Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

37. društveno ocenjevanje vin

Vzorce vin za 37. društveno ocenjevanje bomo zbrali v četrtek,
7. februarja 2019 od 16. do 20. ure v Bifeju Teraž v Boštanju.

Vsak vzorec je potrebno oddati v dveh vinskih steklenicah, zaprtimi s kronskim, navojnim ali pluta zamaškom.  Vzorce lahko oddate članice in člani društva s plačano članarino za leto 2019 (poravnali jo boste lahko tudi ob oddaji vzorcev).

Ocenjevanje vin in podelitev diplom bo potekalo skladno z našim Pravilnikom o ocenjevanju vin. Rezultati bodo objavljeni na naši spletni strani in v priložnostnem biltenu, diplome in priznanja pa boste prejeli na občnem zboru. Z vini, za katera boste prejeli eno od diplom (srebrno, zlato ali veliko zlato), boste lahko sodelovali na ocenjevanju, ki bo potekalo v okviru tedna cvička.

Kot običajno, pričakujemo širok nabor različnih vin, iz obeh vinorodnih okolišev in goric, ki jih naše društvo pokriva. Poskrbeli bomo, da bodo vina tudi letos ocenili kompetentni degustatorji in izvedli potrebno za optimalne pogoje ocenjevanja. Po ocenjevanju bo sklican redni letni občni zbor (1. marca ob 18. uri v Hotelu Ajdovec v Sevnici), na katerem bomo s podelitvijo diplom in priznanj uradno razglasili rezultate. Objavili jih bomo na spletni strani društva, v priložnostnem biltenu in dodali še mnenje degustacijskih komisij.

kozarec

Vinski letnik 2018 je v marsičem specifičen. Vinogradniki smo se med zorenjem, kljub sprva optimističnim napovedim, marsikje soočili s peronosporo, tudi oidijem, napadi mrčesa in slabšanjem zdravstvenega stanja grozdja. Prve trgatve so se pričele že v toplem poletju, visoke temperature so nas spremljale tudi med vrenjem in celo med prvimi pretoki. Sladkorne stopnje so bile ob obilnem nastavku in večjih količinah grozdja marsikje nižje, kot smo sprva pričakovali, pooblaščena organizacija je zato izdala dovoljenje za dosladkanje nekaterih sort mošta. Kjer so kletarji ostajali zvesti tradicionalnim praksam, ki so jih uporabljali dosedaj, so navedena dejstva lahko vplivala na slabšo kakovost vin. Klimatske spremembe vse bolj vplivajo na zoritvene procese grozdja, aromatsko sestavo, alkoholno stopnjo, razmerja in vsebnost kislin, taninov in pH vrednost moštov. Na to in na izzive kletarjenja, povezane s tem, je na strokovnem predavanju pred trgatvijo v Boštanju, opozorila tudi svetovalka za vinarstvo na KGZ Novo mesto, Ivanka Badovinac.

Vešči kletarji so kos zahtevnim razmeram v vinskem letniku 2018, kar bomo dokazali na ocenjevanju vin. Ob različnih priložnostih in pokušinah po trgatvi smo se že strinjali, da mnoga blaga in nežna vina odlikujejo izrazita sadnost in svežina, ob pravilnih kletarskih postopkih pa so se izpostavile tudi sortne značilnosti žametovke, laškega rizlinga, sauvignona in drugih sort.

Še nekaj časa imate, da kakovosti vaših vin dodate še kakšno iskrico. Predvsem preverite vsebnost prostega žvepla, vina po potrebi dožveplajte in jih zaščitte pred dostopom zraka. Vina, ki še ležijo na drožeh, zahtevajo pri negi večjo pozornost in skrb. Dobrodošli na 37. društvenem ocenjevanju vin!

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih