razliko od prejšnjih bolj planinski, kot vinogradniški. Ob trasirani poti proti Razborju, Okroglicam in Lovrencu, namreč ni prav veliko vinogradov. Pa zato ni bil nič manj atraktiven in za več kot 100 glavo množico članic, članov in prijateljev društva, odlično sprejet. Tako vsaj sodimo po veselem, spoščenem vzdušju in dobri volji, ko smo se v večernih urah razšli.

Podoživite ga lahko še enkrat, v naši spletni fotogaleriji, pripravil sem jo Milan Simončič. Vabljeni tudi k ogledu fotogalerije, ki jo je posnel in v svojem spletnem albumu objavil Vinko Šeško.

Trasa letošnjega pohoda je bila dolga okvirno 6 km, večina pohodnikov pa se je povzpela tudi na 722 m visok Lovrenc, kar je pot podaljšalo za dodatne 4 kilometre. S pohodom smo pričeli na »kranjskem«, zaključili pa na »štajerski strani«. Ciril Dolinšek nam je slikovito predstavil Šmarčno in Dolinškov kozolec, tj. etnološko zbirko kmečkega orodja in gospodinjskih pripomočkov iz obdobij od l. 1850 – 1960. Članice aktiva žena iz Šmarčne pa so na startu pohoda zbrane udeležence razvajale z domačimi dobrotami. Čez brv smo preko Save krenili na Breg, od tam pa po Jurkovi poti proti Razborju. Ta hribovska vasica leži na 485 metrih nadmorske višine ob boku 948 metrov gorate Lisce. Zaradi mogočne cerkve, okoli nje stiskajoče se gruče hiš in lege konec dolgega grebena, je razgledna daleč naokoli. Štirje naši člani na tej, verjetno že skrajni nadmorski višini, pridelujejo odlična vina, to vsako leto dokazujejo tudi na društvenih ocenjevanjih vin. V druženju z dobrotami, ki so jih pripravile razborške gospodinje, smo jih poskusili v domu krajanov. Pred tem sta nam Matej in Jože Imperl v cerkvi na Razborju nazorno predstavila zgodovino, utrip in aktivnosti, ki se odvijajo v tej idilični vasici pod Lisco. Naše srečanje so popestrili razborški pevci, ki so ubrano odpeli nekaj vinskih napitnic. Iz Razborja nas je pot vodila do Okroglic, do gostišča Močivnik. pohod2

Večina pohodnic in pohodnikov se je povzpela še na Lovrenc, kjer se je ravno v teh dneh razcvetel encijan. Travnik okrog cerkvice sv. Lovrenca krasijo še druge redke zaščitene vrste cvetic, npr. tržaški svišč, kranjska lilija in opojna zlatica. Z zanimanjem smo prisluhnili tudi članici in članu našega društva, Mileni in Lojzetu, ki sta (tokrat kot predstavnika Planinskega društva Sevnica) nanizala še več zanimivosti o posavskem botaničnem spomeniku narave. 

Organizatorji pohoda se še enkrat zahvajujemo vsem, ki ste nam polepšali dan. Nasvidenje prihodnje leto!

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih