46teden cvicka

Zimska rez vinske trte

Ugodne temperature in suho vreme nekateri že izkoriščate za pričetek prvih letošnjih del v vinogradih.

Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop