Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

In Memoriam: Franc Košak - Aco (1951 - 2014)

aco
V deževnem jutru, 24. aprila 2014 je med nas kruto zarezala vest, da je zadnji boj z zahrbtno boleznijo izgubil predsednik društva, Franc Košak – Aco. KS Boštanj in Društvo vinogradnikov Sevnica - Boštanj sta za naslednji dan v Boštanju sklicala žalno sejo, ki so se je udeležili člani Sveta KS Boštanj, predstavniki našega društva, Aktiva žena Boštanj, PGD Boštanj in predstavniki TVD Partizana Boštanj. V imenu društva je o predsedniku spregovoril Milan Simončič, nekaj izbranih poudarkov citiramo v nadaljevanju. 
 
V aktivnosti Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj je bil Aco vpet od prvih dni, ko je iz Velenja prišel v Boštanj, več kot 20 let. Naučil nas je, da imaš lahko Boštanj iskreno rad, tudi če prihajaš od drugod. Rad je dodal da zato, ker je tukaj srečal dobre ljudi in našel iskrene prijatelje. Po naporni službi profesorja na Srednji gostinski šoli v Celju, je Aco poprijel še za dela v restavraciji Panorama in skupaj z ženo Milko skrbel za dobro počutje gostov. Ob tem je skrbel in vzgajal še svoja otroka, Matica in Špelo. Nemalokrat nas je, neizkušene mladenke in mladeniče, popeljal v skrivnosti gastronomije, sommelierstva, kulture vin in vinogradništva. Njegov dar je bilo slikovito podoživljanje bogatih izkušenj, ki jih je nabiral doma in v tujini. V gostišču Panorama so se odvijali razni dogodki, ki sta jima zakonca Košak vtisnila neizbrisen pečat: tudi strokovna predavanja, sestanki, srečanja, degustacije vin in podobno. Nepogrešljiv je bil pri organizacijah in izvedbah društvenih ocenjevanj, občnih zborov, strokovnih ekskurzij, izletov in pohodov. Z navdušenjem je pozdravil idejo in kreativno je sodeloval pri postavitvi spletne strani našega društva. Z vidnim interesom je pred leti podprl tudi zamisel vinogradniških društev sevniške občine in KŠTM pri projektu Modre frankinje na sevniškem gradu, izgradnji vinoteke, dejavno se je vključil v projekt izbora županovega vina. Ni naključje, da je bil v letu 2010 z veliko podporo članstva DV Sevnica-Boštanj izvoljen za predsednika društva. Svojo funkcijo je do zadnjih dni opravljal odgovorno, natančno in zavzeto. Ni mu bilo žal časa, ki ga je namenil našim skupnim interesom, uspehe društva je doživljal tudi kot prispevek k večjemu ugledu in dvigu kvalitete v vseh krajih, kjer društvo vinogradnikov deluje. V funkciji predsednika društva se je aktivno vključil tudi v delovanje ZDVD, kjer je med predsedniki drugih vinogradniških društev užival nesporen ugled. Sodeloval je še z drugimi društvi v KS Boštanj in v širšem prostoru. V letu 2012 je bil, skupaj z ženo Milko, na pobudo našega društva dobitnik plakete KS Boštanj, ki jo je prejel za nesebično prostovoljno delo na kulturnem, društvenem in turističnem področju. S svojim nesebičnim delovanjem je prispeval h kakovostnejšemu in polnejšemu življenju krajanov Boštanja ter s tem dvigoval ugled krajevne skupnosti na številnih področjih.
 
Pred dvema letoma je njegovo življenje pretresla novica o sumu na bolezen, ki je bil žal utemeljen. Sprva potrt in zaskrbljen, kasneje pa vedno bolj optimističen in hraber, je do zadnjih ur svojega življenja goreče verjel v ozdravitev. Še nekaj dni pred svojim dokončnim odhodom so ga zanimale podrobnosti o poteku priprav na tradicionalni pohod, obljubil je, da gre jeseni z nami v Gornjo Radgono. Z njim smo bili optimistični tudi mi, ga spodbujali in upali na njegovo vrnitev. Vsakič, ko se je vrnil iz bolnišnice ali je okreval, smo se razveselili njegove elektronske pošte ali telefonskega poziva, vesel in nasmejan nas je vedno prisrčno sprejel. V februarju letos, ko je bil zadnjič med nami, smo na občnem zboru DV Sevnica-Boštanj soglasno potrdili njegov drugi predsedniški mandat. Program dela za letošnje leto je predstavil samozavestno in pogumno, z iskrenimi nameni, da ga aktivno realizira. Vedeli smo, da se bori z zahrbtno boleznijo, upali, da jo bo premagal, niti slučajno pa si nismo predstavljali, da bo njegov boj proti močnejšemu sovražniku tako hitro izgubljen.
 
Težko opišemo bolečino in praznino, ki jo v teh trenutkih občutimo v našem društvu in v naših srcih. Iskrenega prijatelja in aktivnega člana bomo neizmerno pogrešali. 

Aco, hvala za vse, kar si dal nam – vsakemu posebej in Društvu vinogradnikov Sevnica – Boštanj! V naših srcih ostajaš zapisan kot iskren, delaven, spoštovanja vreden prijatelj, pošten vinogradnik in sommelier, mentor, neutruden borec, optimist in domoljub. Mirno počivaj in vedi, da bomo na trdnih temeljih, ki smo jih gradili skupaj, tebi v spomin in čast delali naprej.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih