DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Blagoslov in pokušnja naših mladih vin

jost2017

Kulturno, športno in turistično društvo Blaž Jurko Razbor ter Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj, smo ob letošnjem prazniku vina - Martinovem, tradicionalno organizirali blagoslov in pokušino mladih vin. Kot je običajno, smo vas tudi letos povabili k Sv. Joštu - idilični cerkvici pod vrhom Lisce, kamor se je mogoče povzpeti iz večih strani. Prijetnega dogodka se je v sončnem popoldnevu, v nedeljo 5. novembra, udeležilo okoli 40 pohodnikov, ki so poskusili naša mlada vina, pridelana v dveh vinorodnih okoliših (Bizeljsko-Sremiški in Dolenjski). Strinjali smo se, da z zorenjem obetajo še veliko - so bogata, igriva, harmonična in prijetno pitna.

Dogodek sodi v sklop prireditev, ki jih v novembru organiziramo v počastitev praznika občine Sevnica. Skupno bo pripravljenih okvirno 70 dogodkov v organizaciji občine, krajevnih skupnosti, podjetij in ustanov, društev in posameznikov. Med njimi bodo odprtja naložb, kulturni, športni in turistični dogodki, obeležitve obletnic ustanov in društev, dnevi odprtih vrat, pa tudi dogodki z dobrodelno in izobraževalno noto.

Program vseh prireditev najdete na povezavi: PRIREDITVE (OBČINSKI PRAZNIK 2017) >>>

Spoznavali smo "uspešne zgodbe" Prekmurja

Prekmurje 052

Na prvo novembrsko soboto smo organizirali 2. strokovno ekskurzijo v letošnjem letu. Kot običajno, tudi tokrat ni bilo težav napolniti avtobus, ki nas je popeljal proti Prekmurju. Spoznavali smo "uspešne zgodbe", ki so plod inovativnih, pogumnih in premišljenih odločitev mladih poslovnih ljudi, nadgradnje izkušenj predhodnih generacij in strokovnega znanja.

Več o utripu včerajšnjega dne, lahko še enkrat podoživite z ogledom našega spletnega albuma.

FOTOGALERIJA >>>

Preberi več

Nega mladih vin

mostV naših kleteh že negujemo mlada vina letnika 2017. Prve, optimistične napovedi o dobrem vinskem letniku, se za zdaj potrjujejo. Iz vinogradov, kjer ni bilo večje pozebe, toče ali oidija, v kleti namreč sprejemamo zdravo in zrelo grozdje - kot najpomembnejši pogoj za pridelavo dobrih vin. S sladkorji bogati vinski letniki pa kletarjem prinašajo tudi pasti, na katere moramo biti pozorni...

Še enkrat ponavljamo napotke iz KGZ Novo mesto, in sicer da je za dobro kakovost in neoporečna vina potrebno upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke.

Preberi več

Kmetijsko - živilski sejem, 2017

Radgona2017 45

50 članic in članov društva se je 29. avgusta  udeležilo 55. Mednarodno kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni. Ekskurzijo smo zaključili na vinogradniški kmetiji Püklavec, ki se nahaja v enem izmed najlepših vinorodnih območij v Sloveniji - v Jeruzalemskih goricah. Glavna dejavnost Püklavčevih je vinogradništvo in vinarstvo. Na 12 hektarjih vinogradov s 45000 trtami pridelujejo odlična bela vina - Chardonnay, Sauvignon, Renski rizling, Muškat otonel in Šipon, o tem smo se tudi prepričali.

FOTOGALERIJA>>>

Trgatev - strokovno predavanje v Boštanju

predavanje,avgust2017

V Boštanju nam je svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto, Ivanka Badovinac, včeraj predstavila parametre dozorevanja grozdja letnika 2017. Grozdje v toplem in suhem vremenu pospešeno zori, tako rekoč smo tik pred začetkom letošnje trgatve. Obeti za kakovost letnika so zelo dobri, tako kažejo zadnji parametri grozdja in zdravstveno stanje v mnogih vinogradih. Dejstvo pa je tudi, da je vina bogatih letnikov težko kletariti. Višje pH vrednosti in nižje stopnje kislin, značilna za takšna leta, predstavljajo večja tveganja za nastanek bolezni, višje sladkorne stopnje bodo lahko povzročale burno vrenje ali prekinitve vrenja, ponagaja lahko višja temperatura, ki ustvarja pogoje za nastanek cika, drugih bolezni in napak.

Preberi več

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih