DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Filter za vino

filterDruštvo razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...). Članice in člani s plačano članarino se za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.

Pričakujemo, da s filtrom ravnate skrbno in skladno z namenom ter da ga po uporabi temeljito očistite.

Pravila o uporabi filtrirne naprave >>>

Lepe pozno-jesenske dni vam želimo!

Martinovo

martinovo21Pred vrati je martinovo - praznik, ki ga mnogi praznujemo v krogu svojih prijateljev, ki nam pomagajo pri delih v kleti in vinogradu, sorodnikov in družine. Martinovo simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja je običajno pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati čaka dolga zima. 

Preberite več

Prijava pridelka letnika 2021

upravna-enota-sevnicaPridelovalce, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina in obdelujejo najmanj 0,1 ha vinogradov, ali pridelek tržijo, obveščamo, da morajo, skladno s 13. členom Pravilnika o registru pridelovalcev grozdja in vina, najkasneje do 20. novembra 2021 Upravni enoti prijaviti celoten pridelek grozdja, mošta, vina in drugih proizvodov, vključno s pridelkom, namenjenim za lastno uporabo. V primeru grozdja, ki je bilo trgano tako pozno, da do navedenega roka ni možna prijava, morajo pridelovalci prijaviti pridelek najpozneje v 20 dneh po trgatvi.

Preberite več

Strokovna ekskurzija, Koroška in Štajerska

V soboto 16. oktobra smo izvedli strokovno ekskurzijo. Napovedali smo jo že lansko leto, vendar je bila zaradi epidemije in omejitev, povezanih s tem, odpovedana. Veseli nas, do smo jo tokrat izvedli v načrtovanem obsegu.

12a

Pot nas je vodila na Koroško in Štajersko. Po Dravi smo se popeljali s flosom, koroški splavarji pa so nam ob tem predstavili splavarsko kulturno dediščino. Maribor - mesto ob Dravi, že stoletja s seboj nosi vinarsko tradicijo. Ni naključje, da mesto raste z najstarejšo trto na svetu, z njo pa vinogradniki, vinska kultura ter turistične zanimivosti mesta in okolice. V hiši vina Doppler, na eni strani obdani s šentiljskimi griči in na drugi s pesniško dolino, so nas prijazno pričakali in sprejeli mladi gospodarji, ki nadaljujejo uspešno pot prejšnjih dveh generacij. Poskusili smo njihova odlična vina, ki jih pridelujejo na 9 hektarjih okoliških vinogradov, prisluhnili smo njihovi zgodbi. Zanimivo doživetje smo doživeli tudi na vinski fontani Vodole. V Malečniku so v stiku z naravo v pokrajino umestili edinstven objekt, povezan s tradicionalnimi vzorci, na katerem predstavljajo in v pokušino ponujajo vina in druge pridelke okoliških pridelovalcev. 

Nekaj utrinkov najdete v naši fotogaleriji, NA POVEZAVI

Nega mladih vin

mostMed fermentacijo moštov s poskušanjem redno spremljamo potek alkoholnega vrenja, opazujemo mošt (izhajanje ogljikovega dioksida) in z refraktometrom preverjamo upadanje sladkorne stopnje. Morebitne težave s prekinitvijo fermentacije odpravljamo takoj, pojavljajo se predvsem takrat, ko temperatura mošta pade, kjer nismo dodali kvalitetnega nastavka selekcioniranih kvasovk ali je bil odmerek žvepla previsok. Včasih za ponovno vzpostavitev vrenja zadostuje že korekcija temperature in premešanje droži, bolj učinkovito pa prekinjeno vrenje vzpostavimo s ponovnim dodatkom selekcioniranih kvasovk, ki jih pravilno pripravimo po navodilu proizvajalca. 

Med alkoholnim vrenjem skrbimo za dobro zračenje kleti, oz. odvajanje ogljikovega dioksida, ki je eden od produktov vrenja in zaradi svoje teže izpodriva zrak! 

Zaključek fermentacije potrdimo z okušanjem in z refraktometrom (okvirno: pri < 6 BRIX je večina moštov povretih, tabela>>>). Pri moštih z višjo sladkorno stopnjo, se pred koncem vrenja odločamo o morebitni kontrolirani prekinitvi vrenja (za pridelavo vin z ostankom sladkorja), kar naredimo z ohlajanjem, žveplanjem in pretokom.

Preberite več

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih