Trendi (statistični podatki po 2000)
Na naših društvenih ocenjevanjih vin v zadnjih letih sodeluje od 80 do 100 članov, ki skupno prispevajo lepo število vzorcev vin. V 40 dosedanjih ocenjevanjih je bilo v društvu ocenjenih okoli 4600 vzorcev. Pred desetletji so bile ocene bolj skromne, do leta 2000 je kakovostni razred doseglo manj kot 20% vzorcev, v zadnjih letih pa je kakovostno vino že več kot vsako drugo. Povprečne ocene, ki z leti naraščajo, so predvsem odraz znanja in izkušenj naših članov, pa tudi dela društva na strokovnem odročju. Naša vina so ocenjevali mnogi eminentni enologi in vinski strokovnjaki iz Slovenije, med njimi dr. Dušan Terčelj, dr. Julij Nemanič, dr. Mojmir Wondra, Darja Bovha, Katarina Merlin, Zdravko Mastnak, Darko Marjetič, Jože Simončič, Jure Grubar in še mnogi drugi. Ocenjevalci so za naša vina našli optimistične pohvale, bili pa so tudi kritični, ko je to bilo potrebno.
Verjamemo, da so rezultati ocenjevanj usmeritev in v pomoč marsikateremu kletarju, ki mu ni vseeno, kakšno vino neguje v svoji kleti. So vzpodbuda, dokaz kvalitete, lahko pa tudi opomin, da je potrebno korigirati tehnološki proces oz. vinogradniško in kletarsko prakso.
V nadaljevanju si lahko ogledate najpomembnejše trende na ocenjevanjih naših vin po letu 2000.
Ocenjevanje vin
Drago Mrvič
|
|
||||
![]() |
||||
Po zgodovinskih virih so predniki že leta 1848 na tem mestu v Ravnah postavili vinski hram in vinograd. Znali so izkoristiti odlično vinogradniško lego nad dolino reke Mirne, ki je od pomladi do jeseni domala ves dan obsijana s soncem. Tudi danes na tem mestu stoji vinograd in klet, način obdelave in kletarjenja se je spremenil, toda ostala je tradicija dobrega vina, predvsem cvička, ki se je dokazal tudi na različnih ocenjevanjih vin. Prvotni vinski hram je na žalost zaradi zoba časa ostal ohranjen samo še na etiketi za steklenice, ki razveseljujejo prijatelje, kateri odhajajo z dobro voljo v srcih in z mislijo, da se bodo še vrnili. |
||||
|
|
KONTAKT: |
Naslov: Drago Mrvič Vrh pri Boštanju 39, 8294 Boštanj Telefon: e - mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. |
||
![]() |
||||
26. društveno ocenjevanje vin (februar 2008)
Člani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo v ocenjevanje zaupali široko paleto različnih sortnih vin in zvrsti. V soboto, 16.2.2008 sta dve sedemčlanski strokovni komisiji, ki sta jima predsedovala Darja Bovha (Klet Bistrica) in Jože Simončič (Kartuzija Pleterje), ocenili 152 vzorcev. V ocenjevalnih komisijah so sodelovali še predstavniki - sommelierji in vinarji iz domačega in sosednjih vinogradniških društev (DV Šentjanž, Studenec in Malkovec), DV Zdole in Veliki trn, Kmetijske trgovine Cerjak in KGZ Novo mesto.
Rezultate ocenjevanja najdete TUKAJ.
Ocenjevanje je potekalo v prijetnem in mirnem ambientu Gostišča Dolinšek, ob odlični tehnični ekipi, ki je izvedla vse potrebno, da je delo potekalo nemoteno, na visokem strokovnem in organizacijskem nivoju, za kar se vsem udeležencem iskreno zahvaljujemo!
Vina je okušala še vzporedna komisija, sestavljena iz 6 članov društva. V Upravnem odboru smo zelo zadovoljni tudi z odzivom naših zvestih članov, saj je število vzorcev največje doslej, kar nas ob zelo dobri kvaliteti še bolj veseli.
Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali!
Poročilo o ocenjevanju
Vzorci so bili zbrani 14.2.2008, primerno označeni in do degustacije primerno shranjeni. Vina sta ocenili dve sedem članski ocenjevalni komisiji, v katerih so sodelovali enologi kleti Bistrica, Kartuzije Pleterje, KGZ Novo mesto in vinogradniki ter sommelierji iz posavskih vinogradniških društev.
Na društvenem ocenjevanju je ocenjevalna komisija izdala oceno za doseženo kvaliteto, ki se giblje med prav dobrim in odličnim. Za dobre vinske letnike je znano, da so težji za kletarjenje, o čemer priča število izločenih vin. Od 152 ocenjenih vzorcev je bilo zaradi napak in bolezni izločeno 36 vzorcev, kar predstavlja 23,7%.
KOMISIJA I - predsednik komisije Jože Simončič, Kartuzija Pleterje (rdeča vina, razen deželno rdečih)
Najprej so bili ocenjeni cvički, ki so v večini uspešni in lepi. Cvički so v glavnem dozoreli, fenolno bogati in harmonični, imajo lepe možnosti za razvoj. Lepo je ohranjen tudi cviček letnika 2006. V izločenih cvičkih je komisija zaznala predvsem oksidacijo in bekser, pri dveh cvičkih tudi cik. En vzorec cvička je bil, zaradi pomanjkanja karakteristik cvička, prekategoriziran v kategorijo deželno rdečih vin. Od žametovk, ki se kletarijo sortne, ponavadi pričakujemo več, sorti karakter je pokazal prvouvrščeni vzorec, dva vzorca žametovke sta bila zaradi cika in oksidacije izločena. Sremičani so bili prekategorizirani v "sremiško rdeče", saj vsi trije vzorci, tudi zaradi manjših toleriranih napak, niso dosegli kakovostnega razreda. En vzorec sremičana je bil izločen zaradi oksidacije in bekserja. Portugalka na srečo ni pozabljena sorta, kar je z lepo sortno noto pokazal pridelovalec. Tudi zweigeld zelo soliden in lepo nagrajen. Modri pinot je bil izločen zaradi oksidacije. Modre frankinje so zelo različne, ocenjevalci so enotnega mnenja, da bo večina uvrščenih frankinj na kvaliteti še pridobivala, saj je za ocenjevanje teh vin še prezgodaj, nekatere imajo s staranjem potencial doseči vrhunski kakovostni razred, pridelane so bile iz zdravega in dozorelega grozdja. Kletarji se poslužujejo različnih kletarskih posegov, od dolgih maceracij, kletarjenja na drožeh ipd, kar pa seveda prinaša tudi številne možnosti za nastanek bolezni in napak. 8 vzorcev modrih frankinj je bilo izločenih, predvsem zaradi bekserja in oksidacije. Modra frankinja letnika 2003 na kvaliteti ne bo več pridobivala, čeprav je še vedno solidno vino. Frankinje tehnologije barrique so bile odlične, predvsem vzorca letnika 2006. Polsuha frankinja, zaradi premalo telesa in nepovretega sladkorja, ni najbolj harmonična.
KOMISIJA II - predsednica komisije Barja Bovha, Klet Bistrica (deželno rdeče, bela vina)
V kategoriji deželno rdečih vin je bilo precej izločenih vzorcev (8 od 18), predvsem zaradi bekserja, oksidacije, etilacetata in cika. V tej kategoriji se pojavlja precej napak in bolezni, ki so posledica nepravilne trgatve (premalo zaščite pred oksidacijo, spodbiranje nagnitih in poškodovanih jagod ipd) in neustreznega kletarjenja, predvsem žveplanja in pravočasnega prepoznavanja bekserja. Povsem druga zgodba je pri belih zvrsteh in sortnih vinih, od katerih je večina vzorcev zelo lepo negovanih, harmoničnih in polnih. Delež izločenih belih vin je nizek (v glavnem izločeni zaradi oksidacij) kar kaže, da je v društvu pri pridelavi tovrstnih vin veliko izkušenj, znanja, pravilnih sortnih izbir in dobrih vinogradniških leg. Pri nekaterih vzorcih z ostankom sladkorja, le ta ni najbolj vkomponiran v telo, višja ocena bi bila dosežena pri manjši vsebnosti nepovretega sladkorja. Še posebne čestitke komisija izreka pridelovalcu dveh vzorcev predikatnih vin.
Splošen vtis obeh komisij je zelo dober, člani vsem pridelovalcem iskreno čestitajo. Oba predsednika sta pohvalila odlično organizacijo in potek ocenjevanja.
Čestitka župana občine Sevnica Kristijana Janca in predsednika društva Milana Simončiča

Spoštovane članice in člani društva vinogradnikov Sevnica – Boštanj,
da je kvaliteta vin iz naših vinorodnih območij vsak dan boljša, je velika zasluga tudi delovanja vašega društva.
Dolgoletno strokovno delo z izobraževanji, usposabljanji in tečaji je doprineslo, da je žlahtna kapljica iz vaših kleti v ponos vsem nam in krajem iz katerih prihaja.
Večja pestrost vin iz našega področja je v največji meri plod ustvarjalnosti vas vinogradnikov, ki ste z izbranimi sortami obogatili ponudbo.
Pogoji za vinogradništvo so v naši občini marsikje težki in zato zahteva trta veliko napornega dela. Razveseljivo pa je, da daje trta tudi v teh pogojih grozdje vrhunske kakovosti in s tem poplača vinogradnikov nadpovprečen trud.
Na društvenem ocenjevanju vin ste izmed dobrih vin izbrali tudi najboljša. Verjamem, da ste vsi ponosni na dosežene rezultate, ki naj vam bodo v nov izziv – enim, da jih ponovite, drugim, da jih presežete. Zahvaljujem se vam tudi za vaše aktivno sodelovanje pri izboru za Županovo vino.
Iskreno vam čestitam za še eno leto uspešnega delovanja. Želim vam še veliko prijetnih druženj in naj vam bo letošnje leto čim bolj naklonjeno.
S spoštovanjem,
Kristijan JANC, Župan Občine Sevnica

Spoštovani prijatelji!
Za nami je zelo uspešno delovno leto, toliko bolj nas veseli, da nas je s svojo radodarnostjo obdarila tudi narava. Vinski letnik 2007 je uspešen po vseh kriterijih, člani društva v kleteh negujemo kvalitetna vina, kar dokazujemo tudi po letošnjem društvenem ocenjevanju vin.
V preteklem delovnem letu smo v društvu organizirali kar nekaj predavanj, ekskurzij ter družabnih srečanj. Verjamem, da ste se jih množično udeleževali tudi zaradi prijetne klime, spoštovanja in prijaznih odnosov, ki jih krepimo drug z drugim.
V delu sevniške občine, kjer smo organizirano prisotni že 35 let, nismo sami. Naše aktivnosti in interesi se dopolnjujejo z mnogimi društvi. Kar nekajkrat smo, na različnih prireditvah in priložnostih, naša vina družili in ponudili z dobrotami, ki so jih pripravile skrbne gospodinje iz aktivov žena, sevniški salamarji in čebelarji. In ko bomo to harmonijo kvalitete, v še večji meri ponudili tudi občanom in predstavili obiskovalcem naših lepih krajev, ljubiteljem domačega in pristnega, bomo ponosni še bolj!
Izzivov za naslednja leta našega skupnega dela ne manjka. Zaradi pridnih rok, prostovoljnega dela mnogih in zavednih članov, ki vinogradniško tradicijo, pa četudi le v manjšem družinskem vinogradu, ohranjate naprej, bomo uspešni tudi letos. In ne navsezadnje, tudi zaradi razumevanja in podpore, ki smo jo deležni iz strani župana Občine Sevnica, KŠTM Sevnica, sosednjih vinogradniških društev, Krajevnih skupnosti in še mnogih drugih.
Vse najlepše vam želim, pridelovalcem, ki ste se pomerili na društvenem ocenjevanju vin, pa čestitam za doseženo kvaliteto.
Milan SIMONČIČ, predsednik društva
27. društveno ocenjevanje vin (februar 2009)
Konec februarja 2009 smo v društvu izvedli 27. ocenjevanje vin, ki se ga je udeležilo precej naših članov, ki so v oceno zaupali 140 vzorcev svojih vin. Dvema 7 članskima degustacijskima komisijama sta predsedovala Darja Bovha, enologinja Kleti Bistrica in Jože Simončič, enolog Kartuzije Pleterje. Čestitamo vsem, ki ste uspešno sodelovali na 27. društvenem ocenjevanju vin.
Rezultate ocenjevanja najdete TUKAJ.
Društveno ocenjevanje je zahteven projekt, ki vključuje sodelovanje mnogih zvestih članov. Upravni odbor društva se vsem, ki ste nam pomagali, iskreno zahvaljuje.
Zbiranje, evidentiranje in označevanje vzorcev za 27. društveno ocenjevanje vin je opravila tehnična komisija 26. februarja 2009 v sestavi štirih članov. Vzorci so bili primerno skladiščeni, vrstni red na ocenjevanju je naključno postavila tričlanska komisija neposredno pred ocenjevanjem.
Na ocenjevanju vin, ki je bilo 28. februarja od 9. do 12. ure v Gostišču Dolinšek, so bili zagotovljeni odlični pogoji ocenjevanja, ki vključujejo primerno temperaturo vzorcev, osvetljenost, zbranost ocenjevalne in tehnične ekipe, nemoten potek ocenjevanja, strežbo in napoved vzorcev, kakor tudi diskretnost oz. anonimnost.
Ocenjevanje in obdelava rezultatov je potekalo skladno s prakso preteklih let oz. po Pravilniku o ocenjevanju Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, po 20 točkovni Buxbaumovi metodi, ki je v Sloveniji prevzeta kot uradna metoda za ocenjevanje vin pri pooblaščenih organizacijah. Metoda vključuje določeno število točk za bistrost, barvo, vonj in okus. Vina, ki skupno ne dosežejo 14 (od maksimalno možnih 20) točk, so izločena iz ocenjevanja.
Vina so bila ocenjena v dveh komisijah, po mnenju predsednikov komisij in ostalih ocenjevalcev pa lahko govorimo o povprečnem do prav dobrem letniku.
OCENJEVALNA KOMISIJA I (predsednik Darja Bovha)
Komisija je ocenila rdeče in bele zvrsti (z izjemo cvičkov in sremičana) ter bela sortna vina. Komisija je bila zelo navdušena nad belimi zvrstmi, manj nad rdečimi, med katerimi je bilo nekaj vin motnih. Bele zvrsti so v glavnem harmonične, prijetno razkisane, prijetnega okusa in vonja. Večina belih zvrsti je zasluženo dosegla kakovostni razred. Komisija je razočarana nad nekaterimi belimi sortnimi vini, od katerih je bilo pričakovati več telesa, skladnosti vonja in barve, sploh če vina primerjamo z vzorci prejšnjih ocenjevanj. Pri nekaterih belih vinih izstopa nepovreti sladkor, ki ni najbolj skladen s kislino in telesom, pri nekaj vzorcih je bilo opazno prežveplanje. Komisija je ocenila tudi dve predikatni vini, ki sta zasluženo dosegla vrhunski kakovostni razred. Pri obeh je nagrajena uglašenost vseh sestavin, vključno s sladkorji, ekstraktom, barvo, botritisno noto in telesom.
OCENJEVALNA KOMISIJA II (predsednik Jože Simončič)
Komisija II je ocenila cvičke, sremičana, rose in rdeča sortna vina. Komisija je izločila več vin kot običajno, pretežno na račun bekserja, ki se pojavlja pri skoraj četrtini vzorcev. Sicer je večina izločenih vin bogatih in obetajo tudi za naprej, vendar po odpravi bekserja, ki ne bi smel biti prevelik problem. Uvrščeni cvički so bili zelo solidni, sveži, korektno obarvani in polni. Dva vzorca cvička sta bila zaradi premalo izraženih karakteristik cvička, prekategorizirana v deželno rdeče vino. Tudi cviček letnika 2007 je še prijeten in svež. Lepo in solidno vino sta tudi žametovka in portugalka, pri šentlovrenki in zweigeltu pa se žal pojavlja neodpravljeni bekser. Pri vinu rose je zaradi rahlega ostanka sladkorja del komisije vino ocenil nižje. Sremičana sta bila prijetna, vendar precej različna. Oba polna, prvi z več taninske osnove in polnosti. Pretiranega navdušenja nad modrimi frankinjami ni, saj je komisija zaradi bekserja in pri dveh frankinjah še rahle oksidacije, izločila 10 vzorcev. Pri nekaterih frankinjah so opazne pomanjkljivosti v harmoniji, kar se odraža z višjimi kislinami in grobosti. Komisija je ocenila tudi tri barikirane vzorce, eden je žal izločen zaradi pomanjkanja žvepla oz. oksidacije, druga dva pa sta zaenkrat še precej groba.
Oba predsednika komisij sta pohvalila organizacijo in potek ocenjevanja. Kljub večjemu deležu izločenih vin, je občutek na splošno dober, tudi zato, ker je večino izločenih vin možno korektno skletariti in odpraviti pomanjkljivosti.
