DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Še kakšen napotek za zimske dni

Spomladanska pozeba je sicer razredčila pridelek, topla in dolga jesen, malo bolezni v vinogradu, visoke sladkorne stopnje, lepa dozorelost, dobro zdravstveno stanje grozdja, naše kletarske prakse in izkušnje, pa botrujejo visoki kakovosti vin, ki jih kletarimo. Visoka pričakovanja za odličen vinski letnik 2021 so zato upravičena. Pomembno je, da kakovost, ki smo jo prinesli v klet in ohranili med trgatvijo, ohranjamo do konca.

zajem 2021Redno spremljamo razvoj naših vin, predvsem je pomembno, da so zaščitena pred vplivi zraka, pretočena in primerno zažveplana. V hladnih kleteh se zaradi izločanja vinskega kamna delno zniža vsebnost kislin. Proces je odvisen od količine alkohola, temperature in pH vrednosti oz. koncentracije kislin. Ob višji alkoholni stopnji in višji temperaturi se vinski kamen izloča počasneje. Topnost zraka se z nižanjem temperature veča, zato vina, ki niso zaščitena, oksidirajo tudi pozimi. Izguba svežine v okusu in vonju, potemnitev (porjavitev), značilen vonj po oksidiranem jabolku – so simptomi oksidacije in pomanjkanja žvepla. V vinih se ponekod še zazna neodpravljeni bekser, takšna vina je potrebno čim prej primerno tretirati in napako odpraviti. Če se pojavi cik (ocet) ali etilacetat (vonj po lepilu), teh vin ne režemo z zdravimi. Vino stabiliziramo na termolabilne beljakovine (uporaba bentonita), sploh če so predvidena za kasnejše stekleničenje. Če nameravamo vina stekleničiti, jih je potrebo stabilizirati tudi na izločanje vinskega kamna v steklenici, za kar lahko izkoristimo zimske temperature, ko so vina v cisternah. Posebno pozornost namenjamo vinom z ostankom sladkorja (višja vsebnost prostega žvepla, sterilna filtracija, po potrebi kontroliran dodatek stabilizatorja, npr. kalijevega sorbata - za preprečitev ponovnega vrenja ob dvigu temperatur).

Kljub navideznemu mirovanju v zimskem času, se tudi v trtah dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Najvišja vsebnost sladkorja v lesu je skoncentrirana v decembru in januarju, kar povečuje njeno odpornost, z višanjem temperature, lahko že od februarja dalje, pa se dogaja obraten proces – sladkor se ponovno pretvarja v škrob, zato je občutljivost trte na mraz v teh mesecih večja.

Kmalu se bomo vrnili v naše vinograde in pričeli s prvimi deli - z rezjo za letnik 2022. Rez vinske trte »ni le zareza v les, z večjo ali manjšo ostrino«, kot je zapisal Tone Pavček. Je tudi »živa usodna vez dveh duš, dveh teles v skupno dvojino, rez je globoka vez vinogradnika s trto, z njo je vse možno in vse odprto v petje in pitje, v zgolj količino ali v pobožno sožitje z žlahtnino, saj kakor kdo reže, tako se mu streže.«

Filter za vino

filterDruštvo razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...). Članice in člani s plačano članarino se za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.

Pričakujemo, da s filtrom ravnate skrbno in skladno z namenom ter da ga po uporabi temeljito očistite.

Pravila o uporabi filtrirne naprave >>>

Lepe pozno-jesenske dni vam želimo!

Martinovo

martinovo21Pred vrati je martinovo - praznik, ki ga mnogi praznujemo v krogu svojih prijateljev, ki nam pomagajo pri delih v kleti in vinogradu, sorodnikov in družine. Martinovo simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja je običajno pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati čaka dolga zima. 

Preberite več

Prijava pridelka letnika 2021

upravna-enota-sevnicaPridelovalce, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina in obdelujejo najmanj 0,1 ha vinogradov, ali pridelek tržijo, obveščamo, da morajo, skladno s 13. členom Pravilnika o registru pridelovalcev grozdja in vina, najkasneje do 20. novembra 2021 Upravni enoti prijaviti celoten pridelek grozdja, mošta, vina in drugih proizvodov, vključno s pridelkom, namenjenim za lastno uporabo. V primeru grozdja, ki je bilo trgano tako pozno, da do navedenega roka ni možna prijava, morajo pridelovalci prijaviti pridelek najpozneje v 20 dneh po trgatvi.

Preberite več

Strokovna ekskurzija, Koroška in Štajerska

V soboto 16. oktobra smo izvedli strokovno ekskurzijo. Napovedali smo jo že lansko leto, vendar je bila zaradi epidemije in omejitev, povezanih s tem, odpovedana. Veseli nas, do smo jo tokrat izvedli v načrtovanem obsegu.

12a

Pot nas je vodila na Koroško in Štajersko. Po Dravi smo se popeljali s flosom, koroški splavarji pa so nam ob tem predstavili splavarsko kulturno dediščino. Maribor - mesto ob Dravi, že stoletja s seboj nosi vinarsko tradicijo. Ni naključje, da mesto raste z najstarejšo trto na svetu, z njo pa vinogradniki, vinska kultura ter turistične zanimivosti mesta in okolice. V hiši vina Doppler, na eni strani obdani s šentiljskimi griči in na drugi s pesniško dolino, so nas prijazno pričakali in sprejeli mladi gospodarji, ki nadaljujejo uspešno pot prejšnjih dveh generacij. Poskusili smo njihova odlična vina, ki jih pridelujejo na 9 hektarjih okoliških vinogradov, prisluhnili smo njihovi zgodbi. Zanimivo doživetje smo doživeli tudi na vinski fontani Vodole. V Malečniku so v stiku z naravo v pokrajino umestili edinstven objekt, povezan s tradicionalnimi vzorci, na katerem predstavljajo in v pokušino ponujajo vina in druge pridelke okoliških pridelovalcev. 

Nekaj utrinkov najdete v naši fotogaleriji, NA POVEZAVI

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih