Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Trgatev - strokovno predavanje v Boštanju

predavanje,avgust2017

V Boštanju nam je svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto, Ivanka Badovinac, včeraj predstavila parametre dozorevanja grozdja letnika 2017. Grozdje v toplem in suhem vremenu pospešeno zori, tako rekoč smo tik pred začetkom letošnje trgatve. Obeti za kakovost letnika so zelo dobri, tako kažejo zadnji parametri grozdja in zdravstveno stanje v mnogih vinogradih. Dejstvo pa je tudi, da je vina bogatih letnikov težko kletariti. Višje pH vrednosti in nižje stopnje kislin, značilna za takšna leta, predstavljajo večja tveganja za nastanek bolezni, višje sladkorne stopnje bodo lahko povzročale burno vrenje ali prekinitve vrenja, ponagaja lahko višja temperatura, ki ustvarja pogoje za nastanek cika, drugih bolezni in napak.

Čas trgatve, je poudarila cenjena enologinja, je odvisen od mnogih dejavnikov. Poleg dozorelosti, kar vključuje sladkorno stopnjo, koncentracijo kislin in pH vrednost, tudi od karakterja vina, ki ga želimo pridelati. Med trgatvijo modre frankinje denimo, ki jo želimo pridelati v vrhunsko vino, ali cvičkom, kjer smo omejeni z alkoholno stopnjo, bo v času trgatve vsekakor precejšnja razlika.

Kakovost grozdja, hitra predelava, higijena, ločevanje nagnitih in poškodovanih jagod, dobra oprema, temperatura, dober kvasni nastavek, dodatek hrane kvasovkam in preudaren dodatek žvepla pri nagnitem grozdju in razsluzenju belega mošta, so najpomembnejši dejavniki, ki močno vplivajo na kakovost vin. Zbrane udeležence je opozorila še na dejstvo, da toplo poletje in agresiven mrčes letos še posebej ustvarja pogoje in tveganja za nastanek ocetnega cika že v vinogradu. Predstavila je tehnološko verigo predelave, od sprejema belega in rdečega grodja v klet, mletje, maceracijo, prešanje, pripravo na vrenje, proces alkoholnega vrenja in biološkega razkisa, do prvega pretoka. Korekcija alkoholne stopnje, oz. dodatek sladkorja, letos ne bo potrebna, razen izjemoma v poškodovanih vinogradih, od toče ali bolezni. V sklepnem delu strokovnega srečanja je predavateljica odgovorila še na zastavljena vprašanja udeležencev. 

Specialistko za vinarstvo na KGZ Novo mesto, Ivanko Badovinac, lahko kontaktirate na tel. (07) 373 05 77, oz. preko e-pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia novi logo

 

basf pomanjsan

 KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih