46teden cvicka

Delavnica senzorike mladih vin

senzorika2017

Članice in člane društva, ki imajo opravljen tečaj iz senzorike vin, smo tudi letos povabili na delavnico, tj. praktično obnovo znanja. Realizirali smo jo 24. novembra, v prijetnem ambientu kleti Mastnak v Krakovem, pod strokovnim vodstvom Ivanke Badovinac, svetovalke za vinarstvo KGZ Novo mesto. Poskusili in strokovno smo razčlenili 26 vzorcev naših vin. Mnoga mlada vina, katera smo poskusili, so strukturno bogata, v tej fazi razvoja še malce robata, vsekakor potrebujejo še čas za zorenje. Harmonična so tudi z zmernimi kislinami in zrelimi tanini, tako da so obeti za vinski letnik 2017, kot smo pričakovali, precej obetavni.

senzorika2

V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo v preteklih letih sicer organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Pravzaprav je bilo naše društvo prvo v Sloveniji, ki je, vsaj po naših informacijah, organiziralo tovrsten tečaj. Strokovno izvedbo obeh smo zaupali strokovnjakom iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Med teoretičnim in praktičnim usposabljanjem smo se takrat naučili zaznavati različne note v vonju in okusu, vrednotiti obarvanost ter začutili celotno harmonijo vina, izvedeli smo, kako prepoznati različne bolezni in napake v vinu ter kako jih preprečiti ali odpraviti.

Delavnica, ki smo jo izvedli v novembru letos, je odlična priložnost za obnovo pridobljenega znanja in pridobitev novih praktičnih izkušenj.

vitica4

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>