Tehnična komisija je obdelala rezultate prejetih ocen za posamezna vina. V tehnični komisiji je sodelovalo pet članov, dodatno pa še dva natakarja in somellier. Za vsako vino je bila končna ocena izračunana kot srednja vrednost petih (od sicer sedmih) ocen, najvišja in najnižja ocena sta bili namreč izvzeti iz izračuna. Vzorec je bil izločen, če je so najmanj trije ocenjevalci zaznali napako ali bolezen in jo navedli iz šifranta bolezni in napak.
Čestitka župana Občine Sevnica Srečka Ocvirka in predsednika društva Milana Simončiča

SPOŠTOVANE VINOGRADNICE IN VINOGRADNIKI, ČLANICE IN ČLANI DRUŠTVA VINOGRADNIKOV SEVNICA–BOŠTANJ
Skrb za vinograd je od nekdaj združevala in povezovala ljudi v lokalni skupnosti. Vinogradništvo z vinarstvom je pomembna gospodarska panoga tudi pri nas. Ne le zaradi svoje gospodarske vloge, ampak tudi zaradi ohranjanja tipičnega videza kulturne krajine ter nepogrešljivosti v ponudbi kulinarike in v turistični ponudbi.
Kot najstarejše društvo vinogradnikov v občini Sevnica ste že zelo zgodaj začutili potrebo po usmerjenem strokovnem delu, izobraževanju in izmenjavi izkušenj na področju pridelave vina. Številna priznanja z različnih ocenjevanj dokazujejo, da ste s svojo prizadevnostjo, večletnim trudom in pridobljenim strokovnim znanjem bistveno prispevali k dvigu kakovosti pridelave, kletarjenja ter tudi trženja in promociji vinske kulture.
V vinu je ujeto sonce, ki ga zori, zato se njegova energija prenaša na vse, ki ga uživajo. Vino je odlično dopolnilo k hrani, zdravi in krepi, včasih tudi omami, vedno pa združuje skrbno delo vinogradnika in vinarja ter nosi v sebi značilnosti pokrajine od koder izvira.
Iskreno čestitam vsem članom za uspešno delo društva v lanskem letu, kakor tudi za vaš pridelek lanskega leta. Hkrati želim vsem dobro in kakovostno letošnjo letino, veliko zadovoljstva pri delu z vinom in vinogradom, kar naj vas združuje in povezuje še naprej.
Srečko Ocvirk, Župan Občine Sevnica

SPOŠTOVANI PRIJATELJI!
Leto je naokrog, spet se srečujemo na tradicionalnem, že 27. društvenem ocenjevanju vin. Tudi letos ste nam v presojo zaupali lepo število vaših vin, za katera skrbno in vestno skrbite in jih negujete v vaših kleteh.
Kvaliteta je rezultat znanj in izkušenj, pridobljenih z dolgoletnim delom, včasih tudi večih generacij. Ozrimo se desetletja nazaj in poglejmo v našo vinogradniško tradicijo. Ko o vinih pripovedujejo naši predniki, že ko prelistamo društvene biltene zadnjih desetih let, hitro spoznamo, da z vsako trgatvijo pijemo boljša vina. V eni od knjig publicista Draga Medveda je zapisano opažanje kronista iz 19. stoletja: »Če bi bila Krka šmarnica, bi bila njena struga popolnoma suha.«. Danes razumemo, da količina popitega vina ni več kriterij, po katerem bi sodili o vinski kulturi in kvaliteti. Izkaznica vina je kakovost, v katero so vpeta svežina, pitnost, polnost, zdrava pridelava in harmonija. In vedno več tako kakovostnih vin se znajde v naših kleteh, na naših mizah ob okusnem obedu, zgolj ob prijateljskem pomenku v zidanici ali pri kupcih naših vin.
Ocenjevalci naših vin lahko pritrdijo napisanemu, še posebej tisti, ki naša vina ocenjujejo že vrsto let. Vina postajajo boljša, verjamemo da tudi po zaslugi strokovnega dela našega društva, za napredek v kakovosti naših pridelkov se bomo trudili še naprej. Čestitam pridelovalcem in želim, da kakovostno grozdje potrgamo tudi to jesen. In naj nam Martin prinese lepih, svežih, zdravih in harmoničnih vin, ob katerih bomo ponosni.
Milan Simončič, Predsednik društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj






