Prognostično obvestilo - vinska trta (6. 8. 2020)

201Vinska trta pričenja z zorenjem; jagode začenjajo s sortno značilnim barvanjem (79 – 81 po lestvici BBCH). Posameznim ranim sortam se jagode tudi že mehčajo.

S prehodom v zorenje in s tem zaključna tretiranja vinogradov pred peronosporo vinske trte svetujemo dotikalno delujoče pripravke na osnovi aktivnih snovi folpet, mankozeb ali baker: FOLLOW 80 WG (1,25 kg/ha; do mehčanja jagod), FOLPAN 80 WDG (1,9 kg/ha), SOLOFOL (1,6 kg/ha; do 79 po BBCH), DITHANE DG NEOTEC (2 kg/ha; do mehčanja jagod), DITHANE M-45 (2 kg/ha; do mehčanja jagod), AVTAR 75 NT (2 kg/ha; do mehčanja jagod), MANFIL 75 WG (2 kg/ha; do 79 po BBCH), MANFIL 80 WP (2 kg/ha; do 79 po BBCH), MANFIL PLUS 75 WG (2 kg/ha; do mehčanja jagod), BADGE WG (2,5 kg/ha, do obarvanja jagod), CUPRABLAU Z 35 WG (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WP (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 50 WP (2 kg/ha), CUPRABLAU Z ULTRA WP (1,8 kg/ha), CUPROXAT (5,3 l/ha; do začetka zorenja), KOCIDE 2000 (2 kg/ha), NORDOX 75 WG (1,6 kg/ha; do začetka zorenja).

Za varstvo pred oidijem vinske trte pridejo v poštev: BALTAZAR (0,4 l/ha), COLLIS (0,4 l/ha), NATIVO 75 WG (0,16 kg/ha; do začetka barvanja), FALCON EC 460 (0,4 l/ha; do začetka zorenja), KARATHANE GOLD 350 EC (0,6 l/ha; do začetka zorenja), ORIUS 25 EW (0,4 l/ha), KUSABI 300 SC (0,3 l/ha; do začetka zorenja), MISHA 20 EW (0,23 l/ha; do začetka zorenja), SERCADIS (0,15 l/ha; do začetka barvanja), TALENDO (0,25 l/ha), PROSPER CS 300 (1 l/ha; do mehčanja jagod), MAVITA 250 EC (0,2 l/ha; do mehčanja jagod), CUSTODIA (0,525 l/ha; do začetka zorenja), DOMARK 100 EC (0,3 l/ha; do začetka zorenja), STAR TEBUKONAZOL (0,4 l/ha), UNICORN DF (2,2 kg/ha; do začetka zorenja), DYNALI (0,65 l/ha; do 87 po BBCH),… Uporabite lahko še PRIPRAVKE NA OSNOVI ŽVEPLA. Sredstva VITISAN (9 kg/ha), SONATA (5 l/ha) in AQ-10 (35 g/ha) so možna za uporabo tudi v ekološki pridelavi.

Pri odstiranju listov iz okolice grozdja pazite, da ga opravljate postopno in ne povzročite sončnih ožigov. V primeru neurja s točo, prednostno zaščitite trse s pripravki v kombinaciji z bakrom ali na osnovi aktivne snovi folpet. Razmiki med tretiranji naj bodo do 10 dni. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (06.08.2020)

Besedilo je objavljeno na spletni strani http://agromet.mko.gov.si/PP/Notices/Details?NoticeID=12172.

karsia novi logo

basf pomanjsan